Let's talk about..., The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Book Review: “Η Νύχτα και ο Κεραυνός”, του Zephy Ross

Ποιος γνωρίζει τις βουλές των θεών; Κάποτε οι θεοί κομμάτιασαν έναν ολόκληρο πλανήτη αφήνοντας τούς τρεις δορυφόρους του απείραχτους. Τώρα δεν απέμεινε τίποτε άλλο από ιπτάμενες πλάκες γης και πύλες που τις ενώνουν. Στο ψηλότερο κομμάτι αυτού του κόσμου, η Βάλινορ κουβαλά μία θάλασσα που ανήκει στον θεό Βαλνάμαρ. Οι υπηρέτες του θεού, τα ανθρωπόμορφα ουνχ των υδάτων, βρίσκονται υπό την κυριαρχία τραγόμορφων πλασμάτων, των κολαστών.
Πιο μακριά, στη στεριά, καραδοκούν οι πλεκτάνες και οι διαμάχες των ξωτικών, που τα αφεντεύει ένας μπασταρδεμένος καλικάντζαρος. Μάχες εξουσίας μαίνονται άλλοτε στα πεδία μαχών και άλλοτε στο σκοτεινό παρασκήνιο…
Σε αυτόν τον κόσμο όπου κάποτε ζούσε μία άλλη ανθρωπότητα που χάθηκε νια πάντα, ένας άνθρωπος εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από πολλές γενεές… Καθώς γυρεύει εκδίκηση για τον θάνατο τού δαίμονα-μέντορά του, παγιδεύεται από έναν αλλόκοσμο θεό και περνάει την πύλη για τον Κόσμο του Έλικα…. δίχως γυρισμό;
Η Νύχτα καλύπτει τα σχέδια εκείνων που θέλουν να τον εξοντώσουν… όταν ξαφνικά ξεσπά ο Κεραυνός…

«Η Νύχτα και ο Κεραυνός» αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς επικής φαντασίας «Ο Κόσμος του Έλικα». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Φέτος, μέχρι στιγμής, δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία. Έπεσα και εγώ θύμα αυτού του περίφημου reading block, παρόλο που γλίτωσα από παλιότερα writer’s block (ένα block θα μας συνοδεύει πάντα, ζωή να χούμε!). Ωστόσο, ένα από τα βιβλία που διάβασα τους τελευταίους μήνες και παροδικά κατάφεραν να με κάνουν να κολλήσω ξανά με το διάβασμα, ήταν “Η Νύχτα και ο Κεραυνός” (εκδ. Momentum) του ελληνοκύπριου συγγραφέα του φανταστικού με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Zephy Ross.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς επικής φαντασίας “Ο Κόσμος του Έλικα” έχει όλα τα στοιχεία που προσωπικά λατρεύω να διαβάζω σε έργα του είδους. Αν και ξεκινάει με ένα στυλ που θυμίζει περισσότερο το Sandman του Neil Gaiman, γρήγορα τόσο ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Φοίνικας, όσο και ο αναγνώστης ρίχνονται στον Κόσμο του Έλικα και η ιστορία παίρνει την πραγματική της μορφή. Μια καθαρόαιμη επική φαντασία, σε έναν κόσμο που είναι εμφανές πως ο συγγραφέας έχει δουλέψει πολύ και με αμέτρητο μεράκι.

Ο Φοίνικας έχει ως σκοπό του την εκδίκηση. Με τις δυνάμεις του δαίμονα να στοιχειώνουν το παρελθόν και το μέλλον του, έρχεται στον Κόσμο του Έλικα, έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που γνώριζε και όπου πλέον καλείται να επιβιώσει, ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς παντελώς άγνωστους προς αυτόν.

Στον Κόσμο του Έλικα κατοικούν φυλές διαφορετικές από τον δικό μας, αλλά και αρκετά πρωτότυπες για το είδος του fantasy. Από τα oυνχ που θυμίζουν κάπως τους ανθρώπους (αν και στο μυαλό μου πάντα μου έφερναν τους Na’vi του Avatar) και τους κολαστές -πλάσματα τραγόμορφα με υπέρμετρη δύναμη και αλαζονεία- μέχρι πιο κλασικές φυλές και υπάρξεις όπως τα ξωτικά, οι θεοί και οι δαίμονες, ο Κόσμος του Έλικα έχει βάθος και ζωντάνια και σε καλεί να τον αποκαλύψεις.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι οι χαρακτήρες του. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα πριν κάποιους μήνες, δεν είναι εύκολο κάποιος να ταυτιστεί με τους ήρωες του, λόγω της μη ανθρώπινης υπόστασής τους. Στον Έλικα, οι θεοί και οι δαίμονες κινούν τα νήματα του κόσμου και οι ήρωες μας μοιάζουν να κινούνται σύμφωνα με τις βουλές τους.

Κι όμως, παρά την υπερβατικότητα των ηρώων, καθένας από αυτούς ξεχωρίζει ως μοναδική οντότητα με ξεκάθαρο προσωπικό αγώνα και φιλοδοξίες, που δίνουν υπόσταση τόσο στον κόσμο όσο και στα γεγονότα που τον σχηματίζουν. Ο Κόσμος του Έλικα έχει ιστορία, ήρωες, φιλόδοξους ηγέτες και πλάσματα αφιερωμένα στους θεούς. Και σε αυτόν τον κόσμο, ο Φοίνικας προσπαθεί να διαγράψει το δικό του δρόμο και να βρει τον τρόπο να επιβιώσει. Έτσι, παρόλο που όντως είναι δύσκολη η ταύτιση με τους ήρωες που δε θυμίζουν καθημερινούς ανθρώπους, η χαοτική και ασταμάτητη περιπέτεια του πρωταγωνιστή με συνεπήρε, με έκανε να ταξιδέψω, να φοβηθώ τα τρομερά πλάσματα με τα οποία ερχόταν αντιμέτωπος, να μαγευτώ από τις ομορφιές του Έλικα και να απολαύσω αυτό το ταξίδι σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο που έπλασε ο Zephy Ross.

Θα ήθελα να γράψω πολλά περισσότερα, ωστόσο θα αφήσω εδώ αυτή την κριτική προς αποφυγήν spoilers. Πάμε τώρα για το δεύτερο μέρος της σειράς με τίτλο “Το πλάσμα με τις δυο Σκιές” που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό!


Ο Συγγραφέας

Ο Zephy Ross (απορρέει από τον άνεμο Ζέφυρο) είναι ελληνοκύπριος συγγραφέας και κινηματογραφικός σκηνοθέτης του φανταστικού.
Τελείωσε το Τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Α.Π.Θ. και υπήρξε καλλιτέχνης στο Le Fresnoy studio national des arts contemporains δημιουργώντας έκτοτε ταινίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται με το γράψιμο μυθιστορημάτων φαντασίας και σύγχρονων παραμυθιών για όλες τις ηλικίες.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.