Το Full Metal Alchemist: Brotherhood είναι ένα anime από το στούντιο Bones, που προβλήθηκε στην Ιαπωνία από τις 5 Απριλίου του 2009 μέχρι τις 4 Ιουλίου του 2010 και αποτελείται από συνολικά 64 επεισόδια. Είναι βασισμένο στο manga Full Metal Alchemist, της Hiromu Arakawa και ακολουθεί πιστά την πλοκή του, σε αντίθεση με την προηγούμενη σειρά του 2003. Το Full Metal Alchemist: Brotherhood είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και λατρεμένα anime παγκοσμίως, κατακτώντας την κορυφή σε πολλές anime toplists και στην καρδιά θεατών από όλα τα μέρη του πλανήτη.
Πλοκή
Ο Edward και ο Alphonse Elric, οι δύο νεαροί αλχημιστές του Resembool, πράττουν ένα από τα ταμπού της Αλχημείας, όταν προσπαθούν να αναστήσουν τη μητέρα τους μέσω ανθρώπινης μεταστοιχείωσης. Το εγχείρημα αποτυγχάνει και καλούν ένα πλάσμα που δε θυμίζει άνθρωπο. Ο Ed χάνει το δεξί του χέρι και το αριστερό του πόδι, προτού τελικά καταφέρει να διατηρήσει την ψυχή του Al σε μία μεταλλική πανοπλία, καθώς το σώμα του νεαρού αδερφού του χάθηκε οριστικά. Για να επαναφέρει το σώμα του αδερφού του, ο Ed γίνεται Κρατικός Αλχημιστής, ένα σκυλί του στρατού της Amestris, προσπαθώντας να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για την Αλχημεία. Για το μεταλλικό χέρι και πόδι του, του δίνεται ο τίτλος Μεταλλικός Αλχημιστής. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους τα δύο αδέρφια θα έρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη δική τους προσωπική μάχη, αλλά και με τους εχθρούς και το εσωτερικό σκοτάδι της Amestris.
“Για να πάρεις κάτι, πρώτα πρέπει να δώσεις κάτι ίσης αξίας”
Πρώτος κανόνας της Ισότιμης Ανταλλαγής της Αλχημείας.
Η πλοκή της σειράς είναι μακράν από τα πιο δυνατά της σημεία. Αν και τα πρώτα επεισόδια είναι λίγο απότομα, καθώς το περιεχόμενο τους υπήρχε και στην προηγούμενη σειρά(το original FMA ακολούθησε την πλοκή του manga μέχρι ένα σημείο και άλλαξε δρόμο στη συνέχεια), η γενικότερη ιστορία “τρέχει” αψεγάδιαστα. Το FMA:B είναι το πρώτο παράδειγμα άρτια εκτελεσμένης ιστορίας που μου έρχεται στο μυαλό, χωρίς τρύπες στην πλοκή, χωρίς υπερβολές και χρονοτριβές και με εξαιρετικό κλείσιμο, πιστό στη φιλοσοφία της σειράς. Πανηγύρισα, γέλασα και έκλαψα στο τέλος και νομίζω πως αυτά τα συναισθήματα ταιριάζουν άψογα με το γενικό κανόνα της Ισότιμης Ανταλλαγής, που αποτελεί τον πυρήνα και την καρδιά της σειράς.
Το Full Metal Alchemist: Brotherhood έχει πολλούς χαρακτήρες. Η κύρια προσοχή πέφτει φυσικά στους δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι συνοδεύονται από ένα τεράστιο καστ χαρακτήρων από όλα τα έθνη του κόσμου της Arakawa. Η δουλειά της mangaka στην εξέλιξη των χαρακτήρων της είναι μνημειώδης και τονίζει το συγγραφικό της ταλέντο. Τα δύο αδέρφια είναι χαρακτήρες πονεμένοι, τραγικοί, που έχουν όμως και τις αστείες τους στιγμές, αλλά δεν απομακρύνονται ποτέ από το στόχο τους. Τα όνειρα και οι ελπίδες διαλύονται συνεχώς μπροστά τους, όμως αυτοί είναι εκεί. Πιστεύουν, ελπίζουν και κυρίως δε σταματούν να προσπαθούν. Στο τέλος της ιστορίας ο Ed και ο Al είναι δύο φίλοι του θεατή, δύο άνθρωποι που θαυμάζει και θέλει να μιλήσει για αυτούς, αλλά και μαζί τους. Ο Edward συγκεκριμένα, ξεκινάει από ένα ξεροκέφαλο παιδί που κάνει τα πάντα για τον αδερφό του και καταλήγει σε έναν άνδρα που καταλαβαίνει τον κόσμο και αποδέχεται την απώλεια, αγκαλιάζοντας το μέλλον.
“Ένα μάθημα δίχως πόνο δεν έχει νόημα. Δεν μπορείς να κερδίσεις κάτι, χωρίς να θυσιάσεις κάτι άλλο. Αλλά, όταν ξεπερνάς την απώλεια αποκτάς κάτι αναντικατάστατο. Μια Μεταλλική Καρδιά που μπορεί να αντέξει τα πάντα”.
Γενικότερα, αν και το Full Metal Alchemist: Brotherhood ανήκει στην κατηγορία των shounen– των anime που είναι φτιαγμένα για παιδιά και εφήβους- καταφέρνει να απομακρυνθεί από τα πολλά κλισέ του είδους. Δίνει πολλά “ενήλικα” μηνύματα στους θεατές, εγείρει συζητήσεις φιλοσοφικού περιεχομένου, συγκινεί και κρατά την αγωνία μέχρι το τέλος. Το μεγαλύτερο όμως προτέρημα του είναι πως αποτελεί μια υπέροχη ιστορία. Ένα ταξίδι που δε θέλεις να τελειώσει, αλλά όταν γίνεται αυτό νιώθεις πιο γεμάτος από ποτέ.