Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Book Review: “Η Επιστροφή των Ιπποτών”, του Γρηγόρη Κονταξή

Το Παλάτι της Αυγής σύντομα θα δεχτεί επίθεση. Ο πιο αδίστακτος άντρας όλων των εποχών είναι ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του Άιοβμπριτζ και την εκθρόνιση της Σοφί Ντελαμέρ. Η Βασίλισσα του Νάιτντορν είναι πια μόνη, χωρίς συμμάχους και ικανό στρατό να αντιμετωπίσει τον εχθρό που προελαύνει στην πόλη της. Τα πάντα μοιάζουν να έχουν τελειώσει, μέχρι που ένα μυστηριώδες αγόρι θα κάνει την εμφάνισή του.

​«Η Επιστροφή των Ιπποτών» διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο, που απαρτίζεται από διάφορες φυλές και παράξενα πλάσματα. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της τρίτης εποχής του κόσμου, της Εποχή των Ανθρώπων, σε δυο ηπείρους: το Νάιντορν και το Κέρθ.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Ο Χορός του Φωτός», θα σας ταξιδέψει σε έναν επικό φανταστικό κόσμο και θα σας συναρπάσει μέχρι την τελευταία στιγμή.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το πρώτο βιβλίο του Γρηγόρη Κονταξή είναι ένα από τα λίγα βιβλία που έχω διαβάσει φέτος. Περνώντας μια περίοδο κατά την οποία δύσκολα ανοίγω κάποιο βιβλίο, λόγω διάφορων υποχρεώσεων και προσωπικής συγγραφής, το ταξίδι στον κόσμο του Νάιντορν μπορεί να φάνταζε τεράστιο και μακροσκελές, ωστόσο με αντάμειψε πλήρως στο τέλος.

«Η Επιστροφή των Ιπποτών» είναι ένα καθαρόαιμο epic fantasy βιβλίο σε μεσαιωνικό υπόβαθρο. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην κοσμοπλασία και στο χτίσιμο του κόσμου, των βασιλειών και των ηρώων του. Τα γεγονότα που περιγράφονται είναι πραγματικά επικά, δοσμένα με πολύ σωστό για το είδος τρόπο, γεγονός που κάνει την ανάγνωση του βιβλίου να μοιάζει με μια κατάδυση σε έναν φανταστικό μεν, αλλά πλήρως υπαρκτό κόσμο, με δική του ιστορία, μύθους, πολιτικές έριδες και διαμάχες.

Οι περιγραφές είναι έντονες και ταιριαστές με το ύφος της ιστορίας και μέσω αυτών εξερευνούμε καλύτερα τόσο τα μαγικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο όσο και αυτά που ο συγγραφέας άφησε για τα επόμενα μέρη της σειράς. Έτσι, λοιπόν, φτιάχνεται ένας γεμάτος και ζωντανός κόσμος που είναι φανερό πως έχει πολλά μυστικά ακόμα να μας αποκαλύψει.

Το χτίσιμο του κόσμου γίνεται στο πρώτο μέρος του βιβλίου, το οποίο για εμένα ήταν εμφανώς πιο “αργό” από το δεύτερο. Πολλές πληροφορίες δίνονται μαζεμένες σε αρκετές σελίδες στην αρχή και αυτό κάνει ελαφρώς δυσκολότερη την ανάγνωση των πρώτων κεφαλαίων. Λίγο λιγότερη έμφαση στη λεπτομέρεια θα δούλευε καλύτερα. Ωστόσο, μόλις ξεπεράσουμε το αρχικό και ίσως αναγκαίο “info dump”, η ιστορία βρίσκει τα πατήματά της και εκτυλίσσεται με πολύ πιο ομαλό τρόπο.

Δράση, μάχες και larger than life ήρωες είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το δεύτερο μισό του βιβλίου, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες του είδους. Όλα τα επιμέρους αγαπημένα δομικά στοιχεία του epic fantasy μπορούν να βρεθούν εδώ σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Επιβλητικές μάχες, στρατηγική, προδοσίες, έντονη φαντασία και μυστήριο, όλα δοσμένα με γνώμονα ηθικών αξιών όπως η πίστη στον στόχο, η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός, αλλά και η διαχείριση της εξουσία. Οι περισσότεροι χαρακτήρες είχαν ενδιαφέρον και ήταν δουλεμένοι, με ξεκάθαρα κίνητρα και οπτική. Μπορώ να πω πως με κέρδισε πολύ ο Έλιοτ, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, το οποίο προσωπικά το θεωρώ μεγάλη επιτυχία για μια ιστορία επικής φαντασίας.

Σε γενικές γραμμές, «Η Επιστροφή των Ιπποτών», το πρώτο μέρος της σειράς «Ο Χορός του Φωτός» είναι ένα βιβλίο που προτείνεται σε όλους τους λάτρεις του epic fantasy και προσωπικά περιμένω πως και πως τη συνέχεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα:
Ο Γρηγόρης Κονταξής γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική και οικονομικά στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε ως αναλυτής χρηματοοικονομικών στη Βιέννη και το Λονδίνο. Σήμερα κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο, όπου ασχολείται με το ρίσκο επενδύσεων και τη συγγραφή. «Η Επιστροφή των Ιπποτών» είναι το πρώτο βιβλίο της πενταλογίας του, «Ο Χορός του Φωτός».

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.