The Worlds Out There, Λογοτεχνία

Το Μυστικό της Νύμφης, της Μαρίας Ράπτη

Τούτη η πόλη είναι μια πόλη ερωτική, λένε. Ίσως και να ‘ναι η θάλασσα, που τη ζώνει ολόγυρα και θυμίζει ληστρικούς, πειρατικούς έρωτες, από εκείνους που σαν φεύγουν δεν σου αφήνουν τίποτε άλλο παρά μονάχα το δέρμα σου. Ίσως πάλι, λένε, να είναι οι ομίχλες, που συχνά σκαλώνουν στους δρόμους της και τρυπούν το κορμί σου με μια βρεγμένη ερημιά…

Λέγονται πολλά για τη Θεσσαλονίκη. Κι όμως, λίγοι ξέρουν τις πιο κρυφές της ιστορίες, τους χαμένους της θρύλους. Τις οκτώ πυρκαγιές, το μάτι του Μπενσουσάν Χαν, το Μάρμαρο του Φιδιού, το Γερμανικό Αερόπλοιο και τη μαγεία του Μπεχτσινάρ, τον απαγορευμένο έρωτα της Μπάρας και τον άγιο Δερβίση… Είκοσι έξι μικρές ιστορίες της πόλης, δοσμένες μυθιστορηματικά, από τον Κάσσανδρο μέχρι τους Βυζαντινούς, και από τους Οθωμανούς μέχρι τον Μεγάλο Πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή, ξεδιπλώνουν το άγνωστο παρελθόν της πόλης και ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του μοναδικού αυτού βιβλίου…

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

3647799c-7fb8-4c80-8fb7-3a80cfbb4030_6Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει το κάτι το διαφορετικό. Είναι η έντονη ζωή, η πανέμορφη παραλία, ο ανοιχτόκαρδος κόσμος, τα πανεπιστήμια, τα φοιτητικά τα στέκια και τόσα ακόμα που κάνουν αυτήν την πόλη να ξεχωρίζει και να μαγεύει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της. Αλλά υπάρχει και κάτι που προσωπικά λατρεύω σε όποια πόλη κι αν βρεθώ. Την πλούσια ιστορία.

Η συμπρωτεύουσα ανήκει σε μια περιοχή που κατοικείται για περισσότερο από 2000 χρόνια. Μέσα σε αυτό το τεράστιο χρονικό πλαίσιο έχει γνωρίσει πολλές διαφορετικές κουλτούρες, λαούς και ανθρώπους απ’ όλα τα άκρα της υφηλίου. Το Μυστικό της Νύμφης, της φιλολόγου και συγγραφέως Μαρίας Ράπτη, έρχεται να μας δώσει μια διαφορετική οπτική σε ιστορίες που χάθηκαν μέσα στους αιώνες.

Θέλοντας να κάνω μία μικρή ανασκόπηση του βιβλίου μπορώ να πω πως απόλαυσα τις περισσότερες, αν όχι όλες, από τις ιστορίες που βρήκα σε αυτό. Ελάχιστες από αυτές τις γνώριζα προηγουμένως κι έτσι απόλαυσα το ταξίδι στην πόλη που λατρεύω να επισκέπτομαι, μα τώρα θα βλέπω με λίγο διαφορετικό μάτι. Η μυθιστορηματική αφήγηση δίνει στους είκοσι έξι αυτούς θρύλους της Θεσσαλονίκης μια μαγεία άξια της σημασίας τους, ενώ το βιβλίο παρόλο που παρέχει και ιστορικά στοιχεία, δεν κουράζει με αυτά (αν αγαπάς την ιστορία θα το λατρέψεις) και μένει πιστό στο ιδιαίτερα καλογραμμένο στυλ του από την αρχή μέχρι το τέλος.

Γενικότερα, το «Μυστικό της Νύμφης», της Μαρία Ράπτη αποτελεί ένα εξαιρετικό, ιδιαίτερο και απολαυστικό βιβλίο. Μία μίξη της ιστορίας με τους θρύλους που δεν γνωρίζουν πολλοί, η οποία αποτελεί εφαλτήριο για να γνωρίσουμε την Θεσσαλονίκη λίγο καλύτερα. 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο.

Η Συγγραφέας

Μαρία Ράπτη

Η Μαρία Ράπτη είναι φιλόλογος και συγγραφέας, με μεταπτυχιακές σπουδές στη θεατρολογία. Επί σειρά ετών εργάζεται ως φιλόλογος με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες και στη διαφοροποιημένη διδασκαλία. Παράλληλα ασχολείται με το θέατρο και τη συγγραφή. Επτά θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κείμενά της δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά περιοδικά.

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.