Let's talk about..., The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Book Review: “Το Αίμα των Βασιλείων” του Άγγελου Αναγνωστόπουλου

Ο πόλεμος στη Λάεεναρ ανάμεσα στον Φάλαμερ και τον Φίομερ μαίνεται, ενώ οι λαοί εξακολουθούν να ματώνουν για τους θεϊκούς ηγέτες τους. Μακριά απ’ τη δίνη της μάχης, σ’ έναν ξένο τόπο, η Τελάνιεν θα αναγκαστεί ν’ αφήσει πίσω την πατρίδα της και να πάρει τον δρόμο της εξορίας. Όσο θα ταξιδεύει, τα λάβαρα του πολέμου θα την πλησιάζουν, προκαλώντας την να πάρει θέση σε μία διαμάχη που η ίδια θέλει να αποφύγει. Θα μπορέσει, όμως, να φτάσει στον προορισμό της χωρίς να γίνει αυτό που απεχθάνεται; (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το δεύτερο μέρος της σειράς βιβλίων επικής φαντασίας “Η Λάεεν και το μεγαλείο της”, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής. Η συνέχεια του “Έπους της Λάεεναρ” (κυκλ. 2021), που έθεσε τα θεμέλια του κόσμου και παρουσίασε τη δημιουργία του και τις δυνάμεις που τον ελέγχουν, μοιάζει και είναι διαφορετική από τον προκάτοχό της. “Το Αίμα των Βασιλείων” έρχεται να χτίσει στη μυθολογική βάση του πρώτου βιβλίου και να παρουσιάσει μια μοναδική ιστορία με στόχο, κίνητρα, πόνο και επικές συγκρούσεις και αποκαλύψεις.

Πλέον η αφήγηση επικεντρώνεται σε λίγους χαρακτήρες. Συγκεκριμένα, η πλοκή του βιβλίου κινείται γύρω από τη ζωή, τις κακουχίες και τους στόχους της κεντρικής πρωταγωνίστριάς του, της Τελάνιεν. Η Τελάνιεν είναι όλα αυτά που αγαπάω σε ένα δυνατό πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Έχει παρελθόν με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς, έχει όνειρα, ελπίδες, μα κάνει και λάθη. Και τα λάθη της είναι που την σφυρηλατούν και την μετατρέπουν σε αυτό που πραγματικά ήταν γραφτό να εξελιχθεί. Πραγματικά, ο χειρισμός του χαρακτήρα της Τελάνιεν αποτελεί το δυνατότερο στοιχείο του βιβλίου και δείχνει και την εξέλιξη του συγγραφέα, ο οποίος αποδεικνύει πως μπορεί να εξιστορήσει τόσο μια κοσμογονία όσο και ένα πιο προσωπικό hero’s journey.

Μέσω των ταξιδιών της Τελάνιεν, γνωρίζουμε πολλές περιοχές και φυλές, άλλοτε γνώριμες και άλλοτε άγνωστες, ακόμα και για τους ήρωες του βιβλίου. Ο συγγραφέας επεκτείνει ακόμα περισσότερο τον ήδη πλούσιο και πρωτότυπο κόσμο του, με κάθε φυλή να έχει μοναδικές παραδόσεις, έθιμα και ιστορία. Οι δυνάμεις που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος και κρατούν τα ηνία του κόσμου, εδώ δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και αποτελούν έναν μακρινό, μα υπαρκτό, για τους πρωταγωνιστές μας κίνδυνο. Αυτή η προσέγγιση μου άρεσε πολύ, καθώς βοηθά την εξέλιξη της ιστορίας της Τελάνιεν, ενώνοντας την παράλληλα όταν πρέπει με τον πόλεμο που μας παρουσιάστηκε στο πρώτο μέρος.

Η γραφή είναι σε πολύ καλό επίπεδο και βελτιωμένη σε σχέση με το πρώτο βιβλίο. Εδώ, έχοντας ξεκάθαρη πλοκή και χωρίς περιττές αφηγήσεις και εξηγήσεις, η προσοχή πέφτει στους ήρωες, στις σκέψεις και τα πάθη τους, και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Αυτό γίνεται σαφές και στη μεγάλη μάχη προς του βιβλίου, η οποία είναι και η αγαπημένη μου σε ολόκληρο το έργο. Γιατί σε αυτή τη μάχη δεν πολεμούν απρόσωπες δυνάμεις, μα μια ηρωίδα που γνωρίσαμε πλήρως, πονέσαμε, κλάψαμε και χαρήκαμε μαζί της. Και το φινάλε αυτής της ιστορίας σε αφήνει με έναν κόμπο στο στομάχι, ένα πάθος και έναν μεγάλο θαυμασμό για όλο αυτό το ταξίδι που διανύσαμε.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο “Το Αίμα των Βασιλείων” στη σελίδα των εκδόσεων Παράξενος Ελκυστής.

Ο Συγγραφέας:
Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, όπου πέρασε τα σχολικά του χρόνια και πλέον ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Η ενασχόλησή του με το είδος του φανταστικού από μικρή ηλικία, όσον αφορά ταινίες, παιχνίδια και –φυσικά– βιβλία, τον ώθησε στο να ξεκινήσει να συγγράφει δικές του ιστορίες με γνώμονα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα είναι το βιβλίο «Το έπος της Λάεεναρ», το οποίο ξεκίνησε από τα σχολικά του χρόνια με στόχο να γίνει το πρώτο μέρος μίας σειράς βιβλίων φαντασίας. Όταν ξεκίνησε να γράφει, ήθελε να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο, κάτι δικό του, που θα ήταν όσο γίνεται αποστασιοποιημένο από τις συμβατικές έννοιες του κόσμου του φανταστικού. Ήθελε να φτιάξει έναν κόσμο με τις δικές του ιδιαιτερότητες και τη δική του ιδιοσυγκρασία, με το ανάλογο βάθος που αρμόζει σε κάτι τέτοιο.
Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία των αγαπημένων του συγγραφέων, παίζει επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακούει μουσική και ανεβάζει διηγήματά του στο διαδίκτυο. Τον Σεπτέμβρη του 2021 κυκλοφόρησε το ebook «13: Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου και Σκοτεινής Φαντασίας» από τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, όπου συμμετέχει με το διήγημα «Ο Παλιός Αετός». Επίσης, συμμετείχε με ένα ποίημά του στο ebook «Once Upon a Horror Time», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 από το blog Moonlight Tales. Ακόμα, ανήκει στη συντακτική ομάδα της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ. και είναι επιμελητής-διορθωτής στο Moonlight Tales.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.