Let's talk about..., Λογοτεχνία, Συνεντεύξεις

Μιχάλης Δαγκλής: “Με εμπνέουν αυτές οι ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί ακόμα”.

Σήμερα έχουμε μαζί μας τον Μιχάλη Δαγκλή. Έναν συγγραφέα περιπετειών, ιστοριών τρόμου, βιβλίων με καταιγιστική δράση και όχι μόνο. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Μιχάλη που δέχθηκε την πρόταση μου γι’ αυτή την συνέντευξη και εύχομαι μέσω των επόμενων ερωτοαπαντήσεων να γνωρίσετε καλύτερα έναν από τους πιο δημιουργικούς και δραστήριους συγγραφείς στο χώρο. Επίσης, μείνετε συντονισμένοι, καθώς αργότερα μέσα στη μέρα θα ανέβει και το review του πιο πρόσφατου βιβλίου του, του Μίνι Καύσωνα (ναι πολύ ταιριαστό με τον Αύγουστο, το ξέρω!).

-Αρχικά, Μιχάλη θα σου κάνω την κλασική ερώτηση του Manwe Stories. Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου με τρεις μόνο λέξεις;

Ευθυμολόγος, ταινιολάτρης, βιβλιοφάγος.

-Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Λίγο πριν τα τριάντα μου. Είδα πως ανέβαζαν διάφοροι τις ιστορίες τους στο ίντερνετ και είπα να το δοκιμάσω. Παρατήρησα πως μου ήταν πολύ εύκολη η συγγραφή. Δεν κολλούσα, το κείμενο έτρεχε και όσο για ιστορίες είχα (και έχω) άφθονες. Από τότε την λάτρεψα και μέχρι σήμερα δεν την έχω εγκαταλείψει. Αν κάτσω στο λάπτοπ μπορώ να γράψω 4000 λέξεις μονοκοπανιά. Είναι κάτι που μου πάει και με ενθουσιάζει.

-Τι είναι αυτό που σε εμπνέει περισσότερο;

Όλες αυτές οι ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί ακόμα. Η φαντασία του ανθρώπου είναι απύθμενη. Μπορεί να λέμε ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. Μπορείς να πάρεις μια δοκιμασμένη συνταγή και να την αναμίξεις με τις δικές σου ιδέες και να βγει κάτι πολύ όμορφο και πρωτότυπο. Ειδικά στο χώρο του βιβλίου, το οποίο σαν μέσο είναι κάτι πολύ προσωπικό. Στην ουσία του ενεπλέκονται μόλις δύο άτομα, ο συγγραφέας και ο αναγνώστης. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα ενθουσιαζόμαστε με καινούργια βιβλία. Οι ιστορίες που περιμένουν να ειπωθούν με παρακινούν.

-Το πιο πρόσφατο βιβλίο σου, ο Μίνι Καύσωνας, είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο ένταση, σασπένς και δράση. Ποιο κομμάτι από τη συγγραφή του απόλαυσες περισσότερο;

Ο Μίνι Καύσωνας είναι το πάντρεμα του αισθηματικού με της ξέφρενης περιπέτειας. Είναι δυο είδη που τα αγαπώ πολύ και που κουμπώνουν τέλεια μεταξύ τους. Στο συγκεκριμένο βιβλίο αφέθηκα τελείως και στην κωμωδία. Απόλαυσα να γράφω για ένα ήρωα που πέφτει διαρκώς από το ένα χειρότερο σενάριο στο άλλο (είτε αισθηματικό, είτε επικίνδυνο για τη ζωή του), μα παρόλα αυτά θα βρει και το κουράγιο να κάνει ένα κουτό αστείο. Ήταν πολύ διασκεδαστικό να στήνω την πλοκή γύρω από ένα τέτοιο χαρακτήρα. Το δεύτερο κομμάτι που απόλαυσα, φυσικά, είναι η ακατάπαυστη δράση. Είμαι φαν της καταιγιστικής περιπέτειας. Σε κάθε κεφάλαιο αναρωτιόμουν πιο είναι το πιο κουλό που μπορεί να συμβεί μετά. Αν έστεκε με την πλοκή το έδενα αρμονικά και άφηνα τον ενθουσιασμό μου να με παρασύρει.

-Μέχρι στιγμής στα βιβλία σου έχεις ασχοληθεί με αρκετά είδη λογοτεχνίας (θρίλερ, περιπέτεια κ.α.). Υπάρχει κάποιο άλλο είδος που θα ήθελες να εξερευνήσεις στο μέλλον;

Ναι, θα ήθελα κάποια στιγμή να γράψω μια γλυκόπικρη ιστορία κάποιου που μεγαλώνει στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, και έχει σαν ‘άγκυρα’ του τον κινηματογράφο εκείνης της εποχής. Έχω σκεφτεί επίσης να γράψω και ένα sports drama, όπως και ένα sci-fi horror αν και με τρομάζει η έρευνα που θα πρέπει να κάνω για το τελευταίο. Ελπίζω κάποια στιγμή να πραγματοποιήσω κάτι από όλα αυτά.

-Ποια είναι τα αγαπημένα σου είδη λογοτεχνίας και ποια τα αγαπημένα σου βιβλία;

Τρόμου, φυσικά, περιπέτειες και επικής φαντασίας. Αυτή είναι η κυρίαρχη τριάδα μου, μα από εκεί και πέρα διαβάζω αστυνομικά, αισθηματικά, δοκίμια και πολλά βιβλία επιστήμης. Αγαπημένα έχω πολλά. Το Δίψα Για Αίμα, ο Δράκουλας, ο Νεκροσκόπος, Οι Αγνοούμενοι και άλλα.

-Ποια η γνώμη σου για την εκδοτική πραγματικότητα στη χώρα μας;

Είναι περιορισμένα τα πράγματα, τόσο από εκδοτικούς όσο και από τι επιλέγουν να εκδώσουν. Για τους Έλληνες συγγραφείς του τρόμου/φαντασίας είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Κάποιοι εκδοτικοί δεν βγάζουν καν από Έλληνες. Άλλοι βγάζουν σωρηδόν βιβλία, όπου ανάμεσα τους χάνονται οι καλοί συγγραφείς. Δεν υπάρχει ισορροπία και έχει την ρετσινιά του ‘υποείδους’ στην Ελλάδα. Παρότι υπάρχει βελτίωση από τις παλαιότερες δεκαετίες, προσωπικά δεν βλέπω να οδηγείται κάπου όλο αυτό το ρεύμα, πέρα από εκεί που βρίσκεται τώρα.

-Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Αυτό τον καιρό γράφω ένα νέο μυθιστόρημα τρόμου, το οποίο ευελπιστώ να βρει εκδοτική στέγη. Βρίσκομαι κάπου στη μέση και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Κάποια στιγμή έκανα ένα διάλλειμα από αυτό και έγραψα μια μικρή νουβέλα, επίσης τρόμου, την οποία σκοπεύω να ανεβάσω σύντομα στο ίντερνετ. Παράλληλα έχω ξεκινήσει μια σειρά από κόμικ στριπάκια με τον τίτλο InterStella τα οποία διαθέτω από το προφίλ μου σε Facebook και Instagram. Ελπίζω και εύχομαι κάποια στιγμή να γράψω την συνέχεια του Μίνι Καύσωνα, όπως και να ολοκληρώσω την κόμικ τριλογία του Ανεμοπόρου.

-Και τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που θα έδινες σε όσους γράφουν στην Ελλάδα, μα ακόμα δεν έχουν δει το έργο τους στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου;

Να τα παρατήσουν γιατί δεν πρόκειται να το δουν ποτέ. Αστειεύομαι. Φυσικά, δεν τα παρατάμε και το παλεύουμε. Από την στιγμή που το αγαπάς αυτό που κάνεις δεν έχει κανένα νόημα να σου πει ο οποιοσδήποτε ότι πρέπει να προσπαθήσεις – το κάνεις ήδη. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από μεράκι. Να το κάνεις για εσένα και όχι για τους άλλους, και να μην το κάνεις για τα λεφτά ή για την δόξα (αν ζεις στην Ελλάδα το ξέρεις ήδη αυτό). Δώσε το κείμενο σου σε beta readers να σου πουν την ειλικρινή τους γνώμη και άλλαξε ότι χρειάζεται. Ίσως να μην το δεις ποτέ στα ράφια. Ίσως και να το δεις. Δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσεις για αυτό μέχρι να γράψεις ‘τέλος’ στην ιστορία σου. Κάτι καλό που έφερε το ίντερνετ είναι ότι οργανωθήκαμε σε κοινότητες και η δική μας, παρότι μικρή, ζει και αναπνέει.

Βρείτε τον Μιχάλη Δαγκλή στο internet μέσω των παρακάτω συνδέσμων:
FB: Μιχάλης Δαγκλής – Συγγραφέας
Instagram: stargazer_07 και interstella_comic

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.