Superheroes, The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών, Νέα

Η ταινία της χρονιάς: “Spider-Man: Into the Spider-Verse”

O Phil Lord και ο Chris Miller, οι ιδιοφυΐες πίσω από την «Ταινία Lego» και το «21 Jump Street» φέρνουν μια νέα πνοή με το ταλέντο τους στο σύμπαν του Spider-man, με ένα πρωτοποριακό οπτικό στυλ, που είναι μοναδικό στο είδος του. Το «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» συστήνει τον έφηβο Miles Morales από το Brooklyn, και τις αμέτρητες ικανότητές του Αραχνο-Σύμπαντος, όπου περισσότεροι από ένας μπορεί να φορούν τη μάσκα. (πηγή: Village)

Και να λοιπόν που το 2018 φτάνει στο τέλος του. Μια πολύ σημαντική χρονιά για την geek κουλτούρα και το φανταστικό, καθώς συνδυάστηκε με εξαιρετικές δουλειές για τα είδη σε όλα τα μέσα. Φυσικά, κομβικό σημείο στο χώρο του θεάματος παίζει ο κινηματογράφος, το πιο δημοφιλές μέσο διασκέδασης (εντάξει πέρα από το ίντερνετ) της εποχής, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί με εξαιρετικές υπερηρωικές ταινίες, τοποθετώντας του ήρωες με στολή στην κορυφή του Hollywood. Το 2018, συγκεκριμένα είχαμε πολλές φοβερές superhero movies, όμως τις καρδιές του κοινού κατέκτησαν εύκολα και αναμενόμενα οι Εκδικητές με τον Πόλεμο της Αιωνιότητας.

spiderverse4

Σκεπτόμενος τις ταινίες του 2018 είχα προβλέψει πως λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, το θρόνο της αγαπημένης μου ταινίας για τη χρονιά θα είχε κατακτήσει εύκολα το Infinity War. Μια απίστευτη ταινία, σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γενιάς, η οποία αποτέλεσε ένα κινηματογραφικό επίτευγμα για το είδος. Ωστόσο, το Infinity War δεν είναι η αγαπημένη μου ταινία για φέτος (όσο περίεργο κι αν φαίνεται καθώς το γράφω αυτή τη στιγμή), γιατί πριν λίγες είχαμε άλλη μια εμφάνιση του Spider-Man, ή, για την ακρίβεια, πολλών Spider-People.

Spiderverse2

 

Το Spider-Man: Into the Spider-Verse, με το πρωτοποριακό και πανέμορφο animation, την εξαιρετικά σχεδιασμένη πλοκή και το πραγματικά σωστό και έξυπνο χιούμορ του, αποτέλεσε για εμένα μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές εκπλήξεις όλων των εποχών. Προσωπικά, λατρεύω τα animated films, αλλά ποτέ δεν περίμενα μία τέτοια ταινία να καταφέρει να χειριστεί τόσο όμορφα διαφορετικούς -μα και εν μέρει ίδιους- χαρακτήρες από παράλληλα σύμπαντα, να τους χωρέσει σε μια δίωρη ιστορία έχοντας κεντρικό πρωταγωνιστή, ανατροπές, συγκίνηση και να παραμένει διασκεδαστική από την αρχή μέχρι το τέλος.

spiderman_spiderverse

Θα μπορούσα να γράφω ώρες ατελείωτες για τα πράγματα που κάνει σωστά το Spider-verse, αλλά θα καταντούσε κουραστικό. Θα μείνω όμως στα δύο που ξεχώρισα και πραγματικά καθιστούν την ταινία ξεχωριστή. Αρχικά, η ταινία τόσο όμορφη που δεν μπορεί να περιγράφει. Το animation είναι έτη φωτός μπροστά από πολλές παρόμοιες ταινίες και καταφέρνει να έχει ένα δικό του στυλ, χωρίς να ξενίσει τον θεατή. Όσοι έχετε δει την ταινία (ελπίζω οι περισσότεροι) πιστεύω σας έμεινε και εσάς στο μυαλό η τελευταία μάχη της ταινίας, στη διάρκεια της οποίας το πολυσύμπαν ήταν έτοιμο να καταρρεύσει και η βαρύτητα έπαιζε πλέον μικρή σημασία, με τα χρώματα να κατακλύζουν την κινηματογραφική οθόνη και τους ήρωες. Ειλικρινά, δεν έχω δει πιο όμορφο και έξυπνα φτιαγμένο animation εδώ και χρόνια.

Spiderverse3

Βέβαια, όσο υπέροχη και να είναι τεχνικά μια ταινία, πρέπει να καταφέρνει τον κύριο σκοπό της. Να λέει σωστά μια ιστορία. Και εδώ το Into the Spider-Verse παίρνει δέκα με τόνο και άπειρα θαυμαστικά για συνοδεία. Η ταινία αποτελεί φόρο τιμής σε έναν από τους πιο σημαντικούς ήρωες όλων των εποχών. Παρουσιάζει τον Miles Morales, καθώς γίνεται ο Spider-Man, ενώ παράλληλα εισάγει διάφορους αραχνο-ήρωες χωρίς να κουράσει στιγμή. Μάλιστα, η παρουσίαση του καθένα από αυτούς είναι τόσο έξυπνη, συνδυάζοντας την επανάληψη με το χιούμορ και την ουσία, που καθιστά την ταινία παράδειγμα παρουσίασης ηρώων. Το κύριο θέμα της ταινίας είναι τόσο κοντά στην πραγματική σημασία του Spider-Man (και του υπερηρωικού είδους γενικότερα), όσο κανένα άλλο φιλμ εδώ και πολλά χρόνια. Ο Miles Morales είναι ο Spider-Man, όπως και ο Peter Parker και η Gwen Stacy , όπως και πολλοί άλλοι ακόμα. Όπως και ο θεατής της ταινίας ή ο αναγνώστης των κόμικς, το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Spider-Man σύμφωνα με τον Stan Lee.

“That person who helps others simply because it should or must be done, and because it is the right thing to do, is indeed without a doubt, a real superhero.” Stan Lee

“Thank you Stan Lee and Steve Ditko, for showing us we’re not the only ones.”

Γενική Βαθμολογία
9,2/10

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.