Λατρεύω τα βιβλιοπωλεία. Ναι, αρκετά απλή εισαγωγή για τη σημερινή συνέντευξη, ωστόσο αυτή είναι μια αλήθεια που πιστεύω μοιράζομαι με πολλούς από εσάς που διαβάζετε τις συγκεκριμένες γραμμές αυτή τη στιγμή. Όταν, όμως, μιλάμε για βιβλιοπωλεία, προτιμώ να ξεχωρίζω τις αυθεντικές, μικρές επιχειρήσεις, με συγκεκριμένο στόχο και αισθητική, από τις μεγάλες αλυσίδες που περιέχουν τα πάντα, αλλά στερούνται ταυτότητας.
Ένα από αυτά τα ξεχωριστά βιβλιοπωλεία είναι και ο Βάρδος, στα Πετράλωνα της Αθήνας. Ένας νέος χώρος εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένος στο φανταστικό, με πολλαπλές δράσεις και μεγάλο όραμα, ο οποίος έρχεται να καθιερωθεί στο κοινό που διψά για φαντασία, αλλά και στο εκδοτικό στερέωμα της χώρας. Είναι μεγάλη χαρά μου, λοιπόν, που ο Bάρδος ο ίδιος -κατά κόσμον Άγγελος Κυπριανός- και ο πιστός συμπολεμιστής του, Αριστείδης Νάστος (μπορείτε να τον καλείτε και Σκάλδο), δέχτηκαν να δώσουν μια πλήρη συνέντευξη στο Manwe Stories και να μας παρουσιάσουν το μαγικό μέρος που δημιούργησαν.
-Αρχικά, θέλω να μας πείτε μερικά λόγια για την ιδέα πίσω από το βιβλιοπωλείο Βάρδος. Τι ενέπνευσε την έναρξη αυτού του εγχειρήματος;
Βάρδος: Η ιδέα πίσω από τον Βάρδο είναι πολύ πιο βασισμένη στην πραγματικότητα από ό,τι ίσως κάποιοι φανταστούν. Πριν το μαγαζί, υπήρξα μουσικός του δρόμου όλη μου τη ζωή, ταξιδεύοντας από μέρος σε μέρος σε όλη την Ευρώπη για χρόνια με δύο αγάπες, τη μουσική και τη φαντασία. Όταν έφτασε ο καιρός της καραντίνας, μου ήρθε η ιδέα για τον Βάρδο, ήταν κάτι σαν φυσική συνέχεια. Ήμουν ήδη ο Βάρδος, απλά τώρα έχω και βάση.
Σκάλδος: Η αρχική ιδέα προϋπήρχε καιρό στο μυαλό του Άγγελου. Ως γνήσιος και βετεράνος RPGας ήθελε να αποκτήσει έναν χώρο που θα μπορούσε να το εξελίξει ακόμα περισσότερο. Μετά, ήρθε και το ζήτημα της έκδοσης. Έχοντας πλέον γνώση των θετικών και των αρνητικών της έκδοσης στην Ελλάδα, αποφασίσαμε σοβαρά να φτιάξουμε έναν δικό μας Εκδοτικό Οίκο. Αλλά θα έπρεπε κάπου αυτό να έχει έδρα. Για τον έναν ή τον άλλον λόγο, ήταν πια μονόδρομος η αναζήτηση ενός φυσικού χώρου.
-Τι μπορεί να βρει κανείς στον Βάρδο; Βιβλία, merchandise, αρχαία γριμόρια;
Βάρδος: Στον Βάρδο κάποιος μπορεί να βρει οτιδήποτε σχετικό με το Fantasy αλλά όχι και μόνο. Πέρα από βιβλία, RPGs, επιτραπέζια, παιχνίδια και μινιατούρες, υπάρχουν και πολλά ρετρό παιχνίδια, μουσική και αντικείμενα της δεκαετίας του 90. Γενικά, υπάρχει Fantasy και Nostalgia.
Σκάλδος: Οτιδήποτε σχετίζεται με τη Φαντασία και τα έπη άλλων εποχών. Και αν δεν το βρει μπορεί να αναθέσει quest στον Βάρδο.
-Ξέρω πόσο αγαπάτε τα παιχνίδια ρόλων. Rpgαδες και DnDαδες, λοιπόν, δέχεστε στο Βάρδο;
Βάρδος: Όχι απλά τους δεχόμαστε, τους κυνηγάμε με απόχη. Είναι το ιδανικό κοινό του Βάρδου μιας και είναι ο Βάρδος είναι ο μεγαλύτερος Rpgας εκεί έξω. Για αυτό και έχει φτιάξει και κυκλοφορήσει 2 δικά του RPG που βρίσκονται στον Βάρδο, το Meteor Tales και το Grimstone.
Σκάλδος: Ο Βάρδος ο ίδιος τα λατρεύει. Εγώ είμαι νέος σε αυτόν τον τομέα καθώς ήμουν ανέκαθεν των rpg video games περισσότερο. Όμως, όσοι και όσες σχετίζονται με τον Rpg/DnD κτλ είτε ως πελάτες στο κατάστημα του Βάρδου, είτε ως υποψήφιοι συγγραφείς, είναι σίγουρα ένα βήμα πιο μπροστά ώστε να καταλάβουν το όραμα και τη φιλοσοφία.
-Ποια η γνώμη σας για την εκδοτική πραγματικότητα στην Ελλάδα;
Βάρδος: Για εμένα είναι η καλλιτεχνική πραγματικότητα όχι η εκδοτική. Βλέπω τα ίδια θέματα που έβλεπα και στον χώρο της μουσικής. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, πολύ σχοινί και λίγο διαμάντι, αλλά υπάρχουν και ακατέργαστα κοσμήματα, πένες που πρέπει να λάμψουν μέσα από ζοφερούς καιρούς. Ο Βάρδος μεταξύ άλλων είναι και χρυσοθήρας. Ψάχνει να βρει τα καλύτερα μεταλλεύματα και να τα βοηθήσει να λάμψουν!
Σκάλδος: Όπως και σε πολλούς τομείς, δυστυχώς η πραγματικότητα και στους Εκδοτικούς στη χώρα μας είναι σκληρή και δύσκολη. Δεν λείπουν φυσικά οι άψογοι και τίμιοι επαγγελματίες που όμως χρειάζονται και την αντίστοιχη «επαγγελματικότητα» από τους συγγραφείς. Είναι και ζήτημα νοοτροπίας. Δηλαδή το πώς το βλέπουν οι Έλληνες το γεγονός ότι έβγαλαν ένα βιβλίο και γιατί το έκαναν.
-Fantasy και Έλληνες συγγραφείς. Πως βλέπετε την μέχρι τώρα πορεία του είδους μας στη χώρα;
Βάρδος: Οφείλω να πω όλο και αυξάνεται το κοινό της Φαντασίας. Ελπίζω αντίστοιχα να ανεβαίνει και ο καλλιτεχνικός πήχης γιατί δεν φτάνει μόνο η ποσότητα. Πρέπει να υπάρχει ποιότητα στη συγγραφή, στη κουλτούρα μας γενικά και στον χώρο, αν θέλουμε να κάνουμε πραγματικά κάποια ουσιαστική διαφορά.
Σκάλδος: Υπάρχουν αξιόλογοι συγγραφείς. Υπάρχουν ονειροπόλοι συγγραφείς. Και το είδος καλπάζει αργά και σταθερά προς την ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Όμως, έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να καθιερωθεί και αυτό γιατί εκτός από τη γενική προκατάλληψη των αναγνωστών (Fantasy = μόνο για παιδιά), έχει ως τροχοπέδη και την έλλειψη «επαγγελματισμού» από αρκετούς Έλληνες συγγραφείς. Δεν βλέπουν τη δουλειά τους σοβαρά και έτσι αυξάνουν τη δυσπιστία και των αναγνωστών. Φυσικά και υπάρχουν επίσης αρκετοί που είναι στο ίδιο επίπεδο με μεγάλους του εξωτερικού αλλά δυστυχώς η εμπιστοσύνη όταν ραγίσει, δύσκολα ξανακολλά. Θέλει απεριόριστη υπομονή και συνέπεια από όλους.
-Ας μιλήσουμε για το έτερο σκέλος του Βάρδου. Τις Εκδόσεις Βάρδος που ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα βιβλία τους. Ποιο είναι το όραμα πίσω από αυτή την προσπάθεια;
Βάρδος: Το όραμα του Βάρδου είναι φτιάξει τη δική του Συντροφιά του Δαχτυλιδιού αλλά με συγγραφείς. Μια μικρή ομάδα πιστών πολεμιστών με πραγματική αγάπη στο Fantasy που έχουν να προσφέρουν σπουδαία έργα στο κοινό και να ανεβάζουν το Φανταστικό στο επίπεδο που του αξίζει.
Σκάλδος: Και εγώ και ο Βάρδος έχουμε ένα και μόνο όραμα. Εκτός από τα βιβλία μας, θα θέλαμε οι Εκδόσεις Βάρδος να μπαίνουν πάντα στην ίδια πρόταση με την αξιοπιστία, την ειλικρίνεια και την τιμιότητα. Είναι τρομερά άσχημο να παίζει κάποιος με τα όνειρα των ονειροπόλων και αυτό θέλουμε να διορθώσουμε. Τα βιβλία που θα έρχονται εδώ θα τα σεβόμαστε και θα τα αγαπάμε σαν τα δικά μας. Το βράδυ θα κοιμόμαστε ικανοποιημένοι και ήσυχοι όσο άγχος και αν υπάρχει για να είναι όλα ιδανικά σύμφωνα με τις δυνατότητές μας.
-Τελευταία και ίσως σημαντικότερη ερώτηση. Κάνετε ένα ταξίδι στο μέλλον, είκοσι χρόνια από τώρα. Ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο για το φανταστικό στην Ελλάδα και πως θα θέλατε ο Βάρδος να έχει συνδράμει σε αυτό;
Βάρδος: Το μέλλον που ταιριάζει σε κάθε ιστορία. Βετεράνοι Βάρδοι που κάθονται σε ένα πανδοχείο και αναπολούν ένδοξες μέρες του παρελθόντος όπου άλλαξαν τον κόσμο με Πένα & Ξίφος.
Σκάλδος: Εν μέρη το κάλυψα και με την παραπάνω απάντησή μου. Θα προσθέσω πως θα ήθελα οι Έλληνες συγγραφείς του Φαναστικού (και όχι μόνο) στην Ελλάδα, να ξεκολλήσουν από την «Ελληνική πραγματικότητα». Να θεωρούν τον εαυτό τους συγγραφέα του κόσμου όχι συγγραφέα της Ελλάδας. Άσχετα αν είναι στην δική μας γλώσσα το βιβλίο που γράφουν, να σκέφτονται πως αυτό μπορεί να το απολαύσει ένας κάτοικος στην Πρέβεζα ή στην Ηγουμενίτσα και ταυτόχρονα και ένας στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας.
Ο Βάρδος, εύχομαι με όλη μου την καρδιά να βρίσκεται στα βασικά ονόματα στον Εκδοτικό χώρο με πάρα πολλά διαμάντια στο οπλοστάσιό μας. Να διασκεδάζουμε τις ψυχές και τις καρδιές των αναγνωστών μας με τα «ταξίδια» που θα κάνουν διαβάζοντας τα βιβλία που φέρουν το λογότυπο του Βάρδου.
Manwe-σημείωση: Σήμερα είναι η καλύτερη μέρα για μια βόλτα από τον Βάρδο. Από τις 17:00 έως τις 21:00 διοργανώνεται ένα Fantasy Book Bazaar & Meet n’ Greet στο βιβλιοπωλείο (Θεσσαλονίκης 172-174, Πετράλωνα, Αθήνα), όπου μπορείτε να αγοράσετε βιβλία σε προνομιακές τιμές και να γνωρίσετε τους συγγραφείς των εκδόσεων. Περισσότερες πληροφορίες:
Fantasy Book Bazaar & Meet n’ Greet στον Βάρδο!