The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία, Μύθοι και Θρύλοι

Άγριο Κυνήγι- Wild Hunt

Όσοι δείτε το Άγριο Κυνήγι προσοχή, γιατί έχετε ήδη χαθεί.

Το Άγριο Κυνήγι είναι ένας από τους γνωστότερους Ευρωπαϊκούς μύθους που συνδέεται με το θάνατο. Οι καβαλάρηδες, που έρχονται εν μέσω καταστροφής(ή την προκαλούν οι ίδιοι), αποτελούν μια κλασική ιστορία σε πολλές Ευρωπαϊκές μυθολογίες. Τελευταία εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε πολλά σύγχρονα έργα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη σειρά παιχνιδιών Witcher και τη φετινή, τελευταία σαιζόν της σειράς Teen Wolf του MTV.

Ιστορικά, τις πρώτες πληροφορίες για το μύθο τις έχουμε από το Γερμανό λαογράφο, Jacob Grimm, στο βιβλίο του Deutsche Mythologie. Αυτός εισάγει και τον όρο Wilde Jagd(=Wild Hunt=Άγριο Κυνήγι), ο οποίος παρέμεινε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Grimm, ο μύθος έχει προχριστιανικές ρίζες και τις περισσότερες φορές ο αρχηγός του κυνηγιού είναι μια φιγούρα που έχει σχέση με τον Σκανδιναβικό Θεό Όντιν. Σε άλλες περιπτώσεις αποτελεί ιστορικό πρόσωπο (Θεοδώριχος ο Μέγας, Βαλντεμάρ Δ΄ της Δανίας κ.α.) ή κάποια βιβλική φιγούρα(Ηρώδης, Κάιν κ.α.). Βέβαια υπάρχουν και οι φορές που αντικαθίσταται από μια γυναίκα ονόματι Χόλντα ή Μπρέχτα.

wild_hunt_by_sueta-d8v76b5Teen_Wolf_Comic_Con_Final_Tag_ProRes_071516.mp4.01_00_20_08.Still006_edited

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις μυθολογίες ανά την Ευρώπη. Έτσι σε διαφορετικές περιοχές βρίσκουμε και εντελώς ανόμοιες περιγραφές του Άγριου Κυνηγιού.

Και μόνο η όψη και η συνάντηση με το Κυνήγι είναι ικανή να φέρει καταστροφές, δυστυχία ή πόλεμο. Επίσης, άνθρωποι που συναντούν τους καβαλάρηδες , απαγάγονται, πεθαίνουν και σε μερικές περιπτώσεις αναφέρεται πως κλέβουν μέχρι το πνεύμα και την ανθρώπινη υπόσταση του ανθρώπου. Πάντοτε οι καβαλάρηδες σχετίζονται με τους νεκρούς.

Χαρακτηριστικό της περιγραφής του Grimm, είναι ο τρόπος δράσης του Κυνηγιού. Ορμάει σαν στρατός, προμηνύει το ξέσπασμα πολέμου

Τέλος, ο Grimm αναφέρει κάτι ιδιαίτερης σημασίας. Στη προχριστιανική εποχή, το κυνήγι δεν έχει καμία σχέση με καταστροφή και πόνο. Αντίθετα , οδηγείται από μια θεά ή θεό και φέρνει ευλογία και δώρα στους ανθρώπους. Στην ουσία δηλώνει πως η επιρροή και η έλευση του Χριστιανισμού μετέτρεψε το μύθο σε μια ιστορία τρόμου, φαντασμάτων και δαιμόνων. 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.