Gaming, Let's talk about..., The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Σειρές

Επικαιρότητα, ξενέρα και ενθουσιασμός

Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό άρθρο. Τις τελευταίες μέρες ήμουν εκτός υπολογιστή λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων (καλή επιτυχία σε όσους μαθητές διαβάζετε αυτό το άρθρο, λίγο έμεινε ακόμα!) και έτσι παρέλειψα να σχολιάσω πολλά από τα νέα της επικαιρότητας. Και τι επικαιρότητα ήταν αυτή! Δίκες έληξαν, αγαπημένες σειρές έκαναν πρεμιέρα, οι φαν σκοτώθηκαν μεταξύ τους. Τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς. Αλλά πάμε να τα δούμε με τη σειρά.

Οbi-Wan Kenobi Series

Μετά από τόσα χρόνια είχαμε την επιστροφή των χαρακτηρών και ηθοποιών που για μένα αποτέλεσαν το Star Wars που γνώρισα σαν παιδί. Ο Ewan McGregor και ο Hayden Christensen επέστρεψαν ως Obi και Vader, η σειρά ξεκίνησε δυναμικά με ένα γαλαξιακό κυνήγι, μια φανταστική μικρή Leia και πολλά ερωτήματα ως προς το πως θα εξελιχθεί. Και όλα αυτά μου αρέσουν, ακόμα κι αν δεν είμαι πλήρως ικανοποιημένος με μερικές επιλογές, τις οποίες δε θα σχολιάσω εδώ προς αποφυγή spoilers. Το Obi-Wan Kenobi δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες μια αυθεντική Star Wars εμπειρία, με έναν McGregor να δίνει άλλο βάθος στον χαρακτήρα και το όλο setting να συναρπάζει.

Προφανώς, όμως, δε θα ηρεμούσαμε γιατί Star Wars είσαι… Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα των δύο πρώτων επεισοδίων, είχαμε μια συρροή ρατσιστικών μηνυμάτων εναντίον της ηθοποιού Moses Ingram, που υποδύεται την Inquisitor Reva. Προσοχή. Δε μιλάμε για σχόλια κριτικής, αλλά για ξεκάθαρες ρατσιστικές επιθέσεις, οι οποίες δεν ταιριάζουν με το ύφος και την ουσία της ιστορίας που παρακολουθούμε από μικρά παιδιά. Σε όλα αυτά έχεις και τους γνωστούς – αγνώστους φανς του Youtube να πυροδοτούν την κατάσταση εναντίον της Disney που υποστήριξε την ηθοποιό με στόχο τα views μέσω clickbait πρακτικών.

Και ρε παιδιά κάπου πρέπει να σταματήσει εδώ αυτό. Η Disney προφανώς και είναι μια εταιρία που μοναδικό στόχο της έχει το κέρδος, όπως όλες οι εταιρίες και πόσο μάλλον αυτή που ελέγχει τόσα δις. Αλλά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι σκουπίδι στα social εναντίον ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους. Η Ingram για μένα είναι μια χαρά στη σειρά μέχρι στιγμής. Ο χαρακτήρας είναι επιτηδευμένα εκνευριστικός όχι μόνο ως προς το θεατή αλλά και ως προς τους υπόλοιπους ήρωες της σειράς, ακόμα και ως προς τους φαινομενικά συμμάχους της. Και η κοπέλα παίζει μια χαρά το σενάριο που της δόθηκε. Ακόμα και χάλια να ήταν όμως, κανείς δεν αξίζει να ξυπνά και να βλέπει τέτοια μηνύματα στα social του. Τα ίδια έπαθε και ο Ahmed Best (Jar Jar), τα ίδια έπαθε και η Kelly Marie Tran (Rose), τα ίδια έπαθε και ο ίδιος ο Hayden στα prequels.

Όλο αυτό το hate με κάνει να πιστεύω πως το Star Wars fandom δεν πρόκειται ποτέ να γλιτώσει από αυτή την τοξικότητα. Ξενέρα #1 λοιπόν.

Η δικαίωση του Depp

Το μεγαλύτερο δικαστικό σίριαλ που προσωπικά θυμάμαι ποτέ, έληξε επιτέλους. Ο Johnny Depp νίκησε στη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση ενάντια στην πρώην γυναίκα του, Amber Heard και όπως ήταν λογικό, το internet έπεσε. Έπειτα από μία αδιανόητα τοξική σχέση και μια Youtubικη δίκη, ο Depp δικαιώθηκε καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο, οι κατηγορίες της Heard είχαν ως στόχο τη δυσφήμιση του ηθοποιού, που κατά πως φαίνεται δεν ήταν τελικά αυτό το κτήνος που παρουσιαζόταν.

Βέβαια, για άλλη μια φορά το ίντερνετ πήρε το αποτέλεσμα της δίκης και πολώθηκε. Από τη μία φωνές εναντίον του κινήματος #metoo και από την άλλη κατηγορίες πως ο Depp κέρδισε μόνο και μόνο λόγω της δύναμής του. Ποιος έχει δίκιο και μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως έχει απόλυτο δίκιο; Ξενέρα #2.

Για μένα η δικαίωση του Depp είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός, καθώς σχεδόν όλη η κοινή γνώμη, του κόσμου που παρακολουθούσε τη δίκη, των ενόρκων και των δικαστών, αποφάνθηκε την αδικία εναντίον του. Όμως, το γεγονός πως ο Depp ήταν κατά πως φαίνεται αθώος, δεν πρέπει να ακυρώνει ούτε το ίδιο το κίνημα, ούτε να κάνει τις γυναίκες που όντως έχουν κακοποιηθεί να διστάζουν να μιλήσουν για αυτό. Υπάρχουν γυναίκες, άντρες και παιδιά που κακοποιούνται καθημερινά και δεν έχουν φωνή να μιλήσουν για αυτό. Και ναι οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες σε αυτή την εξίσωση, για πολλούς κοινωνικούς λόγους, όμως αυτό δεν είναι το θέμα εδώ. Η δίκη του Depp ενάντια στη Heard ήταν ακριβώς αυτό. Μια δίκη ανάμεσα σε δύο πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους και οποιαδήποτε γενίκευση του αποτελέσματος μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Το μόνο που έχουμε να κερδίσουμε από το σίριαλ αυτό είναι να μην προβαίνουμε σε άμεσες δίκες και να αφήνουμε τα αρμόδια όργανα να κάνουν τη δουλειά τους. Ίσως, η δίκη να μας θύμισε την αρχή “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου”, που έχουμε ξεχάσει τελευταία.

Νέα Pokemon

Τελευταία άφησα την είδηση της κυκλοφορίας των νέων Pokemon παιχνιδιών τον ερχόμενο Νοέμβριο.

“Και καλά ρε Manwe, είδηση είναι αυτή τώρα σε σχέση με τα προηγούμενα;”

Αυτό που μου γέννησε η ανακοίνωση των Pokemon είναι ένα συναίσθημα που τείνουμε να ξεχάσουμε στο χώρο της pop culture. Τον ενθουσιασμό και τη χαρά για κάτι. Στην τόση σκοτεινιά των ημερών, των δικών, του hate και των πολωμένων απόψεων, η ανακοίνωση των νέων Pokemon είχε αυτή την αθωότητα που θυμίζει εποχές πιο αγνές. Και ίσως, αυτό να χρειαζόμαστε. Λίγο παραπάνω ενθουσιασμό για τα πράγματα που αγαπάμε.

Και τώρα πείτε μου. Scarlet or Violet?

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.