The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών

Κριτική της ταινίας: Arrival

Είμαστε πλέον μόλις μία ημέρα μακριά από τη φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theater, του Hollywood.  Αποφάσισα λοιπόν σήμερα να ανεβάσω την κριτική της προσωπικής μου επιλογής για καλύτερη ταινία της χρονιάς. Το Arrival, του Denis Villeneuve, αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες σχετικές με τον ερχομό εξωγήινων στη Γη, κυρίως γιατί καταφέρνει να ξεφύγει από τα κλισέ του είδους και να μας δώσει μία συγκινητική και απόλυτα ανθρώπινη ιστορία.  

Πλοκή
Στο Arrival, όταν μυστηριώδη διαστημόπλοια προσεδαφίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, θα δημιουργηθεί μια ελίτ ομάδα – με επικεφαλής την εμπειρογνώμονα γλωσσολόγο Louise Banks (Amy Adams) – με σκοπό να διερευνήσουν τι γίνεται. Καθώς η ανθρωπότητα παραπαίει στο χείλος του παγκόσμιου πολέμου, η Luise με την ομάδα της αγωνίζονται ενάντια στον ίδιο το χρόνο για να βρουν απαντήσεις. Για να ξετυλίξουν όμως το νήμα, θα χρειαστεί να πάρει ένα ρίσκο που θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή της αλλά και πολύ πιθανόν ολόκληρη την ανθρωπότητα!

Δε θέλω να αναλύσω εκτενώς την πλοκή, καθώς νομίζω πως η εμπειρία είναι μοναδική και οποιοδήποτε πιθανό spoiler θα ήταν καταστροφικό. Μπορώ να πω πάντως πως, όταν πρωτοείδα την ταινία, δεν είχα προετοιμαστεί προηγουμένως για το τι θα δω. Αν και το γενικό concept είναι απλοϊκό και χιλιοειπωμένο στο Hollywood-εξωγήινοι που έρχονται στη Γη και οι προσπάθειες επικοινωνίας μαζί τους- το Arrival ξεφεύγει πολύ από τις κλασικές ταινίες του είδους. Βασισμένο στην πρωτότυπη ιστορία του Ted Chiang, με τίτλο «Η Ιστορία της Ζωής σου», το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, συγκινητικό και δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του έργου από το οποίο προέρχεται.

amy adams       arrival-4

Σκηνοθετικά, το Arrival αποτελεί ένα αριστούργημα και μία τεράστια νίκη του Denis Villeneuve, καθιερώνοντας τον στον σύγχρονο  παγκόσμιο κινηματογράφο. Η επιστημονική φαντασία εδώ χρησιμοποιείται ως μέσο για να ειπωθεί μια ιστορία ανθρώπινη, εσωτερική. Η ταινία εστιάζει στην ανθρώπινη ψυχή, στη γλώσσα και στην επικοινωνία, αλλά και στο πως αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, το παρόν και το μέλλον. Οι εικόνες των διαστημοπλοίων, η παγκόσμια αναταραχή, αλλά και ψυχολογία των πρωταγωνιστών δένουν άψογα μεταξύ τους, έχοντας ως αποτέλεσμα μια ουμανιστική και συγκλονιστική ταινία, που σε κρατάει σε αγωνία και σε εκπλήσσει μέχρι το τέλος.

Βέβαια, το Arrival δε θα ήταν ίδιο χωρίς την εκπληκτική Amy Adams. Θεωρώ έγκλημα πως δεν βρίσκεται στις υποψήφιες για το βραβείο του Α’ Γυναικείου ρόλου, καθώς ήταν συγκλονιστική σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο όχι μόνο της ανθρωπότητας με τους εξωγήινους, αλλά και του θεατή με το συναισθηματικό υπόβαθρο της ταινίας, παίζοντας το ρόλο που δικαιολογούσε τον τίτλο «Η Ιστορία της Ζωής σου». Και το έκανε απλά και αβίαστα, χωρίς υπερβολές, δίνοντας την ερμηνεία της ζωής της. Οι  Jeremy Renner και Forest Whitaker ήταν και οι δύο άψογοι, αλλά πιστεύω πως τους σκέπασε η μνημειώδης ερμηνεία της  Amy Adams.

Γενικά
Κατά τη γνώμη μου το Arrival αποτελεί την καλύτερη ταινία της φετινής χρονιάς. Όντας μεγάλος λάτρης της επιστημονικής φαντασίας, η διαφορετική προσέγγιση του Denis Villeneuve στο είδος με εντυπωσίασε και με εξέπληξε. Δύσκολα όμως θα κερδίσει το Βραβείο της Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς, καθώς το La La Land μοιάζει ικανό να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του.

Γενική Βαθμολογία
9/10

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.