Let's talk about..., The Worlds Out There, Κόμικς, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον αρχισυντάκτη του Comic Cultura, Ίωνα Αγγελή

Σήμερα, στο Manwe Stories μιλάμε με τον Ίωνα Αγγελή, τον αρχισυντάκη του Comic Cultura, ενός διαδικυακού περιοδικού αφιερωμένο στην Ένατη Τέχνη. Το Comic Cultura διανέμεται δωρεάν στο διαδίκτυο και αποτελεί μία υπέροχη προσπάθεια προώθησης των κόμικς στον ελληνικό χώρο. Μέσα στις σελίδες του μπορείτε να βρείτε κριτικές σε κόμικς, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, άρθρα και αφιερώματα, αλλά και εικονογραφήσεις και κόμικς από νεότερους αλλά και από καταξιωμένους σκιτσογράφους. Πάμε όμως να γνωρίσουμε αυτήν την προσπάθεια λίγο καλύτερα. 

79941489_2626797697606394_6289348588396871680_n
Ο Ίωνας Αγγελής
  • Ίωνα, ξεκινώντας, πως θα περιέγραφες εσένα και τη σχέση σου με το χώρο της Ένατης Τέχνης με μόλις τρεις λέξεις;

Αγάπη, Σεβασμός και Συνεργασία.

  • Από πότε ασχολείσαι και διαβάζεις κόμικς και ποια ήταν η πρώτη ιστορία που διάβασες;

Ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου… Πριν καν μάθω να διαβάζω, με άλλα λόγια. Έμαθα γράμματα για να μπορώ να διαβάσω κόμικς (και για να βλέπω με άνεση ξενόγλωσσες ταινίες, φυσικά!). Δεν θυμάμαι καθαρά ποιο είναι το πρώτο κόμικς που διάβασα, κυρίως λόγω της πολύ νεαρής ηλικίας μου, οπότε θα υποθέσω πως ήταν ένα από τα κλασσικά-δημοφιλή της εποχής των early 00s, Περιπέτεια, Μπλεκ, Λούκυ Λουκ, Άστεριξ ή Τεν Τεν.

  • Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου κομικογράφοι και ποια τεύχη ή ιστορίες θα κατέτασσες στην κορυφή των αγαπημένων σου ιστοριών;

Η λίστα καλλιτεχνών που εκτιμώ είναι πραγματικά τεράστια. Αλλά θεωρώ πως ο Uderzo, ο Dave Gibbons, ο Alan Moore, ο Guido Nolitta, ο Steve Ditko, ο Hugo Pratt, ο Joe Kubert, ο Frank Miller, ο Milo Manara, ο Gallieno Ferri, ο Carl Barks ή ο Don Rosa είναι μερικά από τα ονόματα δημιουργών  που με έχουν στιγματίσει.

  • Το Comic Cultura είναι το πρώτο ελληνικό δωρεάν ψηφιακό περιοδικό για τα κόμικς. Από πού προέκυψε η ιδέα και ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια;

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε έπειτα από δική μου πρωτοβουλία, εξαιτίας κάποιων σχολικών δράσεων αλλά και παρακολουθώντας στο διαδίκτυο τον χώρο του issuu.com. Μέσα από αυτά συνειδητοποίησα πως τα περιοδικά κόμικς δεν χρειάζεται απαραίτητα να τυπώνονται, αλλά μπορούν να είναι και ψηφιακά. Σε συνδυασμό με την ανάγκη μου να δώσω και εγώ κάτι στον χώρο, και πως τα κόμικς ως μέσο δεν έχουν εκμεταλλευτεί στο βέλτιστο το διαδίκτυο, έγινε η σύλληψη του περιοδικού.

Έχοντας αυτές τις σκέψεις ως αφετηρία, ξεκίνησα να το στήνω και να μαζεύω μια μικρή ομάδα. Για του λόγου το αληθές, η πρώτη ιδέα ήταν να γίνει μια ηλεκτρονική εφημερίδα με στήσιμο έντυπου, δηλαδή να εστιάσει σε αρθρογραφία γύρω από τα κόμικς. Αλλά από τη στιγμή που κατάφερα να κλείσω λίγα κόμικς για το πρώτο, μου φάνηκε εύλογο να το μετατρέψω όσο γίνετε σε ένα «περιοδικό κόμικς», έχοντας ως πρότυπα τη «Βαβέλ», το «9» και τον «Μπλε Κομήτη». Βέβαια, αυτό έγινε στο δεύτερο τεύχος, αλλά αυτό το ολικό επαναστήσιμο δεν θα μπορούσε να γίνει δυνατό εάν δεν είχαμε την τεράστια αποδοχή από το πρώτο. Συνεπώς, θα μπορούσε να πει κανείς πως τα πρώτα 2 τεύχη είναι 2 διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.

79404143_432059564416068_7219869024195182592_n
Comic Cultura #3 και #4

 

  • Το τεύχος του προηγούμενου δίμηνου (Σεπτ. – Νοε.) ασχολήθηκε με τη λογοκρισία στο χώρο των κόμικς στην πάροδο του χρόνου. Ποια είναι η προσωπική σου άποψη για το χώρο στις μέρες μας;

Το θέμα που ασχοληθήκαμε στο 5ο τεύχος προσωπικά με γεμίζει ικανοποίηση, και είναι απόδειξη του τι πραγματικά θέλουμε να δείξουμε και να φέρουμε μέσα από το Comic Cultura. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε συζητήσεις, και να μιλήσουμε τόσο για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα (Diversity), όσο και για περισσότερο «κομιξοκεντρικά» (Βραβεία Eisner). Ουσιαστικά, το κεντρικό αφιέρωμα μας δίνει την δυνατότητα και τον ζήλο να μιλήσουμε για την τέχνη των κόμικς με περισσότερο εξειδικευμένο, αναλυτικό και -γιατί όχι- διδακτικό τρόπο. Και όσον αφορά το θέμα της λογοκρισίας της 9ης τέχνης, πρόκειται για ίσως το σημαντικότερο θέμα γύρω από τα κόμικς, που πρέπει να λάβουμε όλοι στα σοβαρά.

Η άποψή μου για τον χώρο ακόμα διαμορφώνεται, αλλά ερχόμενος αντιμέτωπος μαζί τον τελευταίο χρόνο, είμαι αρκετά αισιόδοξος. Φέτος, το 2019, είναι ίσως η σημαντικότερη χρονιά για την κόμικς σκηνή, με 3 νέα φεστιβάλ (στις πόλεις: Λάρισα, Δράμα και Κρήτη), συνεχίσει (και σαφή ενδυνάμωση) των ήδη 4 υπαρχόντων. Έπειτα έγιναν μεγάλες εκδοτικές κινήσεις, ενώ εκτοξεύθηκε ο αριθμός παραγωγής των αυτοεκδόσεων, πολλοί νέοι καλλιτέχνες, πολλά φανζίνς και εκθέσεις των έργων τους. Αλλά και απευθυνόμενοι σε ένα πιο mainsteam κοινό, το «Ένα Γλυκό Ξημέρωμα» ή εμείς, αλλά ακόμα κυριότερα τα social media μετατράπηκαν (απόλυτα) σε μέσο διάδωσης και επίδειξης δουλειάς των καλλιτεχνών. Αδιαμφισβήτητα, βγήκε εκτός τροχιάς ένας «Μπλε Κομήτης», αλλά δεν πιστεύω πως φταίει το αναγνωστικό κοινό για το κλείσιμό του, και δεν θα έπρεπε να μας αποθαρρύνει το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά να το αντιμετωπίζουμε αντίστροφα, ως έναν τρόπο μεταπήδησης σε μια νέα εποχή…

79036926_460897811495018_5808658124961218560_n
Η έντυπη έκδοση του 5ου τεύχους
  • Κόμικς στην Ελλάδα. Παλιότερα αποτελούσαν δύο κόσμους άγνωστους και μη συμβατούς. Όμως τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει κάπως. Τι πιστεύεις για την τωρινή κατάσταση του αναγνωστικού κοινού στη χώρα μας;

Ο όρος «μικυμάου» αν και ακόμα είναι ζωντανός, πλέον υπάρχει το κοινό ώστε να αντιδράσει. Είμαστε σε μια εποχή που η ψηφιοποίηση και η άνοδος της τεχνολογίας έχουν επηρεάσει την τέχνη στο σύνολό της. Κάτι που πρέπει να διαφυλλάξουμε όμως προχορώντας στο μέλλον, είναι η εκτίμηση της τέχνης στο σύνολό της. Τα κόμικς είναι από τις λιγότερο εμπορευματοποιημένες τέχνες και, συνεπώς, πρέπει να διατηρήσουμε πάση θυσία την αγνότητά του, εκπαιδεύοντας το κοινό να την αποκαλεί με το αληθινό όνομά της, «9η τέχνη».

Λίγο πολύ, όπως προείπα, η έναρξη νέων εγχειρημάτων γύρω από τα κόμικς μόνο θετική είναι. Απλά το 2019 είναι ένα μεταβατικό έτος, οπότε το 2020  ή το 2021 νομίζω θα αποδείξουν τις αλλαγές αυτές (μάλλον) προς το καλύτερο. Πάντως ο ζήλος και ο πόθος των 500 και κάτι φανατικών αναγνωστών κόμικς είναι αλήθεια συγκινητικός και δεν μπορεί παρά να μην σε ενθαρρύνει να κάνεις κάτι έστω και για αυτούς…

80001441_462787041314738_3383208595905576960_n
Το επετειακό από τον Κωνσταντίνο Κάσσο
  • Στις περισσότερες εκθέσεις βλέπουμε πολλά νέα και αξιόλογα έργα Ελλήνων κομικογράφων. Ποια η εμπειρία σου με Έλληνες δημιουργούς μέσω της συνεργασίας σας στο Comic Cultura;

Η σωστή ερώτηση είναι, πως γίνετε να αυξήθηκε τόσο η παραγωγικότητα στα κόμικς. Πρέπει να καταλάβουμε πως το 80% των καλλιτεχνών δεν σκέφτεται τα χρήματα, δίνει δουλειές τζάμπα, ενισχύει τα social media του, φτιάχνει αυτοεκδόσεις των 100 και 200 τιράζ, αγοράζει ανελλιπώς δημιουργίες συναδέλφων, σχολιάζει και δίνει την άποψή του για τον χώρο… Είναι πραγματικά ενεργός. Το κάνει για τον χαβαλέ του, αλλά και επειδή ψάχνει για ψυχική και κοινωνική στήριξη. Οι εποχές μας είναι δύσκολες, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως εξαιτίας πολιτικών ρευμάτων. Στην Ευρώπη η ακροδεξιά ανεβαίνει στην ραγδαία, στην Ελλάδα είμαστε από πορεία σε πορεία… Οι καλλιτέχνες οστεώστε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις απόψεις τους, τους δαίμονες, εκείνη τη φλόγα που τους καίει μέσα τους, δημιουργούν αδιάκοπα. Βρισκόμαστε σε μια καλλιτεχνική επανάσταση.

  • Πριν λίγο καιρό το Comic Cultura παρουσιάστηκε στην Αθήνα στα Reflections on Death Disco, μαζί με άλλες δύο αξιόλογες προσπάθειες από την Nyctophilia.gr και το Weird Sides Daily. Πως σου φάνηκε η πρώτη αυτή παρουσίαση και η επαφή με τους αναγνώστες του περιοδικού;

Για εμάς το παν είναι η συζήτηση. Και επιθυμία μας είναι να συζητήσουμε με τους αναγνώστες μας και να μας πουν την άποψή τους, την κριτική τους. Οπότε εκείνη η βραδιά χαίρομαι που το αντιπροσώπευσε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Η νύχτα ήταν θερμή και δεν είχα σταματήσει να μιλάω (χαχαχαχα), από το ένα τραπέζι στο άλλο, από συζήτηση σε συζήτηση. Ήταν μια όμορφη εμπειρία που ελπίζουμε να επαναληφθεί και σε άλλα σημεία…

Ήταν η δεύτερη συνεργασία μας με τον χώρο του Death Disco, που πραγματικά αγαπάμε, και τον χώρο αλλά και τον διοργανωτή Γιώργο Σαφελά. Ήταν μεγάλη μας τιμή που μας έκανε την πρόταση και που ήμασταν παρέα με τόσο αξιόλογες ομάδες.

80017245_1039343436397665_5073050280082276352_n
Από την παρουσίαση στα Reflections at Death Dico
  • Και μια τελευταία ερώτηση. Ποιο είναι το μέλλον του Comic Cultura; Έχετε κάποια συγκεκριμένα σχέδια και θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις έστω κάτι από αυτά;

Επειδή τώρα είναι που διαμορφώνουμε τις κινήσεις μας στο επόμενο έτος, δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά. Για εμένα, το #06 σηματοδοτεί το κλείσιμο του πρώτου κύκλου του περιοδικού, το #07 την μετάβαση, και το #08 μια 180 μοιρών στροφή… Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτά που εγώ και η ομάδα μου ετοιμάζουμε, και είμαι σίγουρος πως θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα. Επειδή μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, για αυτό και δεν κρατάμε ποτέ μια συγκεκριμένη ιδέα, ένα συγκεκριμένο στήσιμο… Βλέπουμε τα κενά μας, τα διορθώνουμε και εμπλουτίζουμε πάνω σε αυτά. Εάν θα έπρεπε να είμαι περήφανος για ένα πράγμα, θα ήταν πως ποτέ δεν επαναπαύθηκα, πως κανένα τεύχος δεν μοιάζει με το προηγούμενο ή το επόμενο.

Εκτός του ψηφιακού, προσπαθούμε να επεκταθούμε και σε άλλα αντικείμενα, ένα από αυτά το έντυπο. Ο ρομαντισμός μας και η αγάπη για το χαρτί δεν μειώνεται για κανένα comic cultura. Για αυτό και θα συνδυάσουμε τις επόμενες εμφανίσεις μας στα διάφορα κονς με τυπωμένα τα έως τώρα ψηφιακά τεύχη! Η αρχή θα γίνει στο LAComicsFestival στη Λάρισα, το τριήμερο 28 Φεβρουαρίου με 01 Μαρτίου, 2020. Έπειτα, μερικές μεγάλες σειρές του περιοδικού, όπως τα «60 Seconds to the End» των Νικόλα Στεφαδούρου & Γιώργου  Παπαηλίου, «Οιδίπους Μαδαφάκα!» του Περικλή Κουλιφέτη και «Τέρας» του Κωνσταντίνου Κάτσου, είναι στα άμεσα πλάνα μας να εκδοθούν ολοκληρωμένα με τη μορφή άλμπουμ, σε συνεργασία με κάποια εκδοτική.

Αυτά και πολλά άλλα που σιγά σιγά θα έρχονται στην επιφάνεια… Οπότε προσοχή τους επόμενους μήνες γιατί έρχονται σημαντικές εξελίξεις!

  • Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

Εγώ ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια!

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα τεύχη του Comic Cultura ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Comic Cultura

54798390_687280131687178_5118696677108088832_n

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.