The Worlds Out There, Ιστορίες Κόμικς, Κόμικς

(Ιστορίες Κόμικς) X-Men: The Dark Phoenix Saga

Η επιλογή μου για το πρώτο κείμενο της σειράς «Ιστορίες Κόμικς», μιας σειράς που ξεκινάει σήμερα στο Manwe Stories και μέσω της οποίας θα σας παρουσιάζω επιλεγμένες κομικσοϊστορίες (δικιά μου λέξη μην την googlαρετε), είναι ένα all-time classic. To Dark Phoenix Saga του Chris Claremont, σε σχέδιο Dave Cockrum and John Byrne, είναι από τις πιο κλασικές υπερηρωικές ιστορίες όλων των εποχών. Έτρεξε στο περιοδικό Uncanny X-Μen από το τεύχος 129 έως το τεύχος 138, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 1980, και περιγράφει τη μετατροπή της Jean Grey σε Dark Phoenix και την προσπάθεια της να ελέγξει την κοσμική δύναμη που κρύβει μέσα της. Μια προσπάθεια για μεταφορά στη μεγάλη οθόνη έγινε μέσω της 3ης X-Men ταινίας, το The Last Stand του 2006, με πολλές αλλαγές και χωρίς μεγάλη επιτυχία.

X-Men_Vol_1_135Η πλοκή της ιστορίας του Chris Claremont κινείται γύρω από την προσπάθεια της Jean να δαμάσει το Phoenix Force. Ο Jason Wyngarde, μέλος ενός κλειστού κύκλου της Λέσχης  Hellfire, μέσω ψευδαισθήσεων προσπαθεί να κάνει την Jean να πιστέψει πως είναι η Black Queen της Hellfire. Όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια ο Jason Wyngarde είναι στην πραγματικότητα ο Mastermind, ένας από τους πιο κλασικούς εχθρούς των X-Men και το σχέδιο του έχει απόλυτη επιτυχία.  Η Jean βοηθάει τη Λέσχη να συλλάβει τους X-Men και όταν ο Cyclops ηττείται σε μία «ψυχική» μάχη απέναντι στον Mastermind, χάνει οριστικά τον έλεγχο και μετατρέπεται στην Dark Phoenix. Η συνέχεια της ιστορίας κινείται κυρίως στο διάστημα και βλέπουμε την πραγματική δύναμη της Jean, καθώς η ίδια απορροφά ένα αστέρι ολόκληρο, σκοτώνοντας τον πολιτισμό που κατοικούσε το σύστημα του. Στο τέλος κα μετά από πολλά έχουμε μια μάχη των X-Men με την Αυτοκρατορική Φρουρά των Shi’ar, που θέλουν να εξοντώσουν την Phoenix, ως τεράστια απειλή για το σύμπαν. Τελικά η Jean- που σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας είχε μεταπτώσεις από το καλό στο κακό- θυσιάζεται για το καλό του κόσμου.

“Jean Grey could have lived to become a god. But it was more important to her that she die…a human.”

Η σημασία του Dark Phoenix Saga για τους X-Men, αλλά και για τα υπερηρωικά κόμικς γενικότερα, είναι τεράστια. Έθεσε τα θεμέλια τόσο της Jean Grey ως χαρακτήρα, όσο και του στυλ αφήγησης των X-Men ιστοριών. Ο Cyclops πήρε περισσότερο από ποτέ ηγετικό ρόλο στην ομάδα και οι υπόλοιποι χαρακτήρες είχαν σωστό και μοιρασμένο χρόνο συμμετοχής στην πλοκή. Η Jean Grey έγινε μια πολύ δυνατή υπερηρωίδα, ένα πρότυπο, κάτι που δεν το συναντούσες συχνά στα κόμικς εκείνης της εποχής. Επίσης, εισήγαγε μερικούς θρυλικούς νέους χαρακτήρες που αγαπήθηκαν πολύ και παραμένουν δημοφιλείς μέχρι και σήμερα, όπως η Kitty Pride και η Emma Frost. Σίγουρα, δεδομένης της εποχής που κυκλοφόρησε και του στυλ που είχαν τα υπερηρωικά κόμικς στις αρχές της δεκαετίας του 80’, μπορεί φανεί αρκετά «cheesy» στο νέο αναγνώστη, όμως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, το Dark Phoenix Saga θα παραμένει μία από τις καλύτερες και πιο διάσημες ιστορίες κόμικς όλων των εποχών. Ένα έπος που έδωσε ταυτότητα στους X-Men, στιγμάτισε το είδος του και θα μνημονεύεται πάντα όταν στη συζήτηση θα μπαίνουν οι X-Men και η Jean Grey.

1171521 960-1 Phoenix_force

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.