7fd82305d8b55db12b3ab4503dce5b54

Οι «υπερβολικά» περίεργες περιπέτειες των JoJo!

Το JoJo’s Bizarre Adventure είναι μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και αναγνωστικότητα σειρές manga της Ιαπωνίας. Το manga σε σενάριο και σχέδιο του Hirohiko Araki, ξεκίνησε την πορεία του το 1987 στο περιοδικό Shonen Jump, στο οποίο και παρέμεινε για 17 χρόνια, πριν περάσει στο μηνιαίο Ultra Jump της Shueisha. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα manga που βρίσκονται ακόμα σε κυκλοφορία, με τα chapters του να περιλαμβάνονται σε 121 συνολικά tankobon τόμους. Το αντίστοιχο anime ξεκίνησε το 2012 και πλέον τον προσεχή Οκτώβριο περιμένουμε την πέμπτη του σεζόν.

Το έργο ζωής του Hirohiko Araki αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες και περίεργες –όπως ακριβώς τονίζει και ο τίτλος του- ιστορίες εκεί έξω. Χαρακτηρίζεται από υπερβολή στο μέγιστο βαθμό, από τους χαρακτήρες και τη σωματοδομή τους, μέχρι και τις αντιδράσεις τους, που κάθε άλλο παρά φυσιολογικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο σουρεαλισμός κυριαρχεί από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο της σειράς, συνοδευόμενος όμως από μία πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα πλοκή που δεν κουράζει ποτέ.

PNG-Promo-34

To manga χωρίζεται σε 8 μέρη στα οποία πρωταγωνιστεί κάθε φορά ένα διαφορετικό μέλος της οικογένειας των Joestar. Κάθε απόγονος αυτής της οικογένειας έχει το χαρακτηριστικό πως καλείται JoJo, συνδυάζοντας κάθε φορά δύο συλλαβές από το μικρό και το πατρικό του όνομα. Τα πρώτα έξι μέρη της ιστορίας (Phantom Blood, Battle Tendency, Stardust Crusaders, Diamond is Unbreakable, Vento Aureo και Stone Ocean) βρίσκονται στο ίδιο «σύμπαν» ιστοριών, ενώ τα δύο πιο πρόσφατα (Steel Ball Run και JoJolion) μας εισήγαγαν μία εναλλακτική πραγματικότητα με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και γενεαλογία.

Εκτός από την κοινή ονομασία των χαρακτήρων του, το JoJo έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό για τις πρωτότυπες και πολύπλοκες υπερδυνάμεις του. Στα Phantom Blood και Battle Tedency ο Araki κατάφερε να συνδυάσει Βαμπίρ, αρχαία κειμήλια των Αζτέκων και το Hamon (The Ripple στα αγγλικά), μία τεχνική πολεμικής δύναμης η οποία σου επιτρέπει να ελέγχεις την ενέργεια του σώματος σου μέσω της αναπνοής. What the…? Θα πει κάποιος αλλά έχουμε και συνέχεια.

761

Από το Stardust Crusaders μέχρι και σήμερα η κυρίαρχη υπερδύναμη της σειράς είναι το, πασίγνωστο και λατρεμένο στην Ιαπωνία, Stand. Το Stand είναι η εκδήλωση της εσωτερικής και ψυχικής ενέργειας του χρήστη, η οποία και εμφανίζεται να στέκεται δίπλα του σαν φρουρός, εξ ου και η ονομασία The Stand. Τα Stands έφεραν νέο αέρα στη σειρά, καθώς η πληθώρα των ικανοτήτων, των προτερημάτων και των αδυναμιών του καθενός, πρόσθεσε νέες τακτικές και ποικιλομορφία στις μάχες αυτού του καθαρού battle manga.

Θα ήθελα να κλείσω αυτό το μικρό άρθρο παρουσίασης με αυτό που θεωρώ πως αποτελεί το μεγαλύτερο προτέρημα του JoJo, σημαντικότερο ακόμα και από την πολυπλοκότητα και πρωτοτυπία των Stands. Ο Hirohiko Araki είναι ένας υπερβολικά ταλαντούχος mangaka και το σχέδιο του είναι αυτό που κάνει το JoJo’s Bizarre Adventure να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες παρόμοιες σειρές. Με τον σουρεαλισμό να κυριαρχεί, η ποιότητα και το επίπεδο του σχεδίου ξεπερνά τα περισσότερα manga και comics, ενώ φανερή είναι και η εξέλιξη του δημιουργού με τα χρόνια. Το κλασικό στυλ των 80s με τα τεράστια και σμιλεμένα σώματα απέκτησε μία πιο καλλιτεχνική προσέγγιση στα μετέπειτα μέρη της σειράς, δημιουργώντας ένα μοναδικό και ιδιαίτερο στυλ.

ZNs6jib

Η μεγαλύτερη καταξίωση για τον Araki ως σχεδιαστή ήρθε το 2009, όταν βρέθηκε ανάμεσα σε άλλους τέσσερις δημιουργούς, έργα των οποίων παρουσιάστηκαν στην έκθεση του μουσείου του Λούβρου, με τίτλο Le Louvre invite la bande dessinee (The Louvre Invites Comic-Strip Art). Ο Araki, για να γιορτάσει αυτή τη συμμετοχή, έγραψε την 123 σελίδων έγχρωμη ιστορία, Rohan au Louvre. Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η συνεργασία με τον οίκο μόδας Gucci, το 2011 και το 2013, με σχέδια του Araki να βρίσκονται στις βιτρίνες των μαγαζιών ανά τον κόσμο και παράλληλα πολλά κομμάτια του μεγάλου οίκου να ντύνουν στο manga τους πρωταγωνιστές της σειράς.

Αυτή τη στιγμή το JoJo’s Bizarre Adventure βρίσκεται στον 31ο χρόνο της κυκλοφορίας του και οι περίεργες ιστορίες των JoJo δε φαίνεται να τελειώνουν σύντομα!

s-l640

Comments

comments