Esports, Gaming, Hearthstone, League of Legends, The Worlds Out There

Esports: Ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει

Αν και τα videogames αποτελούν μία αγαπημένη δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων εδώ και 3 δεκαετίες περίπου, τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει τη μεγαλύτερη και ταχύτατη ανάπτυξή τους. Διαφημιστικές καμπάνιες, εκδηλώσεις αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας, μαζί με την ποιοτική δουλειά που αφιερώνουν πολλές εταιρίες στα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχουν φέρει αυτό τον υπέροχο τρόπο διασκέδασης στα περισσότερα σπίτια. Το gaming είναι πλεόν μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στον κόσμο.

Την τελευταία δεκαετία όμως γνωρίσαμε και έναν άλλο κλάδο των videogames. Τα esports. Με απλά λόγια για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια, τα esports αποτελούν τον επαγγελματικό χώρο των online ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Παιχνίδια όπως το League of Legends, Hearthstone: Heroes of Warcraft, Dota 2, Counter Strike: Global Offensive κ.α. είναι όλοι πασίγνωστοι τίτλοι online παιχνιδιών. Και ενώ παίζονται από εκατομμύρια ανθρώπους, υπάρχουν και λίγοι, πολύ ικανοί ,παίχτες που κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα.  Ξεκίνησε με μερικά μικρά τουρνουά κάποια χρόνια πριν και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο όπου τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν δικά τους πρωταθλήματα(Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια κλπ.) με μεγάλα μάλιστα έπαθλα. Παρακολουθώντας την επαγγελματική σκηνή του League of Legends κυρίως, αλλά και του Hearthstone(τα δύο αποτελούν τα κύρια pc games που παίζω), αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για το παρόν αλλά και το μέλλον των esports, που κατ’ εμέ ήρθαν για να μείνουν. 

Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησα να παρακολουθώ την επαγγελματική σκηνή μου φάνηκε περίεργο. Όλοι οι παίχτες θεωρούνταν αθλητές απλά και μόνο παίζοντας ένα παιχνίδι, το οποίο στο μυαλό μου το είχα συνδυάσει με απλή διασκέδαση. Όμως ήταν και κάτι παραπάνω. Γιατί το ίδιο πάθος που υπάρχει στον κανονικό αθλητισμό, στα παραδοσιακά ομαδικά ή μη αθλήματα, υπάρχει και στα esports. Για τους γνώστες, δεν πιστεύω κάποιος να μην ανατρίχιασε με το backdoor του xPeke στο IEM Katowice το 2013 και τα δάκρυα του Ocelote στο τέλος. Και ο κόσμος πλέον έχει αγκαλιάσει τα esports, κάτι που φαίνεται αν δει κανείς τα στατιστικά. Περίπου 71 εκατομμύρια κόσμος έβλεπε esports το 2013, αριθμός που ανέβηκε στα 226 εκατομμύρια το 2015. Μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων , η γνωστή γενιά του ιντέρνετ, η οποία περνά πολλές ώρες στο online streaming, στο youtube παρέα με την τεχνολογία αγκάλιασε αυτό το νέο φαινόμενο και κάθε χρόνο το ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά.

Το φαινόμενο αυτό αναγνώρισαν και οι μεγάλες εταιρίες του κόσμου. Απ’ όταν η Amazon αγόρασε το Twitch(το κύριο site online streaming), βλέπουμε όλο και μεγαλύτερα ονόματα να μπαίνουν στο χώρο. Κλασσικά παραδείγματα αποτελούν το ESPN, το μεγαλύτερο ίσως δίκτυο με νέα για τον αθλητισμό που ξεκίνησε να ασχολείται και με τα esports, αλλά και οι διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες που μπαίνουν δυναμικά στο χώρο του online gaming. Η Besiktas στην Τουρκία και η γερμανική Schalke διατηρούν ομάδες στο League of Legends ενώ η αγγλική West Ham αγόρασε έναν από τους καλύτερους παίκτες FIFA στον κόσμο. Η αγορά των esports μεγαλώνει, όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα νέα αυτά «αθλήματα».

Όλα αυτά είναι ένα σημάδι πως οι εποχές άλλαξαν. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έφερε και νέα ενδιαφέροντα, τα οποία πάντα θα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από την παλιότερη γενιά. Προσωπικά βλέπω τα esports σαν κάτι φρέσκο και νέο, άγουρο ακόμα που τώρα καθιερώνεται στο σύγχρονο κόσμο. Και η καθιέρωση του θα είναι άμεση και μαζική. 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.