Let's talk about..., The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Book Review: Το Έπος της Λάεεναρ, του Άγγελου Αναγνωστόπουλου

“Η δημιουργία της Λάεεν αποτελούσε το ύψιστο επίτευγμα του Δημιουργού Γκαράκουε. Ξεκινώντας από το μηδέν, ο Δημιουργός έφτιαξε τον κόσμο της Λάεεν, τα όντα τα οποία θα τον βοηθούσαν να τον κάνει αψεγάδιαστο και ισορροπημένο, καθώς κι εκείνα που θα τον κατοικούσαν. Από τη δημιουργία της, η Λάεεν δεν είχε γνωρίσει τίποτε άλλο παρά εξέλιξη, ευημερία και ως επί το πλείστον ειρήνη. Οι τρεις λαοί, Ντάνταρον, Μάλλιντορ και Ναράνταρ, ζούσαν φιλήσυχα στα βασίλειά τους κι ο καθένας φρόντιζε για τη δική του ευημερία. Όλα αυτά όμως αλλάζουν, όταν στην ήπειρο της Λάεεναρ μια αλλαγή στη φυσική τάξη των πραγμάτων θα διαταράξει την ειρήνη μεταξύ των φυλών και θα προκαλέσει έναν αιματηρό πόλεμο. Αυτοί που αποκαλούνταν αδελφοί θα γίνουν αδελφοκτόνοι, ενώ άλλοι θα καταπατήσουν τις αρχές στις οποίες ήταν κάποτε πιστοί. Μια ιστορία με φαντασία, προδοσία, ανδρεία και μάχες θα αλλάξει για πάντα τη Λάεεναρ, αλλά και τη Λάεεν στο σύνολό της, ενώ θα αποδείξει πως, εν τέλει, τίποτα δεν είναι εξ ολοκλήρου άσπρο ή μαύρο. Ποιος τελικά αξίζει να έχει στα χέρια του τη δύναμη για να εξουσιάζει τη Λάεεναρ; Θα επικρατήσει το καλό ή το κακό, το φως ή το σκότος;” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το “Έπος της Λάεεναρ” είναι το πρώτο μέρος της σειράς “Η Λάεεν και το μεγαλείο της” και αποτελεί την εισαγωγή μας στον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε ο συγγραφέας Άγγελος Αναγνωστόπουλος. Είναι ένα σχετικά σύντομο αφήγημα (για επική φαντασία), το οποίο όμως παρά το μικρό του μέγεθος, συνθέτει τους δομικούς λίθους της Λάεεναρ, παρουσιάζοντας μια μοναδική κοσμογονία.

Ναι, κοσμογονία! Αυτό που λάτρεψα στο βιβλίο είναι πως ξεκινάει κυριολεκτικά από την αρχή. Είναι σα να έρχεσαι για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Τόλκιν και να ξεκινάς από το Σιλμαρίλλιον (been there done that, don’t try at home). Μια αρκετά θαρραλέα προσέγγιση για το είδος, που με προβλημάτισε πριν ξεκινήσω το βιβλίο, όμως με κέρδισε ολοκληρωτικά κατά την ανάγνωσή του. Η δημιουργία του κόσμου είναι ευφάνταστη, με ξεκάθαρες επιρροές και στοιχεία που αποδίδουν φόρο τιμής στο έργο του Καθηγητή και με αλληγορίες από διάφορες μυθολογίες του κόσμου. Στοιχεία και αρχέτυπα από τη Σκανδιναβική Μυθολογία, την Ελληνική Μυθολογία, καθώς και από τις Αβρααμικές θρησκείες, συγκερασμένα με μια μοναδική τόσο υφολογικά όσο και εξελικτικά για την πλοκή προσέγγιση, είναι αυτά που συνθέτουν “Το Έπος της Λάεεναρ” και το καθιστούν ένα διαφορετικό μα και γνώριμο ανάγνωσμα.

Δε θα μπορούσα παρά να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην ονοματολογία. Πολλά ονόματα, ιδιαίτερα ονόματα, όμως ποτέ δεν μου απέσπασαν την προσοχή από την κεντρική πλοκή. Εντάξει, μπορεί να είμαι και αναγνώστης που έχει συνηθίσει σε αυτόν τον κυκεώνα ονομάτων(το Σιλμαρίλλιον φταίει), όμως ακόμα και αυτός που τον κουράζουν οι πολλοί διαφορετικοί ήρωες με τα ασυνήθιστα ονόματα, υπάρχει ξεκάθαρο και σαφέστατο γλωσσάριο στο τέλος του βιβλίου, κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό για οποιοδήποτε βιβλίο του είδους. Και επειδή ανέφερα εις διπλούν νομίζω τη λέξη “πλοκή”, ναι το βιβλίο έχει ξεκάθαρη πλοκή, παρά τη μυθολογική – κοσμογονική του προσέγγιση. Ο Φίομερ, ο κεντρικός ήρωας -ειδικότερα στο δεύτερο μισό του έργου- έγινε ο αγαπημένος μου ήρωας και πραγματικά είναι η κινητήριος δύναμη που ωθεί την Λάεεναρ στο μέλλον. Δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερα, όμως το φινάλε είναι αναπάντεχο και σε κάνει να θες να διαβάσεις περισσότερα για αυτόν τον κόσμο.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στη γλώσσα του βιβλίου. Υπερβολικές περιγραφές και στομφώδεις εκφράσεις υπάρχουν στο έργο και παρόλο που δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής τους γενικότερα, εδώ λειτουργούν. Ταιριάζουν άψογα με τη μυθολογική αύρα του βιβλίου και δίνουν περισσότερο αρχέγονο βάθος στους χαρακτήρες. Ίσως, κάποιοι διάλογοι να ήθελαν ελάχιστη προσοχή παραπάνω, αλλά στο κύριο μέρος του έργου το ύφος της γλώσσας έρχεται σε απόλυτη ταύτιση με την πλοκή της ιστορίας.

“Το Έπος της Λάεεναρ” είναι ένα βιβλίο επικό. Με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν προσπαθεί να πει μια ιστορία και μόνο, μα συνθέτει έναν κόσμο, δίνοντας στον αναγνώστη όλες τις πληροφορίες για τις οντότητες που δημιούργησαν και επηρέασαν τον κόσμο της Λάεεν. Σίγουρα, είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού μας στη Λάεεν. Και ήταν μια πολύ δυνατή αρχή, που εύχομαι να εξελιχθεί και να κορυφωθεί στα επικείμενα βιβλία.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.


Ο Συγγραφέας:
Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, όπου πέρασε τα σχολικά του χρόνια και πλέον ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η ενασχόλησή του με το είδος του φανταστικού από μικρή ηλικία, όσον αφορά ταινίες, παιχνίδια και –φυσικά– βιβλία, τον ώθησε στο να ξεκινήσει να συγγράφει δικές του ιστορίες με γνώμονα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. «Η Λάεεν και το Μεγαλείο της» είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα, μια απόπειρα που έχει ξεκινήσει από τα σχολικά του χρόνια και έχει στόχο της να γίνει μια σειρά βιβλίων φαντασίας. Όταν ξεκίνησε να συγγράφει, είχε ως στόχο να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο, κάτι δικό του που θα ήταν όσο γίνεται αποστασιοποιημένο από τις συμβατικές έννοιες του κόσμου του φανταστικού. Ήθελε να φτιάξει έναν φανταστικό κόσμο, με τις δικές του ιδιαιτερότητες και τη δική του ιδιοσυγκρασία, με το ανάλογο βάθος που αρμόζει σε κάτι τέτοιο. Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία των αγαπημένων του συγγραφέων, παίζει επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ασχολείται με τη μουσική και τις πολεμικές τέχνες.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.