Anime/Manga, Let's talk about..., The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Βιβλιοκριτική: “Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης”, του Μηνά Τσαμπάνη

Η Χίλαρυ Έλενα Κέην, μια δεκαεξάχρονη ορφανή κοπέλα μετακομίζει στη Νέα Ελλάδα για να φοιτήσει στο εκπαιδευτικό ινστιτούτο της θείας της σε μια προσπάθεια να ξαναφτιάξει τη ζωή της μετά από μια εφιαλτική εμπειρία η οποία κόστισε τη ζωή των γονιών της. Εκεί γνωρίζεται με τις δίδυμες Ο’Mπράιαν, την αθυρόστομη και εκρηκτική Πατρίτσια και τη γλυκιά Ιζαμπέλ, και τον αφελή ξάδελφό τους, Χικς. Οι τέσσερίς τους γίνονται καλοί φίλοι. Την ίδια ώρα, ένα νεαρό αγόρι, ντυμένο στα χρώματα της φωτιάς, ο Σινγκ Χίκιους εμφανίζεται στους δρόμους της Νέας Αθήνας και κηρύσσει τον πόλεμο κατά του εγκλήματος. Και ενώ οι μπερδεμένοι Νέο Αθηναίοι προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις του Σινγκ Χίκιους, μια σατανική δύναμη εγείρεται και διεκδικεί την ισχύ του Παλμού Γκάια. Η Χίλαρυ βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο μιας απίστευτης καταιγίδας η οποία όχι μόνο απειλεί να καταστρέψει τη ζωή που προσπαθεί να ξαναχτίσει αλλά και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ο Σινγκ Χίκιους, τι ρόλο θα παίξει; Μια ξεχωριστή ιστορία με δόσεις φαντασίας και ιαπωνικού anime που θα μαγέψει τους πάντες. Tanoshisa o moriagemashou! (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Layout 1Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης είναι το δεύτερο βιβλίο του Μηνά Τσαμπάνη που διαβάζω. Ωστόσο, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την προηγούμενη συγγραφική προσπάθεια του Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών. Αυτή τη φορά ο συγγραφέας μας μεταφέρει στην Αθήνα του 2031 και μας δίνει μια περιπέτεια δράσης, φαντασίας και ηρωισμού με ξεκάθαρες επιρροές από Ιαπωνικά anime και manga και δυτικές young adult ιστορίες.

Με το συγκεκριμένο είδος έχω μία σχέση αγάπης και μίσους, καθώς ανά διαφορετικές αναγνωστικές περιόδους βρίσκομαι ή να καταπίνω τέτοια βιβλία, ή να τα βάζω εντελώς στην άκρη. Βέβαια με τον Κόκκινο Μαχητή δεν είχα κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσω το βιβλίο πολύ γρήγορα καθώς το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και ξεκούραστα.

Η γλώσσα είναι απλή, ενώ οι χαρακτήρες έρχονται και λίγο στην Ελληνική πραγματικότητα μέσω του τρόπου έκφρασής τους, γεγονός που σε σημεία μου άρεσε πολύ, ενώ σε κάποια άλλα με ξένισε λίγο.  Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ο Μηνάς Τσαμπάνης έχει δημιουργήσει ένα δικό του στυλ γραφής, με το οποίο μπορεί να αποδώσει εντελώς διαφορετικές ιστορίες, όπως η Θλιμμένη Πριγκίπισσα και ο Κόκκινος Μαχητής, διατηρώντας παράλληλα ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα και μια χαρακτηριστική λογοτεχνική ταυτότητα.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ενδιαφέροντες και δίνεται μεγάλη έμφαση στις σχέσεις μεταξύ τους, ενώ η ιστορία εξελίσσεται δυναμικά και με πολλές ανατροπές. Μεγάλο μπόνους του βιβλίου είναι τα σχέδια της Ελένης Μαρίας Βλαστού (Love Usagi) που το κοσμούν. Θυμίζουν manga της δεκαετίας του 90’ και του 80’ (τα best of the best που λένε- change my mind!) και δίνουν χρώμα και σχήμα στους πρωταγωνιστές του βιβλίου δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές, Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης είναι μια όμορφη προσπάθεια του συγγραφέα να φέρει τη μαγεία των anime και των manga στο χαρτί σε μια Ελληνική έκδοση με Ελληνικό μάλιστα setting. Ο συνδυασμός της ιστορίας με τα σχέδια της Ελένης Μαρίας Βλαστού, το καθιστούν ένα προτεινόμενο βιβλίο για εφήβους, νέους και όχι μόνο, ενώ σίγουρα προτείνεται στους φίλους των Ιαπωνικών κόμικς και κινουμένων σχεδίων!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.

Ο Συγγραφέας
Μηνάς Τσαμπάνης

Ο Μηνάς Τσαμπάνης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1980 και ζει στο Γέρακα της Αθήνας. Εργάζεται ως αποκλειστικός νοσοκόμος σε γνωστό μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα των Αθηνών και παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς στα σπίτια. Από μικρός λατρεύει την Επιστημονική Φαντασία. Έχει γράψει και έχει κυκλοφορήσει δύο βιβλία, Ο Πλανήτης Του Χαμένου Παραδείσου από τις Εκδόσεις Andy’s Publishers και το μυθιστόρημα φαντασίας Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.
Από τις Εκδόσεις Ανάτυπο κυκλοφορεί και μια ανθολογία ιστοριών Επιστημονικής Φαντασίας στα πλαίσια ενός διαγωνισμού. Ο Μηνάς συμμετέχει με το διήγημα Μάθημα Ζωής από ένα Ξένο και έχει κερδίσει το βραβείο Larry Niven 18 για κατηγορία Φαντασία με το διήγημα Φως στο Σκοτάδι το οποίο είναι και ένα κοινωνικό μήνυμα για το πώς θα πρέπει να προσεγγίζεται ένας παθόντας χρόνιας νόσου. Επίσης το διήγημα Μάρτυρες δημοσιεύτηκε στη συλλογή Έπος Της Φαντασίας ΙΙ: Ανάσταση που κυκλοφόρησε στα πλαίσια της διοργάνωσης Φαντασμαγόρια για το 2018 στη Θεσσαλονίκη.
Τη τρέχουσα περίοδο, είναι απασχολημένος με τη συγγραφή και τη προώθηση του μυθιστορήματος Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης.

 

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.