Let's talk about..., Marvel, Marvel Cinematic Universe, The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών

Ant-Man and the Wasp: Quantumania Review

Στη νέα ταινία των Marvel Studios, «ANT-MAN ΚΑΙ WASP: ΚΒΑΝΤΟΜΑΝΙΑ», η οποία ξεκινά την 5η φάση του MCU, οι υπερήρωες συνεργάτες Scott Lang (Paul Rudd) και Hope Van Dyne (Evangeline Lilly) επιστρέφουν στις περιπέτειές τους σαν Ant-Man και Wasp. Οι δυο τους, με τους γονείς της Hope, Hank Pym (Michael Douglas) και Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer), η οικογένεια εξερευνά τον Κβαντικό Κόσμο, αλληλοεπιδρούν με νέα παράξενα πλάσματα και ξεκινούν μια περιπέτεια που θα τους ωθήσει πέρα απ’ οτιδήποτε θεωρούσαν πιθανό. Ο Jonathan Majors συμμετέχει στην περιπέτεια στον ρόλο του Kang.

SPOILER FREE REVIEW


Κβαντομανία και πέμπτη φάση του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel. Η νέα αρχή που οι φανς ζητούσαν διακαώς έφτασε, καθώς η τρίτη ταινία της σειράς Ant-Man εισάγει τον νέο μεγάλο εχθρό των υπερηρώων μας, τον Kang τον Κατακτητή (Jonathan Majors) ο οποίος θα μας απασχολήσει τουλάχιστον μέχρι και τις επόμενες Avengers ταινίες, Kang Dynasty (2025) και Secret Wars (2026).

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η Κβαντομανία (ναι μου αρέσει πάρα πολύ ο ελληνικός τίτλος!) είναι μια πολύ σημαντική ταινία για το μέλλον του MCU. Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος για αυτή και υπήρχε η γενικότερη αίσθηση πως τα πράγματα αλλάζουν μετά την πειραματική και κάπως πιο χλιαρή 4η φάση του σύμπαντος.

Κατάφερε, λοιπόν η ταινία να αποδώσει στο μέγιστο το νέο αυτό ξεκίνημα και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των φανατικών της Marvel;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

Μέσα στις τόσες κριτικές που διαβάζω αυτές τις μέρες, είναι σαφές πως βρίσκομαι στην μειοψηφία που απόλαυσε την ταινία, παρά κάποιες δεδομένες αδυναμίες που έχει. Και εγώ είχα το hype της νέας εποχής. Και εγώ ήθελα να δω την επιβλητικότητα του νέου bad guy και φυσικά ήθελα να ξετυλιχθεί μπροστά μου το μέλλον του MCU. Σε μεγάλο βαθμό αυτά έγιναν, ωστόσο η ταινία παρέμεινε μια κλασική Ant-Man ταινία. Οι προηγούμενες δύο ταινίες του συμπαθέστατου Scott Lang (Paul Rudd) δεν μπορούσες να τις χαρακτηρίσεις ως επικές. Ήταν πιο προσγειωμένες, έδιναν έμφαση στις προσωπικές σχέσεις των πρωταγωνιστών και στην κωμική δράση. Στα μάτια μου οι Ant-Man ταινίες είναι οι πιο popcorn movies της Marvel γενικότερα, ενώ ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο να γίνονται γελοίες για χάρη αστεϊσμών (γκουχου γκουχου Αγάπη και Κεραυνός).

Το Quantumania έρχεται να αλλάξει κάπως τα πράγματα. Σε πολλά σημεία η είσοδος των ηρώων στον Κβαντικό Κόσμο θυμίζει Star Wars, με παράξενες φυλές, μυστηριώδεις κατασκευές, μηχανήματα κλπ. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνει να δομήσει πλήρως το σύμπαν που παρουσιάζει. Γίνεται μια αρκετά επιφανειακή παρουσίαση του Κβαντικού Κόσμου και απευθείας μεταφερόμαστε στον Kang και το πως μπλέκονται οι πρωταγωνιστές μας με αυτόν. Η ταινία είναι αστεία, σε ελάχιστα σημεία το παρακάνει (βλ, MODOK), αλλά βασιζόμενη κυρίως στο άστρο του Paul Rudd, γίνεται ξεκάθαρα διασκεδαστική σε όλη τη διάρκεια της. Η δράση είναι έντονη, αλλά συνοδεύεται με μεγάλες ευκολίες ως προς την αντιμετώπιση του Kang και αυτό θεωρώ πως με πείραξε αρκετά. Ήταν πολλές φορές που έλεγα “γιατί δεν κατεβαίνει να τους τελειώσει όλους με τη μία;” και η απορία μου ήταν νομίζω πολύ εύλογη.

Αυτό που έκανε καλά το τρίτο Ant-Man ήταν να δώσει μια διασκεδαστική περιπέτεια, ταιριαστή κυρίως με τον πρωταγωνιστή του, η οποία όμως κατάφερε να κάνει αυτό που ήθελε. Να παρουσιάσει τον Kang τον Κατακτητή. Και ενώ ο Ant-Man είναι ο κλασικός ήρωας που ξέρουμε, που ζει μέσα από τα λάθη του, δεν αποκτά ποτέ το status που έχουν οι άλλοι Avengers και γενικά είναι λίγο στην κοσμάρα του, ο Kang είναι κάτι άλλο. Η επιβλητικότητα, το παρουσιαστικό και ο τρόπος με τον οποίο ο Jonathan Majors στέκεται στο ρόλο, είναι για μένα τα highlights της ταινίας.

Ένιωσα πως πραγματικά αυτός είναι ένας villain που θα έχει τη σημασία και το ειδικό βάρος που κουβαλούσε ο Thanos εδώ και χρόνια. Ο Majors είναι ένας εκπληκτικός ηθοποιός και αυτή τη φορά παίζοντας έναν εντελώς διαφορετικό variant του Kang απ’ ότι είδαμε στη σειρά Loki, καταφέρνει να μαγνητίσει και να ξεχωρίσει σε όλη την ταινία. Επίσης, λάτρεψα τη Michelle Pfeiffer και ειδικά τις σκηνές της με τον Majors. Θέλω μια ολόκληρη σειρά στο Disney+ αφιερωμένη στις περιπέτειες της στο Quantum Realm. Δυστυχώς, όμως, παρόλο που ο τίτλος φέρνει το όνομά της, η τωρινή Wasp (Evangeline Lilly) μοιάζει περισσότερο με κομπάρσος στην ταινία, με μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στην κόρη του Scott, Cassie Lang (Kathryn Newton). Σα να ψήνεται ένα Young Avengers με τόσα νέα πρόσωπα στη Marvel τελευταία…!

Πριν κλείσω αυτό το σύντομο και spoiler free review, θα προτείνω ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ POST CREDIT SCENES. Tο Quantumania τελειώνει κάπως περίεργα για τον Kang, ωστόσο όσοι ξέρουν από κόμικς, δεν γίνεται να μην ενθουσιαστούν με τις δύο αυτές σκηνές και όλα αυτά που έρχονται στο MCU. Μακάρι να μπορούσα να γράψω περισσότερα, αλλά θα γίνει και αυτό τις επόμενες ημέρες.

Γενική Βαθμολογία
3/5

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.