Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με το συγγραφέα Μενέλαο Γκίκα

Σήμερα στο Manwe Stories μιλάμε με το συγγραφέα Μενέλαο Γκίκα, για συγγραφή, παραμύθια και εκδόσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  • Σε ευχαριστώ πολύ Μενέλαε για τη σημερινή συνέντευξη. Ξεκινώντας, θα ήθελα να σου κάνω την κλασική ερώτηση των συνεντεύξεων του Manwe Stories. Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας μόνο 3 λέξεις;

Καλησπέρα Κωνσταντίνε, εγώ ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνεις. Δημιουργικός, επίμονος, καινοτόμος.

  • Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Μπορώ να πω πως η δημιουργική γραφή με βρήκε, δεν την βρήκα εγώ. Ξεκίνησα το Φλεβάρη του 07 δημιουργώντας Blog στο διαδίκτυο, αν και μου πήρε χρόνια για να καταλάβω πως οι πρώτες 1 εκατομμύριο λέξεις είναι πρακτική. Χρόνια αργότερα άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα στον ΙΑΝΟ, στο Μικρό Πολυτεχνείο και στο Jacob Krueger Studio στη Νέα Υόρκη αποφασίζοντας πως θέλω να ασχοληθώ με λογοτεχνία αλλά και σεναριογραφία. Στην ουσία όμως μία τέτοια απόφαση πέρασε από διάφορα στάδια. Η δημιουργικότητα αλλά και η δημιουργική ανάγνωση με αφορμή την εκκίνηση συγγραφής του πρώτου μου πονήματος, είναι που έκαναν το ρόλο του συγγραφέα ακλόνητο μέσα μου. Έτσι πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη πολλών μετασχηματισμών.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σου λογοτεχνικό είδος ως αναγνώστης, αλλά και ως συγγραφέας;

Αν και διαβάζω τα πάντα λόγω των σπουδών μου αλλά και των ενδιαφερόντων μου, το αγαπημένο μου ως αναγνώστης πρώτα απ’ όλα είναι το καθαρό παραμύθι. Βιβλία όπως Ο Μικρός Πρίγκιπας του Εξιπερί, Το Θαυμαστό Ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον το οποίο θυμάμαι ως τηλεοπτική σειρά στα παιδικά μου χρόνια, είναι προσπάθειες που έχουν μείνει βαθιά μέσα μου. Μαζί με την ευρύτερη κατηγορία βιβλίων φαντασίας. Ως συγγραφέας λατρεύω και θέλω να εξειδικευτώ στο δράμα, στα παραμύθια φαντασίας και στη φαντασία γενικότερα. Να σημειώσω εδώ πως δράμα δεν είναι μόνο η τραγωδία, σε αντιδιαστολή με την κωμωδία δηλαδή. Λέμε πχ ο Πάουλο Κοέλο γράφει δράμα, η Τζάκι Κόλινς γράφει μελόδραμα, ή λέμε πχ δραματική σχολή. Πρόκειται για αυτόνομη κατηγορία.

  • Θυμάσαι το πρώτο κείμενο που έγραψες ποτέ; Ποια είναι η κατάληξή του;

Το πρώτο κείμενο, concept, το έγραψα πριν έντεκα χρόνια με αφορμή μία ιδέα που είχα στο στρατό για το ντεμπούτο μου με ένα μυθιστόρημα. Αν και πρόκειται για μία πρωτοποριακή, όπως είχε πει ο τότε εκδότης μου, ιστορία φαντασίας, πρόκειται για μία ιδέα που λίγο πολύ αγνοούσε τους κανόνες δημιουργικής γραφής. Χώρια που η τότε φόρμα που είχα διαλέξει για την τοποθέτηση του πλαισίου της ιστορίας δεν ήταν και η καλύτερη. Έτσι το άφησα. Δεν θα απέκλεια όμως να εκμεταλλευτώ τον τίτλο του στο μέλλον για να το αποδώσω στις πραγματικές του διαστάσεις.

  • Πως αποφάσισες να κυνηγήσεις το όνειρο σου εκδοτικά στο εξωτερικό, μέσω της λογικής της αυτοέκδοσης;

Ας σημειώσουμε εδώ πως το δεύτερο στην ουσία βιβλίο μου (πρώτο ήταν τα Μαθηματικά Μοντέλα το 2005) έχει εκδοθεί στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό. Τα ISBN εκδίδονται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως αυτοέκδοση, και το εξωτερικό αφορά απλά τις εταιρείες ψηφιακής διανομής ανά την υφήλιο μιας και η γλώσσα γραφής είναι τα Αγγλικά. Και αυτή η απόφαση πέρασε από διάφορα στάδια. Ξεκινώντας να γράφω σενάριο τον Γενάρη του 2017, τότε ήξερα απλά ότι θα αναζητήσω εταιρείες εγκεκριμένες από την Apple που ονομάζονται Apple Approved Aggregators. Στην πορεία και μετά την ολοκλήρωση του σεναρίου, ανακάλυψα πως οι εταιρείες αυτές αποτελούν ανεξάρτητη αγορά στο εξωτερικό και κατόπιν πειραματισμών κατέληξα σε μία Αγγλική και μία Αμερικάνικη. Που όμως ξαναλέω, αφορούν πλατφόρμες ψηφιακής διανομής.

  • Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιείς για την προώθηση των βιβλίων σου;

Σε συνέχεια των προηγουμένων συνεργάζομαι με δύο ψηφιακούς διανομείς, μία Αγγλική και μία Αμερικάνικη εταιρεία. Είναι η Lightning Source UK αλλά και η PublishDrive. Η πρώτη αφορά βιβλία print on demand, που εκτυπώνονται μόνο κατόπιν παραγγελίας από το ίντερνετ με τεχνολογία για μαζική χρήση για την εταιρεία και η δεύτερη, πλατφόρμα ebooks. Μέσω αυτών τα βιβλία προωθούνται ανά τον κόσμο σε αγορές και πλατφόρμες όπως Amazon, Apple iTunes, Barnes & Noble, Kobo, Walmart, αφού εγκριθούν και σε δεκάδες μικρότερες. Η δε πλατφόρμα της Amazon πήρε τα στοιχεία από το αμερικάνικο website και διανέμει το βιβλίο ανά την υφήλιο στα site της. Επίσης για το έντυπο υπάρχουν μεταπωλητές που δεν είναι πάντα ορατοί στην εταιρεία πέραν των οικονομικών στοιχείων.

  • Ποια είναι η γνώμη σου για την εκδοτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό;

Είναι ίσως δεδομένο και όχι υποκειμενικότητα πως στην Ελλάδα η έντυπη ενημέρωση χτυπιέται από την άνοδο του ίντερνετ, ως προς το ίντερνετ όμως είμαστε πιο πίσω σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε σχέση με την Αμερική. Με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες ως προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχουν γνωρίσει σε σχέση με το 2016 άνοδο 50%. Έτσι ο ψηφιακός χώρος είναι μία αναδυόμενη αγορά για τους συγγραφείς, παρόλο που είναι λίγες οι εταιρείες που καινοτομούν ήδη στο χώρο με ίντερνετ και ebook. Η έντυπη έκδοση τοπικά στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση μιας και μέχρι πρότινος πολλά βιβλιοπωλεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν φιλοδοξίες. Τώρα στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ προχωρημένα. Προτάσεις για προτεινόμενο περιεχόμενο και βιβλία συσχετίζονται ακόμα και με την πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, χώρια του ότι εκεί, πχ στην Αγγλία, οι πωλήσεις βιβλίων καλύπτουν μεγάλο ποσοστό όλου του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν πιστεύω πως καλό είναι τα όνειρα και οι πρωτοβουλίες να συνδυάζονται με έρευνα αγοράς.

  • Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Από καθαρά δημιουργική άποψη, μετά το The Words of Emily Logan και το When Magic Truly Happens που είναι στην τελική ευθεία πριν την έκδοση, φιλοδοξώ να συνεχίσω με μία νουβέλα, παραμύθι φαντασίας, ξεκινώντας από την Ελληνική Γλώσσα. Οφείλοντας όμως να λάβω υπόψη μου το marketing, τα book reviews αλλά και τη δημοσιότητα, έχω αρχίσει να προετοιμάζομαι για καμπάνια PR στα ψηφιακά media, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία ιστοσελίδας. Διαβάζω επίσης αρκετά βιβλία.

Ο Συγγραφέας:

Ο Μενέλαος Γκίκας σπούδασε Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συνέχισε τις σπουδές του με ένα ΜΒΑ με εξειδίκευση στο Μάρκετινγκ στο City University of Seattle. Παρακολούθησε σεμινάριο Δημοσίων Σχέσεων στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Κατέχει το Michigan Proficiency in English και το πρώτο του βιβλίο είχε τίτλο «Μαθηματικά Μοντέλα. Οι αναζητήσεις του και τα ενδιαφέροντά του τον οδήγησαν στη λογοτεχνία και την κοινωνική δικτύωση. Έχει τα δικά του Blog στο ίντερνετ, ένα συγγραφικό φόρουμ γύρω από την Τέχνη και την Φαντασία με τίτλο Writer’s PlayBook και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στη δημιουργική γραφή, τη σεναριογραφία όπως επίσης και θέματα σχετικά με Social Media, ψηφιακό περιεχόμενο, επικοινωνία και διαχείριση συγκρούσεων. Είναι ενεργός στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης στα Social Media και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ και αναπτύσσει καθημερινά το δικό του δημιουργικό portfolio (χαρτοφυλάκιο). Έχει δημιουργική εμπειρία στην προσομοίωση Business Games και είναι προσανατολισμένος στα δεδομένα. Επίσης πιστεύει βαθιά στη δια βίου μάθηση.

Το 2018 απόκτησε πλήρη πιστοποίηση από το ψηφιακό γκαράζ της Google στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ. Συνακόλουθα το 2020 παρακολούθησε τη διαδικτυακή ακαδημία της Google σε άλλες δύο περιοχές, όπως τους δημιουργούς YouTube αλλά και το Google Analytics. Έχει αυτοεκδόσει ένα ρομαντικό δράμα ως κινηματογραφικό σενάριο με τίτλο “The Words of Emily Logan” το Σεπτέμβριο του 2019, στην Ελλάδα, και το παραμύθι φαντασίας “When Magic Truly Happens” είναι η δεύτερη προσπάθειά του στη δημιουργική γραφή.

Τη συγκεκριμένη περίοδο παρακολουθεί μαθήματα Online σε στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης από το University of Helsinki.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.