The Worlds Out There, Λογοτεχνία

Οι Καταραμένοι, της Μαρίας Ράπτη

Το Κοράκι του Πόε. Η Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ. Ο Εωσφόρος του Ντορέ. Οι ιστορίες αυτές άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια λογοτεχνία και τέχνη. Λιγότερο γνωστές, ωστόσο, είναι οι προσωπικές ιστορίες των ίδιων των δημιουργών τους: ο φλεγόμενος έρωτας του Μαγιακόφσκι, η καταστροφική σχέση του Λόρδου Βύρωνα και της Λαίδης Καρολάιν Λαμπ, το τελευταίο ταξίδι του Σέλλεϋ…

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκαν είκοσι και μία ιστορίες των Καταραμένων δημιουργών, ανθρώπων που ακολούθησαν στη ζωή τους κάθε είδους πάθος σε αναζήτηση μιας ιδέας. Παράλληλα, όλοι τους αποτύπωσαν την πορεία τους σε εκείνα τα έργα τέχνης που εμείς θα θυμόμαστε για πάντα, όπως Τα Άνθη του Κακού, Φρανκενστάιν, Οφηλία, Μια Εποχή στην Κόλαση κ.ά.

Μέσα από τις μυθιστορηματικές ζωές τους, μια εναλλακτική ιστορία της τέχνης αποτυπώνεται στο χαρτί, γραμμένη με φωτιά, αψέντι και κρασί. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι καταραμενοιΟι Καταραμένοι της Μαρίας Ράπτη είναι ένα αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή, «η ύπαρξη τους συνδέθηκε με τον πόνο, την απώλεια, την ασθένεια και την κατάχρηση». Το ψυχολογικό υπόβαθρο και το αστείρευτο ταλέντο των «Καταραμένων» κατάφερε να γεννήσει μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα λογοτεχνικά και ποιητικά έργα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το σκοτάδι της ψυχής αυτών των ανθρώπων που υπέφεραν, πόνεσαν και πολλές φορές υπέκυψαν στα πάθη τους, αντανακλάται ακόμα και σήμερα στο έργο τους, θυμίζοντας μας πως και από το σκοτάδι μπορούν να προκύψουν ηλιαχτίδες φωτός που θα φωτίσουν τον κόσμο.

Εκ πρώτης όψεως, «Οι Καταραμένοι» δείχνουν να αποτελούν μια συλλογή πληροφοριών για αυτή την πολύ ιδιαίτερη ομάδα καλλιτεχνών. Ωστόσο, διαβάζοντας το βιβλίο καταλαβαίνει πως ξεφεύγει από την στείρα εγκυκλοπαιδική μορφή που έχουμε συνηθίσει σε παρόμοια έργα. Η συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει γενικές γνώσεις, άγνωστες πτυχές της ζωής μα και αποσπάσματα γνωστών έργων των δημιουργών, με λογοτεχνική χροιά –όπως και στο «Μυστικό της Νύμφης»-, χωρίς να κουράζει παρά την πληθώρα πληροφοριών που βρίσκονται μέσα στο βιβλίο.

Η επιλογή των καλλιτεχνών ήταν εξαιρετική. Από τους αγαπημένους μου Πόε και Λάβκραφτ, μέχρι τους Μπωντλαίρ και Μπάιρον, στο βιβλίο θα συναντήσετε περισσότερους από είκοσι δημιουργούς που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας απέκτησαν τον τίτλο του «καταραμένου». Αν πραγματικά λατρεύεις κάποιους από αυτούς το βιβλίο είναι παράδεισος, μα ακόμα και να μην έχεις διαβάσει ποτέ κανένα κείμενο κάποιου δημιουργού, καταφέρνει να σε εισάγει απευθείας στην ψυχοσύνθεση και την ιστορία του, αποτελώντας μια ολοκληρωμένη δουλειά.

Το περιεχόμενο ντύνει ακόμα πιο όμορφα η εξαιρετική και προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει στο βιβλίο αυτό καθεαυτό. Το εξώφυλλο είναι ένα από τα πιο όμορφα που έχω συναντήσει σε ελληνικό βιβλίο τα τελευταία χρόνια, ενώ η παρουσίαση των καλλιτεχνών, συνοδευόμενη από πορτραίτα και έμφαση στη λεπτομέρεια κάνει το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά εξαίσιο. Σπάνια σε κριτικές βιβλίων αναφέρομαι στο βιβλίο ως αντικείμενο, μα «Οι Καταραμένοι» ξεχωρίζουν ανάμεσα στα τόσα βιβλία που κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα μας και το βιβλίο σίγουρα αποτελεί ένα στολίδι για οποιαδήποτε βιβλιοθήκη.

«Οι Καταραμένοι» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο.

Η Συγγραφέας
Μαρία Ράπτη
Η Μαρία Ράπτη είναι φιλόλογος και συγγραφέας, με μεταπτυχιακές σπουδές στη θεατρολογία. Επί σειρά ετών εργάζεται ως φιλόλογος με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες και στη διαφοροποιημένη διδασκαλία. Παράλληλα ασχολείται με το θέατρο και τη συγγραφή. Επτά θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κείμενά της δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά περιοδικά.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.