Let's talk about..., The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Βιβλιοκριτική: Σκιαμάχος (Δεσμώτες της Στάχτης #1) του Ευάγγελου Τσατσαλή

“Ένας κόσμος μαγείας στοιχειωμένος από ένα παρελθόν που ακόμα αιμορραγεί και ψάχνει μετά μανίας εκδίκηση. Δύο αδέλφια με ένα απροσπέλαστο μεταξύ τους ρήγμα και ένας σκοτεινός και αινιγματικός μάγος στην άκρη του κόσμου, που είναι μπλεγμένος στο νήμα της ίδιας του της ύπαρξης. Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον κόσμο, στη γη του Έζαιθυρ, όπου το πολίτευμά του καταρρέει, τρεις αδελφικοί φίλοι, ο Γιούρακ, ο Ρέανταν και ο Κράφιν, θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις σχέσεις και τους στόχους τους. Θα εμπλακούν σε μια μάχη που μαίνεται εδώ και αιώνες, αλλά και σε μία με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μια μάχη σκιών.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο “Σκιαμάχος” αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς φαντασίας “Δεσμώτες της Στάχτης” μα και το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Ευάγγελου Τσατσαλή. Μας ταξιδεύει στο Έζαιθυρ, σε έναν κόσμο μαγείας και πάγου, ο οποίος δεν μπορεί να αποσχιστεί από το παρελθόν του. Εκεί συναντάμε πολλούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, το πεπρωμένο των οποίων είναι να παίξουν το δικό τους μοναδικό ρόλο σε μία μάχη αιώνων, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη δική τους θέση στον κόσμο.

Η αλήθεια πως ποτέ δεν ήμουν ο μεγαλύτερος θαυμαστής της πρωτοπρόσωπης αφήγησης. Ωστόσο, στον “Σκιαμάχο” ο αφηγηματικός αυτός τρόπος με κέρδισε. Η ιστορία αποκαλύπτει τα μυστικά της μέσω των χαρακτήρων της και το πρώτο πρόσωπο με έκανε να δεθώ πολύ περισσότερο απ΄ ότι περίμενα με τους κεντρικούς ήρωες. Από το μάγο Μόρσανθ, ο οποίος από τις πρώτες κιόλας στιγμές που εμφανίστηκε στο έργο έμεινε ως μια εμβληματική μορφή στη σκέψη μου, μέχρι τους τρεις φίλους Γιούραν, Ρέανταν και Κράφιν, που ξεκινούν το κλασσικό ηρωικό ταξίδι που τόσο έχουμε μάθει να αγαπάμε στη λογοτεχνία του φανταστικού, μέχρι τον Νάρκαροτ, τον Ντράιγκσιλ και τη Σίλερντ, δεν μπορώ να βρω κάποιον που να με ξένισε ή να φάνηκε παράταιρος στην πλοκή. Καθένας τους έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία υφαίνεται προσεκτικά στο νήμα που συνδέει όλα αυτά τα μοναδικά μονοπάτια, δημιουργώντας μια πλοκή άμεση, με ανατροπές και εξελίξεις που δεν περίμενα και η οποία σε κάνει να θες να διαβάσεις τη συνέχεια αυτής της ιστορίας.

Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή συνοδευόμενη πάντα με το απαραίτητο βάρος ενός φανταστικού έπους. Διάβασα με μεγάλη ευκολία το βιβλίο (δύο φόρες μάλιστα) και θεωρώ πως αποτελεί μια πολύ όμορφη αναγνωστική εμπειρία για οποιοδήποτε λάτρη του “φανταστικού”. Ίσως θα ήταν απαραίτητη μια πιο προσεγμένη φιλολογική επιμέλεια σε μερικά σημεία, αλλά αυτά είναι ελάχιστα και δε με εμπόδισαν στο να απολαύσω αυτό το μαγικό και παγωμένο ταξίδι στο Έζαιθυρ.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως ο “Σκιαμάχος” είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε με αγάπη. Αυτό είναι φανερό σε κάθε λέξη που έχει διαλεχτεί για να παρουσιάσει τους ήρωες, τα τοπία και τις περιπέτειες στο Έζαιθυρ, έχοντας αποτέλεσμα να παρασύρει και εσένα σαν αναγνώστη μέσα σε αυτόν τον μαγικό κόσμο. Η κοσμοπλασία είναι ένας από τους δυσκολότερους τομείς στη λογοτεχνία του φανταστικού και χαίρομαι κάθε φορά που βλέπω νέες προσπάθειες από Έλληνες συγγαφείς, οι οποίο έχουν δουλέψει πολύ και με μεράκι στη δημιουργία ενός κόσμου που μοιάζει ζωντανός. Και αυτό είναι που σε κερδίζει σαν αναγνώστη και θέλεις να επιστρέψεις ξανά σε αυτόν τον κόσμο.

Όσο για μένα, νομίζω πως είναι σαφές πως είμαι έτοιμος για άλλο ένα ταξίδι στο Έζαιθυρ!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

Ο Συγγραφέας

Ο Ευάγγελος Τσατσαλής γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1997 και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Πιερίας. Από μικρός είχε πάθος με τον κόσμο γύρω του, τη φαντασία και το θέατρο. Ξεκίνησε να γράφει απ’ όταν φοιτούσε στο Λύκειου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και δεν έχει σταματήσει από τότε. Φοιτά -για όχι πολύ καιρό ακόμα- στο τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ., απ’ οπου και ελπίζει να ακολουθήσει καριέρα παλαιοντολόγου. Το θέατρο, αλλά κυρίως η συγγραφή, δεν αποτελού για αυτόν μόνο μέσα έκφρασης, αλλά και τρόπους ύπαρξης. Έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε διάφορες ανθολογίες φανταστικού, αλλά το παρόν μυθιστόρημα αποτελεί την πρώτη του – και εκτενέστερη – συγγραφική απόπειρα.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.