Let's talk about..., Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Παναγιώτη Κολοκοτρώνη

Σήμερα στο Manwe Stories φιλοξενούμε το συγγραφέα Παναγιώτη Κολοκοτρώνη, ο οποίος θα μας μιλήσει για τη λογοτεχνία, τη συγγραφή και το πρώτο του βιβλίο “Ο μυστικός κόσμος και ο γνωστικός βάτραχος” (εκδόσεις Δαιδάλεος). 

-Αρχικά, Παναγιώτη θα σου κάνω την κλασική ερώτηση του Manwe Stories. Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου με τρεις μόνο λέξεις;

Ανήσυχος, ρομαντικός, τελειομανής.

-Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Η συγγραφή μοιάζει πολύ με τη μουσική. Είναι κάτι που υπάρχει μέσα σου. Και όταν κάτι υπάρχει μέσα σου, οφείλεις να του δείξεις το δρόμο. Είναι υποχρέωσή σου. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις. Το αν αξίζει ή όχι όμως, είναι άλλο κεφάλαιο. Μπορεί να είναι ακατέργαστο στην αρχή, πρώιμο ή να είναι μόνο για σένα. Αλλά ακόμα και έτσι, θα έχει γίνει το πρώτο βήμα. Όταν θα προορίζεται και για τρίτους, θα το ξέρεις.

-Τι είναι αυτό που σε εμπνέει περισσότερο;

Επειδή μέχρι τώρα γράφω για πράγματα που δεν έχουν ποτέ συμβεί, η μόνη πηγή έμπνευσης είναι η φαντασία μου. Όλα είναι στο μυαλό μου. Είμαι πολύ ψυχεδελικό άτομο και αυτό πιστεύω βγαίνει και στα γραπτά μου. Αλλά σαν έμπνευση μπορείς να πάρεις το οτιδήποτε. Από ένα βίωμα που σε έχει συνταράξει, μέχρι το άτομο που πίνει καφέ απέναντί σου. Όλα είναι θέμα προοπτικής και στοχασμού.

-Το βιβλίο σου “Ο μυστικός κόσμος και ο γνωστικός βάτραχος” έχει χαρακτηριστεί ως ένα παραμύθι με βαθύτερους συμβολισμούς. Τι σε έκανε να γράψεις μία τέτοια ιστορία; 

Αυτό βγήκε από μονό του. Δεν ξεκίνησα να γράφω με έτοιμη κεντρική ιδέα. Απλά ξεκίνησα να γράφω. Και όλα έπαιρναν μορφή καθώς συνέχιζα. Συνέχεια άπλωνε και άνοιγε. Πήρε παραπάνω χρόνο, αλλά δεν βάζω deadlines, οπότε δεν με ενδιαφέρει πότε θα τελειώσει. Και με τον ίδιο τρόπο γράφω και το δεύτερο μέρος. Όταν τελειώσει, θα το ξέρω. Και έτσι ζει και ξαναζεί μέσα από μένα κάθε μέρα που περνάει και ταυτόχρονα, όλα είναι ρευστά, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Και αυτό έχει το δικό του ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να συμβούν πράγματα από κει που δεν το περιμένεις. Ή να αλλάξουν κάποια που τα είχες δεδομένα.

-Τι πιστεύεις πως θα κερδίσει ο αναγνώστης από την ανάγνωση του βιβλίου; Θα ταξιδέψει, θα προβληματιστεί ή κάτι άλλο;

Τα πάντα μπορούν να συμβούν κατά την ανάγνωση. Το βιβλίο έχει πολλά επίπεδα. Έτσι, ανάλογα με το τι είδος αναγνώστης είσαι και τι γνώσεις φέρνεις στο τραπέζι, θα σου προσφέρει και την ανάλογη εμπειρία. Αν το διαβάσεις σε ένα απόγευμα, θα σου πει μια ιστορία, αν είσαι πιο προσεκτικός όμως, θα βρεις πολλά κρυμμένα σύμβολα και ερμηνείες. Αν κάτσεις λίγο ακόμα ανάμεσα στις λέξεις, ή το ξαναδιαβάσεις από την αρχή, θα σου ξεδιπλωθεί μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Αλλά κακά τα ψέματα, δεν νομίζω πως θα το κατανοήσει κανείς απόλυτα. Γιατί είναι έτσι γραμμένο. Με το δύσκολο τρόπο. Έχει δύσκολα σύμβολα και πολλές αλληγορίες. Δεν είναι για όλους. Θα πρέπει να σκεφτείς και όχι μόνο να διαβάσεις. Αλλά όσο προχωράει η ιστορία, θα ξεδιπλώνεται και περισσότερο. Αλλά πάντα στο μοναχικό μονοπάτι.

-Ποια είναι τα αγαπημένα σου είδη λογοτεχνίας και ποια τα αγαπημένα σου βιβλία;

Τα παραμύθια είναι σίγουρα αγαπημένα. Αλλά έχω μεγάλο εύρος ανάγνωσης. Τρόμου, εφηβικά, κλασικά, φαντασίας, θρησκευτικά δοκίμια, ιστορικά, αποκρυφισμό και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ο υφαντόκοσμος, το όνομα του ρόδου, discworld, άπαντα Lovecraft, ο νεκροσκόπος και πολλά ακόμα είναι ανάμεσα στα αγαπημένα.

-Υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος που θα ήθελες να εξερευνήσεις στο μέλλον είτε ως συγγραφέας είτε ως αναγνώστης; 

Ως αναγνώστης είμαι ανοιχτός στα πάντα, μου αρέσει να διαβάζω, οπότε δεν βάζω όρια. Ως συγγραφέας, σε τρόμο είμαι σίγουρος ότι μπορώ να κινηθώ άνετα. Φαντασία και τρόμος νομίζω πως είναι το στοιχείο μου. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Μέχρι να δοκιμάσω φυσικά.

-Ποια η γνώμη σου για την εκδοτική πραγματικότητα στη χώρα μας; 

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στο χώρο, αλλά έχω ακούσει και διαβάσει ήδη πολλά. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν σε βλέπουν σαν πελάτη. Όταν δεν πιστεύουν ή δεν αγκαλιάζουν το έργο σου και μένεις μόνος σου με ένα συμβόλαιο να παλεύεις με όλα τα προβλήματα που μπορεί να φέρει μια έκδοση. Όλοι θέλουν το καλύτερο για το βιβλίο τους, αλλά ο κόσμος δεν διαβάζει, άρα η αγορά ταυτόχρονα γίνεται μικρή. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και δύσκολη με λίγο λόγια.

-Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια; 

Η συνέχεια του μυστικού κόσμου φυσικά. Το δεύτερο βιβλίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, με τον τίτλο «Οι αδελφότητες». Επίσης έχω ήδη κάποια κείμενα και για το τρίτο μέρος της σειράς. Υπάρχει και ένα μυθιστόρημα crime/horror στο πρόγραμμα. Εκεί είναι πιο εύκολα τα πράγματα, καθώς το σενάριο έχει ολοκληρωθεί στο μυαλό μου και έχω πάρα πολλές σημειώσεις στο χαρτί. Ο χρόνος είναι το πρόβλημα. Αλλά όπως ξαναείπα, δεν βιάζομαι. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Ταυτόχρονα γράφω και κάποια ποιήματα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θέλω να τα εκδόσω, το βλέπω σαν προσωπική υπόθεση για την ώρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

-Και τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που θα έδινες σε όσους γράφουν στην Ελλάδα, μα ακόμα δεν έχουν δει το έργο τους στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου;

Να θέσουν τα όρια και τους στόχους τους. Να προσγειωθούν αν νομίζουν ότι μόνο αυτοί είναι. Και να δώσουν μεγάλη προσοχή στις επόμενες κινήσεις τους. Γιατί αυτές είναι που μπορεί να καταστρέψουν κάθε τους όνειρο. Να έρθουν σε επαφή με άλλους συγγραφείς και να ακούσουν καλά τα όσα έχουν να τους πουν. Όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, αν φυσικά θέλουν και οι ίδιοι να βοηθηθούν. Να εντοπίσουν εκδοτικούς που ταιριάζουν στο έργο τους και να ρωτήσουν όσα πιο πολλά μπορούν τους συγγραφείς που ανήκουν στους αντίστοιχους εκδοτικούς. Θέλει μεγάλη προσοχή μέχρι να αποκτήσεις μια άλφα εμπειρία και να ξέρεις ύστερα τι θέλεις και πως να το καταφέρεις.

Ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που μου δώσατε να πω λίγα πράγματα και γω με τη σειρά μου. Ελπίζω ο μυστικός κόσμος να βρει το δρόμο του και γιατί όχι, να συζητηθεί λιγο. Αυτό το λίγο μου είναι αρκετό.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.