The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών, Νέα

Κριτική της ταινίας: Εγώ, η Τόνια

Η Τόνια Χάρντινγκ κυριάρχησε στον πάγο με απαράμιλλη χάρη. Κυριάρχησε και στις επικεφαλίδες των εφημερίδων για τελείως διαφορετικό λόγο. Η εξωφρενική, αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας η οποία κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του αθλητισμού. (πηγή: Seven Films)

Το «Εγώ, η Τόνια» αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς. Ένα σατυρικό δράμα που παρουσιάζει τη ζωή της Τόνια Χάρντινγκ, μίας γυναίκας που μισήθηκε όσο λίγες στον παγκόσμιο αθλητισμό, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε εμπλακεί στον τραυματισμό της αντιπάλου της στο καλλιτεχνικό πατινάζ, Νάνσι Κέριγκαν. Πριν από αυτό η Χάρντινγκ είχε γίνει η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια που επιχείρησε και πέτυχε ένα τριπλό άξελ σε επίσημους αγώνες, όμως η άσχημη ζωή και έντονη προσωπικότητά της την έφερναν πολλές φορές μακριά από τις επιτυχίες, σε ένα άθλημα που δε σταματούσε ποτέ να διαφημίζει τον «σωστό» Αμερικανικό τρόπο ζωής.

i-tonya-movie-1510096918

Το φιλμ του Κρεγκ Γκιλέσπι δίνει μία διαφορετική οπτική στο συμβάν που συντάραξε τον παγκόσμιο αθλητισμό, παρουσιάζοντας το με κωμικότητα, χωρίς ποτέ να ξεχνάει το δραματικό υπόβαθρο που είναι και η ουσία της ιστορίας. Σπάζοντας συνεχώς τον τέταρτο τοίχο θυμίζει ένα καυστικό ψευδο-ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή της Χάρντινγκ για πρώτη φορά από τη δική της μεριά. Η κοπέλα με το τεράστιο ταλέντο και το τραυματισμένο παρελθόν γίνεται το όπλο του σκηνοθέτη, καθώς έμμεσα κατηγορεί το ίδιο το σύστημα που έφερε την Τόνια σε αυτή τη θέση.

Σε ένα άθλημα που φημίζεται για το υψηλό κοινωνικό επίπεδο των αθλητριών του, η Χάρντινγκ προερχόταν από μια φτωχή και προβληματική οικογένεια. Η μητέρα της ήταν αλκοολική και βιαιοπραγούσε πάνω της, ενώ η συμπεριφορά της έκανε τον πατέρα της μικρής να φύγει από το σπίτι και να τους παρατήσει. Έτσι, η μικρή Τόνια έμεινε μόνη της με μία καταπιεστική γονέα, μέχρι που επαναστάτησε στην εφηβεία και ξεκίνησε να συγκατοικεί με τον Τζεφ. Η σχέση της με τον νεαρό εξελίχθηκε και αυτή γρήγορα σε μία σχέση καταπίεσης, με τον φίλο και με μετέπειτα σύζυγό της να ξεσπά με βία πάνω της, όπως έκανε παλιότερα και η μητέρα της. Αυτή η δεύτερη προβληματική σχέση στη ζωή της αθλήτριας οδήγησε και στο περίφημο συμβάν με τον τραυματισμό της συναθλήτριάς της, γεγονός που φαίνεται να είχαν σχεδιάσει με τον Τζεφ.

hero_I-Tonya-2017

Η ταινία του Γκιλέσπι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσίαση όλων αυτών των «προβληματικών» χαρακτήρων. Η μεγάλη λοιπόν δύναμη του έργου είναι ο τρόπος παρουσίασης αυτών των προσώπων, ο οποίος σε κάνει να συμπονάς αλλά ταυτόχρονα να κατανοείς πλήρως το τοξικό περιβάλλον το οποίο οφείλεται για αυτήν την αποτρόπαια πράξη. Η Μάργο Ρόμπι είναι πραγματικά εκπληκτική στον κεντρικό ρόλο, ενώ προσωπικά εντυπωσιάστηκα με τον Σεμπάστιαν Σταν, τον Μπάκι των Avengers, ο οποίος υποδύθηκε εξαιρετικά τον άνδρα που άλλαξε τη ζωή της Χάρντινγκ. Βέβαια, περισσότερο απ’ όλους όμως ξεχωρίζει η Άλισον Τζάνεϊ, η κινηματογραφική μητέρα της Τόνια, η οποία σε κάθε στιγμή που βρίσκεται στην οθόνη είναι πραγματικά συγκλονιστική. Από τα φαβορί για Όσκαρ, η Αμερικανίδα ηθοποιός ήταν καυστική, αστεία και με μια απαραίτητη δόση τρέλας, φέρνοντας στον κινηματογράφο μία εκκεντρική και προβληματική προσωπικότητα, η οποία μεγάλωσε και γαλούχησε με τον δικό της τρόπο την Τόνια Χάρντινγκ. Αυτό το μεγάλο χαμένο ταλέντο του παγκόσμιου αθλητισμού!

allison-janney-i-tonya

Γενικά
Ένα πολύ ιδιαίτερο και απολαυστικό φιλμ βασισμένο σε μία πραγματική ιστορία. Σε κανένα σημείο δε θέλει να γίνει να αντικειμενικό, καθώς παρουσιάζει το συμβάν από τη μία μεριά μόνο. Ακόμα και έτσι, όμως, ο Γκιλέσπι σε κάνει να σκεφτείς και να αναρωτηθείς για τα πραγματικά γεγονότα και σε μερικά σημεία να κατανοήσεις αυτήν την περίεργη και αντισυμβατική προσωπικότητα της Τόνια Χάρντινγκ.

Γενική Βαθμολογία
8/10

769341148_5618218526001_5617890179001-vs

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.