Το Slam Dunk είναι μία σειρά manga σε σχέδιο και ιστορία του Takehiko Inoue. Κυκλοφόρησε στο Weekly Shonen Jump από το 1990 μέχρι και το 1996 και ενέπνευσε την πολύ γνωστή ομώνυμη anime σειρά, η οποία προβλήθηκε σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (με τίτλο Τρίποντο αν δεν κάνω λάθος).
Και τώρα αγαπητέ αναγνώστη πιθανώς να αναρωτηθείς γιατί αποφάσισα να κάνω αφιέρωμα σε μία τόσο παλιά σειρά. Πρώτον, γιατί αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα manga όλων των εποχών, το οποίο έστρεψε πολλά παιδιά στην Ιαπωνία προς το μπάσκετ και τον αθλητισμό. Και δεύτερον, λόγω της αγάπης μου για το άθλημα και της συμμετοχής μου στο τοπικό 3on3 πρωτάθλημα της Πρέβεζας, το οποίο απαιτεί και το απαραίτητο hype (#reasons πάμε παρακάτω).
Ο πρωταγωνιστής του Slam Dunk, Sakuragi Hanamichi, είναι ένας νταής πρωτοετής του λυκείου Shohoku, με τεράστια αποτυχία στο γυναικείο φύλο. Στην προσπάθεια του να σπάσει το σερί 50 συνεχόμενων αποτυχιών και για να κερδίσει τη καρδιά της Haruko Akagi, γράφεται στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου, χωρίς να έχει καμία ιδέα για το άθλημα. Εκεί δημιουργεί άμεση αντιπαλότητα (κυρίως για την καρδιά της Haruko) με το νέο μεγάλο ταλέντο της ομάδας, Rukawa Kaede. Οι δυο τους μαζί με το μεγαλύτερο αδερφό της Haruko, Takenori, τον πρώην MVP του γυμνασιακού πρωταθλήματος, Hisashi Mitsui και τον κοντό, αλλά ταχύτατο point guard Miyagi Ryota, θα δημιουργήσουν μία ομάδα η οποία θα κοντραριστεί με τις ισχυρότερες ομάδες της Ιαπωνίας.
Το Slam Dunk είναι μία απλή ιστορία η οποία εξυμνεί τις αρετές του αθλητισμού. Μέσα από τα μάτια του Sakuragi, ενός ανθρώπου με λίγα ενδιαφέροντα και γενικότερα άσχετο με το μπάσκετ, γνωρίζουμε τη χαρά του αθλητισμού. Στην αρχή της ιστορίας ο Sakuragi είναι ένας αντιπαθητικός, εκνευριστικός και γελοίος τύπος, ο οποίος μπλέχτηκε στην ομάδα μόνο και μόνο να αναδειχθεί. Με το πέρασμα του χρόνου όμως γνώρισε και αγάπησε το μπάσκετ με αποτέλεσμα να γίνει ένα αναπόσπαστο μέλος της ομάδας του Shohoku. Μαζί του και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του ξεπερνούν τις αδυναμίες τους, φτιάχνοντας στο τέλος της σειράς ένα συμπαγές σύνολο, μία οικογένεια ικανή να τα βάλει με τον οποιοδήποτε αντίπαλο.
Μέσα από την ιστορία του ο Takehiko Inoue θέλησε να περιγράψει τα συναισθήματα των αθλητών μετά την ήττα, την αποτυχία, αλλά και τη νίκη, ενώ ο στόχος της εξέλιξης είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του manga. Σε σχέση με πολλά sports manga τα οποία ξεφεύγουν από τις αρετές του αθλητισμού για χάριν εντυπωσιασμού, το Slam Dunk παραμένει προσγειωμένο (στα πλαίσια του είδους του πάντα) και εμπνέει, κυρίως τις εφηβικές ηλικίες για τις οποίες είναι προορισμένο. Το φινάλε του είναι καθηλωτικό και συγκινητικό και κρίμα που δεν το είδαμε ποτέ στην animated εκδοχή του, καθώς το anime ολοκληρώθηκε πριν την ολοκλήρωση του manga.
Αν σας αρέσει ο αθλητισμός, το μπάσκετ και τα shounen anime/manga δε χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε το Slam Dunk. Μπορεί κάποιους να τους ξενίζει λίγο το παλιό σχέδιο (ή το χαμηλής ποιότητας για την εποχή animation), αφού έχουν περάσει 27 χρόνια απ’ όταν πρωτοκυκλοφόρησε η σειρά, αλλά πέρα από αυτό παραμένει ένα εξαίσιο έργο για τους fans του είδους.
Και δύο αγαπημένα soundtracks: