The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Ρόηον, του Νίκου Κονδύλη

Ένας νεαρός, που ίσως ζει στην Αθήνα, δοκιμάζει να ζήσει την καθημερινότητά του με τέτοιο τρόπο που θα διερευνούσε τα όρια της λογικής. Βρίσκεται την περίοδο της δραχμής στην πρωτεύουσα. Ο αυθορμητισμός τού νεαρού Πάρη θα τον καθοδηγήσει στο ένστικτό του και με βάση αυτό πορεύεται στη ζωή του. Ο παγανιστικός τρόπος που χρησιμοποιεί τις ουσίες τον φέρνουν σε επαφή με το ΑΦΕΚ, έναν εξωσυμπαντικό κόσμο που εξηγεί το κρυφό νόημα τής ζωής, που μόνο ένας τρελός, ίσως, να τον θεωρούσε αληθινό. Ο Πάρης είχε να αντιμετωπίσει τον Ρόηον. Τι θα συμβεί, άραγε, όταν ο Πάρης καταλάβει διαμέσου του Ρόηον την ψευδαίσθηση της πραγματικότητα που βιώνει ως αληθινή; Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για αυτούς που ζουν τη ζωή ως τέχνη. Το βίωμα ενός περιθωριακού που, διαμέσου μιας παγανιστικής διάθεσης, ακολουθεί το ένστικτό του ακόμα πιο μακριά από εκεί που τον τοποθετούν με βάση έναν κοινό γνώμονα. Για αυτούς που πιστεύουν ότι η επιστήμη και ο παγανισμός συγκλίνουν. Για έναν παράνομο κόσμο που αυτό που κυρίως απαγορεύεται δεν είναι οι ουσίες, αλλά αυτό που θα μάθεις με αυτές. Ο κίνδυνος, όμως, από την ανωριμότητα είναι ο άνθρωπος να παραμείνει ένας άχρηστος βιο-υπολογιστής.

26229937_1025479907592215_47546004659449279_nTo Ρόηον του Νίκου Κονδύλη είναι ένα από τα πιο περίεργα και ιδιαίτερα βιβλία που διάβασα τελευταία. Λογικό θα πει κανείς διαβάζοντας την περιγραφή, η οποία αναφέρεται σε εξωσυμπαντικούς κόσμους, ουσίες και κρυφά νοήματα της ζωής και, προερχόμενος από την προ ολίγου ολοκλήρωση του, έχω να πω πως το βιβλίο περιέχει όλο το πακέτο που υπόσχεται.

Η νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του συγγραφέα από την Πάτρα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί «εύκολο ανάγνωσμα». Από τις πρώτες σελίδες παρατηρεί κανείς πως έχουμε να κάνουμε με ένα μοναδικό βιβλίο, με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει αυτό, και το Ρόηον μένει πιστό στο μοτίβο αυτό μέχρι την ολοκλήρωση του. Λόγω του μικρού του εύρους, δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά από την πλοκή, αλλά δε θεωρώ επίσης πως αυτό είναι απαραίτητο. Το κύριο θέμα του Ρόηον είναι αλληλεπίδραση μεταξύ του Γήινου Πάρη και του εξωσυμπαντικού πειράματος Ρόηον. Αυτή ακολουθεί ένα ψυχαναλυτικό μοτίβο, καθώς οι δύο ήρωες ανταλλάσσουν αναμνήσεις και σκέψεις, γεγονός που οδηγεί στην κλιμάκωση της πλοκής. Σκληρή και βρώμικη γλώσσα στη Γη, αναμιγνύονται με το πρωτόκολλο της Ομάδας Ον και το αποτέλεσμα αυτού είναι ένα έργο, βαρύ, σύντομο και εσωτερικιστικό, το οποίο πατάει πάνω σε κλασικά θέματα της επιστημονικής φαντασίας, αποκτώντας παράλληλα το δικό του μοναδικό στυλ.

Σίγουρα, όπως ανέφερα και παραπάνω το Ρόηον, με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής, τις βαριές ιδέες και την περίεργη μυθολογία –η οποία δικαιολογεί όλες τις ανθρώπινες μυθολογίες, παρουσιάζοντας ως συνδετικό τους κρίκο το ΑΦΕΚ- δεν είναι ένα βιβλίο για όλους. Όσοι, όμως, αρέσκεστε σε αυτού του είδους τα αναγνώσματα, θα το λατρέψετε, ενώ όσοι διαβάζετε πιο «κλασικά» πράγματα, αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, γιατί μπορεί να εκπλαγείτε. Ακριβώς όπως και εγώ.

Το Ρόηον κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Ο Συγγραφέας
Νίκος Κονδύλης

Ο Νίκος Κονδύλης γεννήθηκε στην Πάτρα την 1η Μαΐου 1977. Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει ποιήματα από παρόρμηση και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Όταν έφτασε στην ενηλικίωση, άρχισε να γράφει τα πρώτα πεζά. Άρχισε να αυτο-εκδίδει χωρίς εκδοτικό, και εν συνεχεία έκδωσε από τις εκδόσεις Περί Τεχνών στην Πάτρα ποιήματά του σε μια μικρή ομαδική ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνήχηση». Ποιήματά του εκδόθηκαν από τις αχαϊκές εκδόσεις σε μία ομαδική συλλογή. Τα επόμενα χρόνια έγραψε κείμενα για ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Επίσης, δημιούργησε το καλλιτεχνικό ιστολόγιο ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΕΧΝΗΣ. Εδώ και δύο χρόνια ζει στη Γαλλία, όπου και εργάζεται για να υλοποιήσει το όνειρό του.

 

Comments

comments

Μία σκέψη στο“Ρόηον, του Νίκου Κονδύλη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.