Let's talk about..., The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Book Review: “Σκοτεινά Φεγγάρια” του Γιώργου Δόλγυρα

Σκοτάδι στις ψυχές των ανθρώπων, στην απάνθρωπη άβυσσο του χάους, λαχταρώντας ζωή. Ένα κορίτσι συνάπτει συµφωνία µε µία µάγισσα για να γίνει λυκάνθρωπος, προκειµένου να αλλάξει το κορµί της και τη ζωή της µέσα από τον έρωτα. Σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο εµφανίζεται µία µάγισσα και διεκδικεί τον κόσµο των ανθρώπων, µέχρι που ένας ιερέας στέκεται να την αντιµετωπίσει. Ένας ντελιβεράς έχει χάσει την πίστη του στους ανθρώπους και τη ζωή αφότου πέθανε η µητέρα του· τελικά, πεθαίνει σε τροχαίο δυστύχηµα και γυρίζει στον κόσµο των ζωντανών, µε το αφεντικό του να τον βασανίζει ακόµα και νεκρό. Ένα βαµπίρ ψυχαναλύεται στον καναπέ ενός ψυχιατρείου για τα εγκλήµατα που έχει διαπράξει, νοσταλγώντας ακόµη την ελευθερία.
Τέσσερις µοναδικές ιστορίες οι οποίες προσεγγίζουν τα ενδόµυχα της ψυχής, σαγηνεύοντας τις αισθήσεις και εξερευνώντας όλες τις πτυχές του ανθρώπου, συνειδητές και ασυνείδητες. Είµαστε πότε δαίµονες και πότε άγγελοι. Πότε θύτες και πότε θύµατα. Αυτή είναι η ανθρώπινη ζωή στο δράµα της καθηµερινότητάς της. Μία παράσταση σε τεντωµένο σχοινί, που κάποιοι αποκαλούν «ζωή».
Με την παρούσα έκδοση διηγηµάτων, ο συγγραφέας προσδοκά να ταξιδέψετε µαζί του και να εξερευνήσετε πτυχές του εαυτού σας που δεν γνωρίζετε – και ούτε φαντάζεστε πως υπάρχουν. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Τα “Σκοτεινά Φεγγάρια” είναι μια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων φαντασίας και παράλληλα η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Γιώργου Δόλγυρα. Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω πως προσωπικά λατρεύω τα διηγήματα. Δεν υπάρχει καλύτερο μέσο στη συγγραφή ώστε να περαστεί ένα μήνυμα και να προξενήσει δυνατά συναισθήματα από ένα καλό διήγημα, τόσο λόγω της αμεσότητάς του όσο και λόγω της αποστασιοποίησης πολλές φορές του αναγνώστη από λεπτομέρειες.

Τα διηγήματα των “Σκοτεινών Φεγγαριών” είναι τέσσερα. Τέσσερις μοναδικές ιστορίες οι οποίες όμως έχουν μια κοινή θεματική στο σύνολό τους και χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς διάφορα γνωστά πλάσματα της φαντασίας. Λυκάνθρωποι, δαίμονες, βαμπίρ και νεκροί-ζωντανοί κάνουν την εμφάνιση τους στις 134 σελίδες του βιβλίου, όλα με το γνώριμο και αγαπημένο στυλ που έχουμε συνηθίσει στην ποπ κουλτούρα. Όμως, ο κύριος άξονας των ιστοριών των “Σκοτεινών Φεγγαριών” είναι η ψυχολογική και κυριολεκτική πτώση του ανθρώπου στο σκοτάδι. Στα συναισθήματα αυτά που οδηγούν κάποιο να παραστρατήσει, να πράξει όπως δε φανταζόταν ποτέ. Να πληγώσει και να πληγωθεί.

Η κοινή αυτή θεματική είναι και το χαρακτηριστικό που με κέρδισε περισσότερο στο βιβλίο. Μέσω αυτής, γίνεται εμφανής νύξη σε κοινωνικά και ψυχολογικά θέματα όπως ο εκφοβισμός, η πίστη, η μοναξιά και η ελευθερία του σώματος και του πνεύματος. Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. Όλες οι ιστορίες έχουν γρήγορη εξέλιξη γεγονότων και ομαλή γραφή, με μικρά θεματάκια εδώ και εκεί που είναι αναμενόμενα από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Η περιγραφή γίνεται άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο, ενώ τα κίνητρα και ο μόχθος των ηρώων είναι σαφέστατα και κερδίζουν τον αναγνώστη. Ορισμένα διηγήματα, βέβαια, θεωρώ πως προχώρησαν λίγο βιαστικά, γεγονός που αποτελεί μια εύκολη παγίδα – αναγκαίο κακό για το είδος, και οδήγησαν σε μικροαστοχίες στην πλοκή που όμως δεν επηρέασαν προσωπικά τη συνολική εμπειρία μου από την ανάγνωση.

Σε γενικές γραμμές, τα “Σκοτεινά Φεγγάρια” αποτελούν ένα μικρό και δυνατό ανάγνωσμα που προτείνεται σε λάτρεις του είδους. Ένα καλό πρώτο συγγραφικό δείγμα από τον Γιώργο Δόλγυρα, από τον οποίο περιμένω τις επόμενες δουλειές του, οι οποίες πιστεύω πως θα είναι ακόμα πιο συγκλονιστικές.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.


Ο Συγγραφέας:
Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας και θεάτρου σε διάφορα εργαστήρια καθώς και σε Δραματικές Σχολές. Διδάχθηκε την τέχνη της συγγραφής ( σεναρίου, μυθιστορήματος, διηγήματος και θέατρου ) σε διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια με σημαντικότερο του Ιανού με διδάσκουσα την Σοφία Νικολαΐδου και το Harmony & Creativity με διδάσκοντες την Άννα Αθανασιάδου και τον Δημήτρη Μπογιατζή. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το διήγημα του «Θηλιά στο λαιμό» έλαβε τον 1ο έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του Λογοτεχνικού Περιοδικού της Κεφαλονιάς «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2019) και συμπεριλήφθη στην πρώτη του προσωπική έκδοση την συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή» το 2020.
Αρθρογραφεί στους πολιτιστικούς ιστότοπους: artandyou.gr, culturepoint.gr και ανήκει στην ομάδα αρθρογραφίας του yourearticles.com.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.