The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Το Χρονικό της Λανιακέα- Μέρος Πρώτο: Τα Κλειδιά του Τιτάνα

«Πέρασαν είκοσι χρόνια ηρεμίας, αλλά ο πόλεμος χτυπά ξανά την πόρτα του Ζέλκεμαρ. Ο Βασιλιάς Ντέσμοντ αντιμετωπίζει μια αδικαιολόγητη εισβολή, που δε σκοπεύει να αφήσει ατιμώρητη.

Οι Κυβερνήτες της Ένωσης των Συντεχνιών δε συμφωνούν για το αν θα έπρεπε να βοηθήσουν το Βασιλιά. Καθένας τους έχει τους δικούς του λόγους για να εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά οι φωνές που αρνούνται είναι ηχηρές.

Όλα αυτά συμβαίνουν όσο η Αλάρυα, μια νεαρή κοπέλα προικισμένη με τη δύναμη του Νερού, αναζητά τα Κλειδιά του Τιτάνα, μιας πανάρχαιας φυλακής που δε πρέπει  να ανοίξει. Σύντομα, θα ανακαλύψει πως έχει φίλους, φίλους που δε γνώριζε, φίλους που είναι δεμένοι μαζί της στην ίδια μοίρα: να προστατέψουν τον κόσμο της Λανιακέα, από τη φρίκη που αναδεύεται στο αρχαίο βουνό…»

Όπως πιθανώς έχετε ενημερωθεί από το facebook και το instagram του Manwe Stories, η εβδομάδα που διανύουμε είναι αφιερωμένη στη λογοτεχνία. Στις επόμενες ημέρες, λοιπόν, θα ανέβουν στο blog οι κριτικές των βιβλίων που έφτασαν στα κεντρικά του Manwe Stories κατά την περίοδο του Αυγούστου από εκδοτικούς και συγγραφείς. Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με το βιβλίο με το οποίο είχα την πρώτη επαφή πριν από όλα τα άλλα. Και αυτό πάει αρκετά πίσω. Για την ακρίβεια αρκετά χρόνια πίσω.

_________________-800x800Ο συγγραφέας του βιβλίου, Σπύρος Κιορσάββας, όντας αναγνώστης της σελίδας, είχε έρθει παλιότερα σε επαφή μαζί μου για συμβουλές και μια δεύτερη γνώμη πάνω στο έργο του, πολύ πριν αυτό εκδοθεί. Έτσι, ήταν μεγάλη χαρά μου να δω το βιβλίο τυπωμένο, καθώς κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Όστρια και να γράψω μία από τις πρώτες κριτικές του κόσμου που γνώρισα εν τη γεννέση.   

Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Το Χρονικό της Λανιακέα» διαδραματίζεται στον ομώνυμο κόσμο της Λανιακέα, μια περιοχή πλούσια σε ιστορία και μαγεία. Η μοίρα φέρνει τον Σύριον, έναν από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, μπλεγμένο σε μία αρχέγονη μάχη μεταξύ Μάγων και Φυλάκων (χειριστές των στοιχειών της φύσης), αλλά και σε έναν πόλεμο που μαστίζει τη Γη. Ο νεαρός, μαζί με άλλα άτομα σαν αυτόν, στην πορεία της ιστορίας θα ταξιδέψει στα μεγάλα βασίλεια της Λανιακέα, θα γνωρίσει ισχυρούς και σημαντικούς συμμάχους και εχθρούς και στο τέλος θα αντιληφθεί το πεπρωμένο του και τον σκοπό του στο μεγάλο παιχνίδι που ετοιμάζεται. Γιατί όταν βρεθούν τα Κλειδιά του Τιτάνα, τίποτα δε θα είναι πλέον το ίδιο.

 

Τα Κλειδιά του Τιτάνα είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα φαντασίας, που θα αγαπήσουν οι λάτρεις του είδους. Η ιστορία του είναι φαινομενικά απλή, βασισμένη σε ένα από τα κλασικά μοτίβα της φανταστικής λογοτεχνίας, την αναζήτηση κάποιων σημαντικών αντικειμένων, ωστόσο καταφέρνει να εκπλήξει και να αλλάξει τα δεδομένα σε σημεία που πολλές φορές δεν το περιμένει ο αναγνώστης. Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι όλοι μοναδικοί, διαφέρουν πολύ ο ένας από τον άλλο, όμως στο τέλος όλοι μοιάζουν να ταιριάζουν αψεγάδιαστα. Πολλοί από αυτούς θυμίζουν χαρακτήρες από Ιαπωνικά κόμικς (manga), κάτι που βρήκα ενδιαφέρον και ανανεωτικό σε αρκετά σημεία.  

Το πιο δυνατό στοιχείο του βιβλίου είναι η χρήση της μαγείας και της δύναμης των Φυλάκων. Τα ξόρκια περιγράφονται υπέροχα ενώ οι μάχες είναι ενδιαφέρουσες και καθηλωτικές, από την αρχή μέχρι και την τελευταία μεγάλη σύγκρουση της ιστορίας. Η φύση και η απόκρυφη ενέργεια συγκρούονται πάμπολλες φορές στη διάρκεια του βιβλίου, το οποίο θυμίζει ένα roller coaster συναισθημάτων και σκηνών δράσης. Και εκεί ίσως εντοπίζω μία από τις αδυναμίες του βιβλίου. Προσωπικά, θα ήθελα λίγο λιγότερες μάχες, καθώς κάποιες στιγμές ένιωσα πως με αποπροσανατολίζουν από την πλοκή, αν και, κάθε φορά που γινόταν, στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο οι εξελίξεις σε κρατούσαν πάλι στην κόψη του ξυραφιού, χωρίς λοιπόν να με επηρεάζει ιδιαίτερα. Τέλος, στα επόμενα βιβλία θα ήθελα να δω λιγότερα κλισέ, τα οποία φυσικά και αγαπάμε στη φαντασία, απλά θεωρώ πως θα μπορούσαν να περιοριστούν.

Γενικά, Τα Κλειδιά του Τιτάνα, το πρώτο μέρος του Χρονικού της Λανιακέα, με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Ως το πρώτο έργο του συγγραφέα, μας εισάγει στον φανταστικό του κόσμου -που φαίνεται πόσο έχει δουλέψει- και σε κάνει και εσένα κομμάτι του κόσμου αυτού. Η μεγαλύτερη νίκη του βιβλίου είναι πως μετά την τελευταία σελίδα ήθελα αμέσως να διαβάσω τη συνέχεια. Και αυτή είναι μία μεγάλη νίκη για το πρώτο βιβλίο μιας επερχόμενης σειράς φαντασίας!

Ο Συγγραφέας:

ΚΙΟΡΣΑΒΒΑΣ_ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Β ΟΨΗ (1)

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.