The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Λογοτεχνία

Έλρικ του Μελνιμπονέ, του Μάικλ Μούρκοκ

Για δέκα χιλιάδες χρόνια, η μυθική αυτοκρατορία του Μελνιμπονέ διαφέντευε ολόκληρο το γνωστό κόσμο. Ο Έλρικ, ο 428oς αυτοκράτοράς της, ανεβαίνει στον Ρουμπινένιο Θρόνο καθώς αυτή η εποχή φτάνει στο τέλος της. Εκφυλισμένη και αποδυναμωμένη, η φυλή του συνεχίζει να κρατά ανείπωτα μυστικά. Ο ίδιος είναι καθρέφτισμα αυτής της φυλής: αδύναμος, ασπρομάλλης, φιλάσθενος, ζει μονάχα χάρη στα μαγικά του φίλτρα που τον διατηρούν στη ζωή. Άθελά του είναι προορισμένος από τη Μοίρα να κρατήσει στα χέρια του το πεπρωμένο ολόκληρου του κόσμου. Φιλόσοφος και ιδεαλιστής, θα αναγκαστεί να γίνει ένας δαιμονισμένος φονιάς, που θα καταλήξει να καταστρέψει όλους όσους αγαπάει κι όλους όσους μισεί. Μια τραγική ιστορία αγάπης και μίσους, ονειρικών κόσμων και εφιαλτικών διαστάσεων, αγγελικών πλασμάτων και καταχθόνιων δαιμόνων, πόνου, αίματος και πάθους. (Από το οπισθόφυλλο της Ελληνικής έκδοσης)

 Ο Έλρικ του Μελνιμπονέ είναι ένας από τους πιο κλασικούς ήρωες στην παγκόσμια λογοτεχνία του φανταστικού. Πρωτοεμφανίστηκε στις ιστορίες του Μάικλ Μούρκοκ το 1961 στη νουβέλα “The Dreaming City” και από τότε έχει γίνει ο πιο γνωστός ήρωας του συγγραφέα. To πρώτο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Έλρικ, το βιβλίο “Έλρικ του Μελνιμπονέ”, κυκλοφόρησε το 1971 και αναφέρεται στην προσπάθεια του Έλρικ να αποκτήσει το σπαθί του, το Strombringer.

14623645._SY540_ 46e2e7ce3baf05dc2490576692437d3f

Η ιστορία του βασιλιά Έλρικ, ενός άνδρα που μετά βίας κρατιέται στη ζωή από μαγικά γιατροσόφια και πάσχει από αλφισμό, είναι ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα ενός καλού Sword and Sorcery βιβλίου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα βιβλία φαντασίας, τα οποία δίνουν μεγάλη έμφαση στις περιγραφές και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων τους, το έργο του Μούρκοκ είναι πολύ πιο άμεσο. Το βιβλίο είναι πολύ μικρό για τα σύγχρονα δεδομένα (περίπου 200 σελίδες) και ο όγκος των γεγονότων που περιλαμβάνεται σε αυτό θα μπορούσε ίσως να γεμίσει μία τριλογία του φανταστικού στις μέρες μας. Σε αυτό έπαιξαν μεγάλο ρόλο τόσο οι τάσεις της εποχής που εκδόθηκε, όσο και το προσωπικό στυλ του συγγραφέα, ο οποίος συνεχίζει να γράφει μέχρι σήμερα με τον ίδιο τρόπο.

Ο κόσμος του Μούρκοκ είναι ένα πραγματικά όμορφο fantasy σύμπαν. Ένας κόσμος με υπέροχα φανταστικά μέρη, έντονη τη χρήση μαγείας, ο οποίος, παρά τη σύντομη παρουσίαση του, μοιάζει ζωντανός. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο ίσως του έργου του Μούρκοκ, είναι το multiverse. Πολλοί διαφορετικοί κόσμοι (ένας από αυτούς και ο δικός μας), οι οποίοι συνδέονται γύρω από την αιώνια σύγκρουση του Νόμου και του Χάους. Οι δύο αυτές δυνάμεις κινούν, αλλά και εξισορροπούν το multiverse. Άλλη μία σημαντική έννοια είναι ο Eternal Champion, ο ήρωας που υπάρχει σε όλες τις διαστάσεις, και η μοίρα του είναι να πολεμήσει για την ισορροπία μεταξύ των Κοσμικών Δυνάμεων. Ο Έλρικ είναι μία τέτοια μετενσάρκωση του Eternal Champion.

elric_wip01_by_remton-d5pbik3 1699592-elric_of_melnibone_by_isra2007

Τελειώνοντας αυτό το αφιέρωμα, θα ήθελα να αναφερθώ λίγο περισσότερο στον πρωταγωνιστή, τον Έλρικ του Μελνιμπονέ. Η ανάμιξη του με το Νόμο και το Χάος, κάνει τη ζωή του μια αέναη μάχη αναζήτησης της ισορροπίας. Χαρακτηρίζεται πολλές φορές ως αντιήρωας. Δεν είναι ούτε ο πιο γενναίος, ούτε ο πιο δυνατός χαρακτήρας και πολλές φορές οι δικές του πράξεις είναι αυτές που πληγώνουν αυτούς που αγαπάει. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα και από τη σχέση του με το σπαθί του. Το Stormbringer είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να επιζεί και να μη χρειάζεται διαρκώς φάρμακα, όμως σε αντάλλαγμα αυτό απαιτεί να τραφεί με ψυχές. Ο  Έλρικ αντιπαθεί το σπαθί του, όμως παραμένει αβοήθητος χωρίς αυτό. Γενικότερα, ο Έλρικ του Μελνιμπονέ, είναι ένας πολύ ενδιαφέρον, τραγικός χαρακτήρας, που η εσωτερική του διαμάχη είναι πολλές φορές πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις μάχες και τους εχθρούς που αντιμετωπίζει.

Τα βιβλία του Μούρκοκ με πρωταγωνιστή των Έλρικ κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Αίολος.

Περισσότερα αφιερώματα για βιβλία φαντασίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.