The Worlds Out There, Wizarding World, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών

Κριτική της ταινίας: Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται

Χθες είχαμε την πρεμιέρα του νέου κεφαλαίου στον φανταστικό κόσμο της J.K. Rowling. Τα Φανταστικά ζώα και Πού βρίσκονται, η πρώτη από τις πέντε προγραμματισμένες ταινίες που θα μας παρουσιάσουν τη ζωή και το έργο του Μαγικό-ζωολόγου Newt Scamander. Σε σκηνοθεσία David Yates (υπεύθυνος για τις τέσσερις τελευταίες Harry Potter ταινίες) και σενάριο της J.K. Rowling, η ταινία μας μάγεψε, μας ταξίδεψε και αποτέλεσε την καλύτερη εισαγωγή σε αυτό το νέο κεφάλαιο του κόσμου που τόσα άτομα ανά την υφήλιο αγάπησαν.

 

Πλοκή
Το Fantastic Beasts and Where to Find Them μας ταξιδεύει στο έτος 1926, όπου ο Newt Scamander πραγματοποιεί μια στάση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ένα μαγικά επεκταμένο χαρτοφύλακα, ο οποίος στεγάζει μια σειρά από φανταστικά πλάσματα. Όταν οι ένοικοι του χαρτοφύλακα όμως τυγχάνει να δραπετεύσουν, ο Newt θα βρεθεί να καταδιώκεται από όλες τις αρχές της αμερικάνικης Μαγείας, ενώ θα σταθεί αιτία να κλονιστούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ του μαγικού κόσμου και μη.

 

Η J.K Rowling μας έδωσε άλλη μια όμορφη ιστορία. Ενώ δεν έχει καμιά σχέση με τον Harry Potter και ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα, η μαγεία του κόσμου διατηρείται, ζωντανεύει ξανά στις οθόνες μας και ανοίγει με τον καλύτερο τρόπο ένα νέο κεφάλαιο στο σύμπαν που αγαπήσαμε.  Ενώ δεν έχουμε μια πλοκή που στηρίζεται στη χαοτική δράση και ταχύτητα των γεγονότων, βλέπουμε μια ταινία που χτίζεται, δίνοντας μας στο τέλος και δύο, σχετικά αναπάντεχα, plot twists. Βέβαια ίσως να φτάσαμε λίγο απότομα στο τέλος και αυτό είναι ένα μικρό μείον. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, περισσότερο απ’ ότι περίμενα, ήταν τα θέματα τα οποία πραγματεύεται στις παράπλευρες ιστορίες της. Ενδοοικογενειακή βία, βία ενάντια στον αδύναμο και προκατάληψη ενάντια στο διαφορετικό είναι ιδέες και προβληματισμοί τους οποίους η ταινία στους γεννά μέσα από τη μελαγχολική της νότα. Όμως δεν μένει εκεί. Ξέρει πότε να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά και πότε όχι, έχοντας μεγάλη δόση χιούμορ, σκοτεινές στιγμές αλλά και ωραίες σκηνές δράσης, όπως οφείλει ένα σύγχρονο blockbuster.

Σίγουρα κάποιος φαν της σειράς θα απολαύσει πολύ περισσότερο την ταινία, αλλά νομίζω πως και οι περισσότεροι ουδέτεροι θεατές θα περάσουν καλά.

452ad0eea2a45cbf49b7116186647e779816a961839caa5ae1e5d17c6a6b6946 Thunderbird_Fantastic_Beasts_CC_Trailer_WM

Σκηνοθετικά, με τον David Yates στο τιμόνι, περίμενα ωραία αποτελέσματα και δικαιώθηκα. Η τεχνογνωσία και η πρότερη εμπειρία του στις τελευταίες Harry Potter ταινίες φάνηκε και είχαμε μια ταινία που ήταν σκηνοθετικά to the point. Και από θέμα, εφέ και cgi, τα Φανταστικά Ζώα παίρνουν και εδώ υψηλό βαθμό. Λάτρεψα τα πλάσματα του χαρτοφύλακα, από το Niffler-το οποίο θέλω για κατοικίδιο- μέχρι το φοβερό και πανέμορφο Thunderbird. Τέλος, ηχητικά μπορώ να πω πως συγκινήθηκα σε κάποια, γνωστά από το παρελθόν, soundtrack και έμεινα γενικότερα ικανοποιημένος.

 

Δε νομίζω πως περίμενε κανείς να μην αποδώσει άψογα το ρόλο του Newt Scamander, ο Eddie Redmayne. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Βρετανός είναι ηθοποιός μεγάλης κλάσης και το απέδειξε και εδώ. Ο Colin Farrell ήταν ένας διαφορετικός villain από τον Voldemort. Πιο ανθρώπινος, πιο μεστός, λιγότερο τρομαχτικός, αλλά πιο άμεσος.  Πολλά συγχαρητήρια στον ηθοποιό. Έκπληξη αποτέλεσε ο Dan Fogler, ως Kowalski. Απολαυστικός καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, έδωσε για πρώτη φορά την ανθρώπινη ματιά στο μαγικό κόσμο. Οι περισσότεροι στον κινηματογράφο απόλαυσαν ιδιαίτερα τις ατάκες και τις γκριμάτσες του και επομένως πιστεύω πως πέτυχε άψογα το ρόλο που του δόθηκε. Όμως εδώ είχαμε και μια δεύτερη ευχάριστη έκπληξη. Ο Ezra Miller, που ενσάρκωσε ένα κακοποιημένο και τραυματισμένο από τη ζωή παιδί, ήταν άψογος. Δε θέλω να αναφέρω περισσότερα για να μην  αποκαλύψω την πλοκή, πάντως ο Miller ήταν ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ταινίας.

Αν και όλοι οι αντρικοί ρόλοι εκτελέστηκαν άψογα, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους δύο κεντρικούς γυναικείους. Η  Alison Sudol, ως Queenie Goldstein, δεν μπορεί να κριθεί αυστηρά καθώς ήταν εκεί για συγκεκριμένα πράγματα(λίγο comic relief, κάποιες ατάκες εδώ κι εκεί και λίγο συναίσθημα στο τέλος), όμως με απογοήτευσε η Katherine Waterston, ως Tina. Άνευρη και βαρετή, χάθηκε μέσα στην ταινία στην οποία έπαιζε τον Α’ γυναικείο ρόλο. Ας ελπίσουμε να της δοθεί καλύτερο υλικό στην επόμενη ή να καταφέρει η ίδια να ξεχωρίσει μέσα στο χαοτικό κόσμο που φτιάχνεται.

 

Γενικά
Μια ταινία που θα λατρέψουν  όλοι οι  φαν του μαγικού κόσμου της  Rowling αλλά προτείνεται και σε όλους τους λάτρεις της φαντασίας και των blockbuster. Τα Φανταστικά Ζώα ζωντάνεψαν για πρώτη φορά στις οθόνες μας και ήρθαν εδώ για να μείνουν.

Υπέρ
Όμορφη θεματολογία, με δυνατά μηνύματα
Σκηνοθετικά και εικονικά όμορφη
Οι Redmayne, Farrell, Miller και Fogler στους αντίστοιχους ρόλους τους.

Κατά
Αδιάφορη η Katherine Waterston
Ελάχιστα απότομο τέλος, το οποίο χτίζει τη συνέχεια και προετοιμάζει για τις ταινίες που έρχονται.

Γενική Βαθμολογία
7.8/10

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.