The Worlds Out There, Tolkien Legendarium, Βιβλία Φαντασίας, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Οι Χαρακτήρες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών #3

Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα μπορείτε να βρείτε όλες τις μικρές αναρτήσεις που ανεβαίνουν κατά καιρούς στη facebook σελίδα του Manwe Stories και σχετίζονται με τους χαρακτήρες του σημαντικότερου βιβλίου φαντασίας όλων των εποχών. Η δημιουργία αυτών των κειμένων είναι κάτι που απολαμβάνω πολύ και οι περισσότεροι αναγνώστες της σελίδας το έχουν αγκαλιάσει. Έτσι, όταν μαζεύεται αρκετό υλικό θα έχουμε ένα μεγάλο post εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την υποστήριξη μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε! 

 

gandalfΓκάνταλφ

Ο Γκάνταλφ ήταν Μάια του Μάνγουε, γνωστός στο Βάλινορ με το όνομα Ολόριν. Στάλθηκε μαζί με τους υπόλοιπους Ιστάρι(Μάγοι) στη Μέση- Γη για να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν όσους αντιστέκονταν στον Σάουρον και έγινε ο γνωστός ως Γκάνταλφ ο Γκρίζος. Διαφορετικές φυλές χρησιμοποιούσαν διαφορετικά ονόματα για το μάγο όπως, Μιθραντίρ(Ο Γκρίζος Ταξιδευτής- Ξωτικά), Ινκάνους(έτσι ήταν γνωστός στο Νότο) και Θαρκούν(Ο Άνθρωπος με το Ραβδί- Νάνοι). Αποτέλεσε μέρος του Λευκού Συμβουλίου, αλλά και της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού.

Όταν εμφανίστηκε ο Σάουρον στο Ντολ Γκούλντουρ, ως Νεκρομάντης, ο Γκάνταλφ αντιλήφθηκε την απειλή και, παρά τις καθησυχάσεις του Σάρουμαν, πήγε μόνος του εκεί και ανακάλυψε ότι ο Νεκρομάντης ήταν στην πραγματικότητα ο Σάουρον.

Εκτός από τα ξωτικά, είχε μεγάλη συμπάθεια και για τα Χόμπιτς και απολάμβανε συχνά την παρέα τους. Ήταν αυτός που παρακίνησε τον Μπίλμπο Μπάγγινς να ταξιδέψει με τους νάνους προς το Έρεμπορ, γεγονός που έμμεσα είχε ως αποτέλεσμα να ξαναβρεθεί το Ένα Δαχτυλίδι, ενώ αργότερα επισκέφθηκε ξανά το Ντολ Γκούλντουρ, μαζί με το Λευκό Συμβούλιο, διώχνοντας τον Σάουρον.

Στον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, προέτρεψε τον Φρόντο να πάει με το Δαχτυλίδι στο Σχιστό Λαγκάδι, ενώ ο ίδιος ζήτησε τη βοήθεια του Σάρουμαν. Τελικά ο Λευκός Μάγος αποκαλύφθηκε πως ήθελε για τον εαυτό του το Δαχτυλίδι και φυλάκισε τον Γκάνταλφ στην κορυφή του πύργου Όρθανκ. Ο Γκρίζος Μάγος διέφυγε με τη βοήθεια του αετού Γκουάιχιρ και τελικά έγινε μέλος της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού ακλουθώντας το ταξίδι μέχρι τη Μόρια, όπου ήρθε αντιμέτωπος με τον Μπάλργογκ. Η μάχη τους διήρκησε για πολλές μέρες μέχρι τελικά να σκοτώσει τον Μπάλρογκ και να πεθάνει και ο ίδιος λίγο αργότερα.

Τελικά, επανήλθε ως Γκάνταλφ ο Λευκός και θεραπεύτηκε στο Λόριεν. Έπειτα, συμμετείχε στις περισσότερες μάχες του Πολέμου του Δαχτυλιδιού και στο τέλος, μετά την καταστροφή του Δαχτυλιδιού, έσωσε το Φρόντο και τον Σάμ από τη λάβα.

Η αναχώρηση του για το Βάλινορ, μαζί με την Γκαλάντριελ, τον Έλροντ, τον Φρόντο και τον Μπίλμπο, σηματοδότησε το τέλος της Τρίτης Εποχής.

Στις ταινίες του Peter Jackson τον υποδύθηκε ο θρυλικός Ian McKellen.

 

r2_0_728_410_w1200_h678_fmaxΣάρουμαν

Ο Λευκός Μάγος ήταν ο πρώτος από τους Ιστάρι που έφθασε στη Μέση Γη κατά την Τρίτη Εποχή. Τα ξωτικά τον αποκαλούσαν Κουρουνίρ (στη Sindarin), ή Κούρουμο (στην Quenya), που μεταφράζεται ως “Άνθρωπος της Δεξιοσύνης” και στις δύο γλώσσες. Ο Σάρουμαν αποτέλεσε τον αρχηγό των μάγων, αλλά και του Λευκού Συμβουλίου, όμως η μεγάλη του επιθυμία να αποκτήσει το Ένα Δαχτυλίδι, τον έκανε να προδώσει τον σκοπό του.

Έφθασε μόνος του στη Μέση Γη και αρχικά κινήθηκε προς τις Ανατολικές περιοχές της. Γύρισε τελικά στη Δύση την εποχή που αυξανόταν η δύναμη του Σάουρον στην Ντολ Γκουλντούρ. Τέθηκε Αρχηγός του Λευκού Συμβουλίου, αν και από τότε είχε αρχίσει να επιζητά τη δύναμη του Δαχτυλιδιού. Έδρα του ήταν το Όρθανκ του Άιζενγκαρντ, στο οποίο βρήκε και το Πάλαντιρ, την Πέτρα του Όρθανκ, κρατώντας το κρυφό από το Λευκό Συμβούλιο.

Συναίνεσε στην επίθεση στην Ντολ Γκούλντουρ, μόνο και μόνο επειδή κατάλαβε πως ο Σάουρον είχε περισσότερες πληροφορίες για το που βρισκόταν το Δαχτυλίδι. Προηγουμένως είχε στο μυαλό του να αφήσει το Σκοτεινό Άρχοντα να ενισχύσει τις δυνάμεις του, ελπίζοντας πως θα αποκαλυφθεί το Δαχτυλίδι και πως θα εκμεταλλευόταν την κατάσταση προς όφελός του.

Αποκαλύφθηκε όταν ο Γκάνταλφ επισκέφθηκε το Άιζενγκαρντ για να του αποκαλύψει την τοποθεσία του Δαχτυλιδιού και τελικά φυλάκισε τον Γκρίζο μάγο στην κορυφή του Πύργου. Ο Σάρουμαν ήταν πλέον εχθρός των Ελεύθερων Ανθρώπων της Μέσης Γης, πρόδωσε ακόμα και τον Σάουρον, όμως τελικά ηττήθηκε σε πολλά μέτωπα, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Άιζενγκαρντ από τους Εντς.

Τελικά, έπεισε τους Εντς να τον ελευθερώσουν και κατέληξε στο Σάιρ, όπου και βρήκε τραγικό τέλος, καθώς σκοτώθηκε από τον ίδιο του τον υπηρέτη, τον Γκρίμα(κάτι που είδαμε αλλαγμένο στις ταινίες). Ως Μάια δεν πέθανε πραγματικά, αλλά το πνεύμα του δεν έφθασε ποτέ στο Βάλινορ, καθώς ένα αεράκι από τη Δύση το πήρε μακριά, παραμένοντας γυμνό και αδύναμο να περιπλανιέται.

Στις ταινίες του Peter Jackson τον υποδύθηκε αείμνηστος Κρίστοφερ Λι σε μία από τις πολλές εικονικές ερμηνείες του θρυλικού Βρετανού ηθοποιού.

 

5ae16-merryandpippin2Μέρι και Πίπιν

Δύο από τους τέσσερις Χόμπιτς της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού. Πρώτα ξαδέρφια, αλλά και δυο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, που ακολούθησαν όμως τον ίδιο δρόμο, ακόμα και μετά το χωρισμό τους.

Ο Μέρι ήταν ένα από τα έξυπνα Χόμπιτς. Πιστός, οξυδερκής και μυαλωμένος. Αντίθετα, ο Πίπιν- που ήταν και ο μικρότερος των τεσσάρων ηλικιακά- ήταν πιο ανώριμος, επιπόλαιος και επαναστατικός. Παρ’ όλα αυτά, το ταξίδι και των δύο ήταν μεγαλύτερο απ’ ότι μπορούσαν να φανταστούν.

Έμειναν με τη Συντροφιά μέχρι το διάλυσή της, όπου και ο Μπόρομιρ τους έσωσε από τα Όρκς, χάνοντας τη ζωή του στη συνέχεια. Διέφυγαν στο δάσος Φάνγκορν και έγιναν οι πρώτοι θνητοί εδώ και αιώνες που εισήλθαν σε αυτό. Συμμετείχαν στην καταστροφή του Άιζενγκαρντ από τους Εντς, μέχρι που ο Γκάνταλφ τους χώρισε, παίρνοντας μαζί του τον Πίπιν στην Γκόντορ, αφότου ο νεαρός Χόμπιτ είχε δει τον Σάουρον μέσα από το Παλαντίρ.

Ο Μέρι και ο Πίπιν έγιναν ακόλουθοι των ηγετών του Ρόχαν και της Γκόντορ αντίστοιχα. Ο πρώτος βοήθησε την Έογουιν να σκοτώσει το Μάγο-Βασιλιά της Άνγκμαρ, ενώ ο δεύτερος έσωσε τη ζωή του Φάραμιρ από τη φωτιά που έστησε ο πατέρας του.

Μετά το τέλος του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, επέστρεψαν στο Σάιρ και πολέμησαν για τελευταία φορά ενάντια στο Σάρουμαν. Έζησαν ειρηνικά, αλλά ως ήρωες ανάμεσα στο λαό τους, εξιστορώντας τους ιστορίες για τα μεγάλα κατορθώματά τους.

Στο τέλος της ζωής τους παρέδωσαν τις θέσεις τους στους γιους τους και επισκέφηκαν ξανά το Ρόχαν και τη Γκόντορ. Όταν πέθαναν τα σώματα τους τοποθετήθηκαν ανάμεσα στους νεκρούς επίτροπους και βασιλείς της Γκόντορ, ενώ όταν απεβίωσε και ο Άραγκορν, δίπλα στο δικό του σώμα.

Στις ταινίες του Peter Jackson τον Meriadoc Brandybuck(Merry) υποδύθηκε ο Dominic Monaghan, ενώ τον Peregrin Took(Pippin) ο Billy Boyd. Ο Billy Boyd έγραψε και τραγούδησε επίσης το τραγούδι “The Last Goodbye” για την ταινία The Hobbit: The Battle of the Five Armies.

 

Frodo-Sam-image-frodo-and-sam-36090135-1920-800Φρόντο και Σαμ

Ο Φρόντο και ο Σαμ ήταν τα δύο μέλη της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού που δε χωρίστηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Από το Σχιστό Λαγκάδι μέχρι και το Βουνό του Χαμού, όπου τελικά το Ένα Δαχτυλίδι καταστράφηκε στις φλόγες στις οποίες σφυρηλατήθηκε, οι δύο Χόμπιτς έμειναν μαζί και αλληλοσυμπλήρωναν ο ένας τον άλλον, ξεπερνώντας έτσι δυσκολίες που λίγοι θνητοί της Μέσης Γης έχουν καταφέρει.

Ο Φρόντο Μπάγκινς θεωρείται το πιο σημαντικό Χόμπιτ όλων των εποχών. Ήταν αυτός που επωμίστηκε το τεράστιο βάρος του κουβαλήματος του Δαχτυλιδιού και τελικά, παρ’ όλα τα εμπόδια, κατάφερε να φθάσει στο τέλος της διαδρομής. Εκεί το Γκόλουμ του επιτέθηκε και έπεσε τελικά στις φλόγες μαζί με το Δαχτυλίδι. Ο Φρόντο έζησε ειρηνικά τα επόμενα χρόνια και τελικά εγκατέλειψε τη Μέση Γη για το Βάλινορ μαζί με τον Έλροντ, τον Γκάνταλφ ,την Γκαλάντριελ και τον Μπίλμπο. Πριν αναχωρήσει άφησε το Κόκκινο Βιβλίο του Γουέστμαρτς, το βιβλίο το οποίο έγραφε πρώτα ο Μπίλμπo και μετά ο ίδιος, στον Σαμ.

Ο Σαμ, ήταν ένα από τα πιο ηρωικά Χόμπιτς που έζησαν στη Μέση Γη. Σε όλο το ταξίδι μέχρι τη Μόρντορ αποτελούσε την ψυχολογική, αλλά και πρακτική υποστήριξη του Φρόντο και ήταν αυτός που τον ενέπνεε να συνεχίσει όταν τον εγκατέλειπαν οι δυνάμεις του. Για ένα διάστημα κουβάλησε και ο ίδιος το Ένα Δαχτυλίδι, όταν πίστευε πως η Σέλομπ σκότωσε τον Φρόντο, όμως, μόλις κατάλαβε πως ο φίλος του ήταν ζωντανός, τον έσωσε, του επέστρεψε το Δαχτυλίδι και μαζί ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους. Παντρεύτηκε τη Ρόουζ και απέκτησε δεκατρία παιδιά. Όταν πέθανε η γυναίκα του απέπλευσε από τη Μέση Γη και έφθασε στο Βάλινορ, όπου ξανασυνάντησε τον Φρόντο.

Στις ταινίες του Peter Jackson τον Φρόντο υποδύθηκε ο Elijah Wood και τον Σαμ ο Sean Astin.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.