Let's talk about..., Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών, Νέα

Κριτική της ταινίας: “Shadow”, του Zhang Yimou

Ο σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού επανερμηνεύει την ιστορία των Τριών Βασιλείων της Κίνας στην επική περιπέτεια «Σκιά» που περιγράφει την ιστορία ενός ισχυρού Βασιλιά και του λαού του που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και επιθυμούν να την πάρουν πίσω. Ο Βασιλιάς είναι άγριος και φιλόδοξος αλλά τα κίνητρα και οι μέθοδοί του είναι άγνωστα και μυστήρια. Ο αρχιστράτηγός του είναι ένας οραματιστής που επιθυμεί διακαώς να κερδίσει τη μάχη αλλά χρειάζεται να αναπτύξει το σχέδιό του με απόλυτη μυστικότητα. Οι γυναίκες του παλατιού αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που δεν έχει χώρο για εκείνες. Και υπάρχει και ένας κοινός θνητός γύρω από τον οποίο στροβιλίζονται οι αδυσώπητες δυνάμεις της ιστορίας, έτοιμες να τον κατασπαράξουν. (Πηγή: Odeon)

shadow-1

Τον Zhang Yimou τον ανακάλυψα όταν είδα ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου φιλμ, το Hero (2002) με πρωταγωνιστή τον Jet Li. Έπειτα, έμαθα πως ήταν ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Το 2016 δοκίμασε για πρώτη φορά την τύχη του σε μία πιο Αμερικανική ταινία, με το  The Great Wall (Matt Damon, Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Andy Lau), την οποία, παρά τις υπερβολές της, κατάφερα να την απολαύσω. Έτσι, πήγα στην προβολή της «Σκιάς», με μεγάλες προσδοκίες.

0f878f4fd8b8889c5728903d9e97c6ba«Η Σκιά» είναι μια ταινία εποχής που τοποθετείται χρονολογικά στην εποχή των Τριών Βασιλείων της Κίνας, μια εποχή με έντονες διαπλοκές, πολιτικές έριδες και ηρωικούς πολέμους. Τα πρόσωπα της ιστορίας αντικατοπτρίζουν την ιστορία της εποχής. Ένας στρατηγός που ζητά διακαώς την εξουσία. Ένας βασιλιάς που την κατέχει, αλλά δείχνει ανίκανος να τη διατηρήσει. Οι γυναίκες του παλατιού που προσπαθούν να βρουν τη θέση του ανάμεσα στους φαινομενικά ισχυρούς άνδρες της εποχής. Και ανάμεσα τους, η «Σκιά». Ένας άνδρας που ζει μόνο για να υπηρετεί. Δεν έχει δική του βούληση, ούτε όνειρα, παρά μόνο γνωρίζει να εκτελεί εντολές. Όλοι αυτοί θα μπλεχτούν σε ένα υπόγειο κυνήγι εξουσίας, με σκοπό την απελευθέρωση της πατρίδας τους και τη θέση του ισχυρότερου άνδρα στην Κίνα.

Σκηνοθετικά, η «Σκιά» είναι μία αριστουργηματική ταινία. Εν αντιθέσει με τις περισσότερες ταινίες του Yimou, στις οποίες κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, το Shadow μοιάζει μουντό και δίχρωμο, με το άσπρο και το μαύρο να εναλλάσσονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Αυτό έρχεται σε απευθείας παραβολή με το Ying και το Yang, που αποτελούν κομβικό νοηματικό σημείο της ιστορίας. Η εκπληκτική μουσική που ντύνει το φιλμ, εντάσσεται τόσο έμμεσα όσο και άμεσα στην ταινία και είναι και αυτή διακριτική και μαζεμένη. Οι σκηνές μάχες έχουν το χαρακτηριστικό υπερβολικό στυλ που συναντάμε στις Κινεζικές παραγωγές, όμως είναι εξαιρετικά χορογραφημένες και αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πλοκής.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Chao Deng, σε διπλό μάλιστα ρόλο, και την Κινέζα σούπερσταρ Li Sun. Το ζευγάρι, που αποτελεί ανδρόγυνο και στην κανονική ζωή, έδωσε άλλο βάθος στη σχέση των δύο κύριων πρωταγωνιστών τόσο στο «φως» όσο και στο «σκοτάδι» και είναι ένα από τα highlight του φιλμ. Στους υπόλοιπους ρόλους συναντούμε έμπειρους και νέους Κινέζους ηθοποιούς, οι οποίοι έδωσαν πολύ καλές και σωστές ερμηνείες, ταιριαστές με τη γενικότερη ατμόσφαιρα της ταινίας.

Ảnh - Shadow (2018)

Γενικά
«Η Σκιά» αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα Κινεζικής ταινίας εποχής. Η δράση συνοδεύεται από τον έντονο συμβολισμό και τις εξαιρετικές χορογραφίες μάχης και το συνολικό αποτέλεσμα δένει με έναν πολύ όμορφο τρόπο. Ένα σκηνοθετικό υπερθέαμα διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει στη Δύση, το οποίο σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη στον κινηματογράφο.

Γενική Βαθμολογία
8.5/10

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.