Marvel, Marvel Cinematic Universe, Superheroes, The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών

Κριτική της ταινίας Spider-Man: Homecoming

Η επιστροφή του Spider-Man είναι γεγονός, στο τρίτο κατά σειρά reboot του franchise, πλέον υπό τη στέγη του Marvel Cinematic Universe. Το Spider-Man: Homecoming αποτελεί την πρώτη σόλο ταινία του Tom Holland στο ρόλο του εικονικού ανθρώπου- αράχνη και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Μία πολύ σωστά δουλεμένη ταινία, η οποία αναγνωρίζει και σέβεται το υλικό στο οποίο βασίστηκε, διατηρώντας ένα ανάλαφρο κλίμα ταιριαστό με την εφηβική ηλικία του χαρακτήρα.

Spiderman in MCU…Done Right!

Πλοκή
Μερικούς μήνες μετά τα γεγονότα του Captain America: Civil War, ο Πίτερ Πάρκερ, με τη βοήθεια του μέντορά του, Τόνυ Σταρκ, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη ζωή ενός συνηθισμένου μαθητή λυκείου και τον αγώνα του ενάντια στο έγκλημα στους δρόμους του Queens της Νέας Υόρκης. Έτσι, ο Spider-Man θα έρθει αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο εχθρό του μέχρι στιγμής, τον Vulture.

spidey5 Spidey4

Η πλοκή του Homecoming διαφοροποιείται από τις προηγούμενες «πρώτες ταινίες» Spider-man που είχαμε δει μέχρι στιγμής. Δεν μας εξηγεί το origin story του χαρακτήρα, δε βλέπουμε ξανά το χαρακτηριστικό θάνατο του θείου Μπεν και η ταινία μας εισάγει απευθείας στην καθημερινότητα του Πίτερ Πάρκερ. Η ιστορία είναι απλή, όμως έχει ουσία, σωστή δομή και μία έκπληξη την οποία δεν την περίμενα. Ακολουθεί την πεπατημένη και επιτυχημένη οδό του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, με ένα ανάλαφρο τόνο (ίσως λίγο περισσότερο απ’ ότι χρειαζόταν σε κάποια σημεία) και καταφέρνει να διασκεδάσει δίνοντας έναν πραγματικά ξέγνοιαστο Spider-Man.

Αν θα ήθελα να βρω κάτι που δε μου άρεσε στο στήσιμο της ιστορίας, ήταν η παντελής έλλειψη του Spider-Sense. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Πίτερ είναι πως βασίζεται πολύ στο ένστικτο και την «έκτη» αυτή αίσθηση που του έδωσαν οι υπερδυνάμεις του. Αντιθέτως, στο Homecoming τη θέση της Spider- Sense αναλαμβάνει η τεχνολογικά ενισχυμένη στολή που του έδωσε ο Τόνυ Σταρκ. Αν και ήταν διασκεδαστική η αλληλεπίδρασή του με την στολή, προτιμούσα να είχαμε έστω και μία αναφορά στην αίσθηση της αράχνης. Τέλος, ο Τόνυ Σταρκ εμφανίζεται ελάχιστα στην ταινία, παρά το εκτεταμένο promotion του χαρακτήρα του στα trailers. Σωστή επιλογή καθώς παρέμεινε η Spider-Man ταινία που έπρεπε.

spidey2 spidey1

Εικονικά δεν περίμενα κάτι λιγότερο από τα Studios της Marvel. Έχουμε κακομάθει τα τελευταία χρόνια σε εξαιρετικά όμορφες ταινίες και το Homecoming δεν αποτελεί εξαίρεση. Στα πρώτα σχόλια που είδα στο internet, παρατήρησα πως πολλοί έχουν παραπάνω από τις σκηνές δράσεις. Αντιθέτως, τις βρήκα αρκετά καλές και τα ειδικά εφέ ταίριαζαν άψογα με τη δυναμική των σκηνών. Η μουσική δεν ήταν άσχημη, αλλά προσωπικά δε συγκράτησα κανένα από τα τραγούδια της ταινίας.

Το πιο δυνατό σημείο του Homecoming πιστεύω πως είναι οι ηθοποιοί που το έφεραν εις πέρας. Ο Tom Holland είναι πραγματικά ο καλύτερος κινηματογραφικός Spider-Man, ταιριάζει άψογα με το ρόλο και έδωσε αυτήν την αύρα χαράς και ενθουσιασμού που χρειάζεται ο χαρακτήρας. Κρατήστε τον για πάντα! Εντυπωσιάστηκα επίσης από τον Vulture του Michael Keaton. O Keaton είναι ηθοποιός τεράστιας αξίας και απογείωσε τον ήδη καλογραμμένο ρόλο του κακού της ταινίας. Ο Vulture είναι ίσως ο καλύτερος villain της Marvel μέχρι στιγμής. Έχει βάθος, έχει λόγο για τις πράξεις του και παρουσιάζει μια ηθική πλευρά που δύσκολα συναντάμε στο είδος. Αποτελεί περισσότερο θύμα των καταστάσεων παρά έναν μανιακό τρελό, γεγονός που τον καθιστά ανθρώπινο και συμπαθή. Ολοκληρώνοντας, πρέπει να αναφέρουμε και τους comic relief ρόλους της ταινίας, οι οποίοι ήταν πολλοί, αλλά πραγματικά διασκεδαστικοί. Προσωπικά απόλαυσα τη Zendaya στο ρόλο της Michelle και τον υπερβολικά συμπαθή Ned του Jacob Batalon.

spidey6 spidey3

Γενικά
Το Spider-Man: Homecoming αποτελεί μία πραγματικά καλή Spider-Man ταινία. Φέρνει στην επιφάνεια έναν χαλαρό και διασκεδαστικό υπερήρωα, που πραγματικά απολαμβάνει να φορά τη στολή του, εν αντιθέσει με τη διαφορετική οπτική των προηγούμενων ταινιών. Ο Spidey εισήχθη από το Civil War με τον καλύτερο τρόπο στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και ο Tom Holland απέδειξε πως ήρθε για να μείνει!

Γενική Βαθμολογία
8,2/10

Περισσότερες κριτικές ταινίων μπορείτε διαβάσετε εδώ

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.