The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών

«O Χριστόφορος και η Ελπίδα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι, βγαίνουν μια νύχτα για να γιορτάσουν την απόλυση εκείνου από το στρατό και την ορκωμοσία εκείνης ως νοσηλεύτριας. Στο γυρισμό, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους σε ένα φοβερό αυτοκινητικό ατύχημα. Ο θάνατος τους είναι σχεδόν σίγουρος όταν ξαφνικά, από το πουθενά εμφανίζεται η Νηρηίδα, μια λευκοντυμένη, πανέμορφη, ξανθιά κοπέλα με μάτια στο χρώμα της θάλασσας και σώζει τη ζωή τους. Ποια είναι η Νηρηίδα; Γιατί το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην ευτυχία του Χριστόφορου; Ποιος είναι ο αινιγματικός Μαριήλ που την ακολουθεί και την στοιχειώνει στο κάθε της βήμα; Ποια είναι τα Τρία Θαύματα; Αυτή είναι μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται από το μακρινό παρελθόν της Ελλάδας ολοκληρώνεται τραγικά στην Ελλάδα του σήμερα. Μια ιστορία ποτισμένη με αίμα που θα ραγίσει καρδιές.»

142b12db-425b-42bf-81ef-24a7fa20e7f4_2Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο για εμένα. Όντας μία ερωτική ιστορία, είναι αρκετά μακριά από τα αναγνώσματα που συνηθίζω να διαβάζω, ωστόσο, περιέχει στοιχεία που λατρεύω σε οποιουδήποτε είδους ιστορία. Το μυστήριο, τη φαντασία και, φυσικά, την αναδρομή στη μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας, που αποτελεί μια απύθμενη πηγή έμπνευσης και ιδεών, που έχουν τη μαγεία να δένουν απίστευτα με τη σύγχρονη φανταστική λογοτεχνία. Έτσι, ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου, ήξερα πως θα αντιμετωπίσω στοιχεία που θα με ξενίσουν, αλλά και κομμάτια που θα μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον, γεγονός που με έκανε να μην μπορώ να προσδιορίσω τον τελικό αντίκτυπο που θα είχε το βιβλίο σε εμένα.

Η ιστορία της «Πριγκίπισσας» εκτυλίσσεται στην τωρινή Αθήνα, μα και στη μακρινή χρονικά Αρχαία Ελλάδα. Οι πρωταγωνιστές μας είναι μπλεγμένοι σε παιχνίδια της μοίρας που ούτε οι ίδιοι καν κατανοούν, καθώς η περίεργη κοπέλα με το όνομα Νηρηίδα μπλέκεται για τα καλά στη ζωή τους, χωρίς καν να το επιδιώκει η ίδια. Το βιβλίο μας μεταφέρει από το παρόν στο παρελθόν, εναλλάσσοντας τα κεφάλαια του στις δυο χρονικές στιγμές, παρουσιάζοντας μας έτσι έμμεσα την πηγή όλων των μυστηριωδών συμβάντων, χωρίς η κεντρική πλοκή να χάνει το ενδιαφέρον της. Αυτό το κομμάτι πιστεύω πως είναι και το δυνατότερο σημείο του έργου. Τα βιβλία των οποίων η πλοκή βασίζεται πολύ σε ένα κεντρικό μυστήριο, κρίνονται σε μεγάλο βαθμό στο κατά πόσο κατάφεραν να το στηρίξουν, να το εμπλουτίσουν και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Και σε αυτό ο συγγραφέας, Μηνάς Τσαμπάνης, έκανε εξαιρετική δουλειά, αφού μέχρι και τις τελευταίες σελίδες του έργου, σε κρατάει σε αγωνία, κλείνοντας με αριστοτεχνικό τρόπο τα επιμέρους κομμάτια της πλοκής.

Οι περιγραφές είναι γλαφυρές στο παρελθόν -ταιριαστές με τη μαγεία και τη μυστικιστικότητα του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού- ενώ είναι πιο καθημερινές και άμεσες στην Αθήνα του σήμερα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μου φάνηκαν οι περιγραφές των ατυχημάτων και της ιατρικής περίθαλψης των τραυμάτων των πρωταγωνιστών, οι οποίες φαίνονται πως έρχονται από έναν γνώστη των επαγγελμάτων υγείας, καθώς ο συγγραφέας είναι εν ενεργεία νοσηλευτής. Ξέρω, σχετικά ασήμαντο με την πλοκή και το υπόλοιπο έργο, αλλά πραγματικά σε μερικά σημεία συνάντησα παθήσεις και λέξεις που δεν γνώριζα προηγουμένως και αυτό αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για ένα βιβλίο φαντασίας.

Η μοναδική αδυναμία που συνάντησα πιστεύω πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως προσωπικά δεν είμαι αναγνώστης ερωτικών βιβλίων. Έτσι, παρόλο που το κύριο μέρος του βιβλίου αποτελεί ένα ερωτικό τρίγωνο, προσωπικά δε μου κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο πολύ, αλλά θεωρώ πως έναν λάτρη του είδους θα τον κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, το μυστήριο και το αλλεπάλληλο ταξίδι στις διαφορετικές χρονικές στιγμές ήταν αρκετά για να με κάνουν να απολαύσω το βιβλίο στο μέγιστο βαθμό.

Γενικά, «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» είναι ένα βιβλίο φαινομενικά ξένο στα δικά μου αναγνώσματα, το οποίο όμως με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Το μυστήριο που δένει τις ζωές των πρωταγωνιστών, το ταξίδι στην Αρχαία και στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και το συγκινητικό φινάλε, καθιστούν το βιβλίο μία πραγματικά ευχάριστη έκπληξη!
(σσ: Οι τελευταίες 100 σελίδες διαβάστηκαν μέσα σε μία νύχτα!) 

«Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο.

Φωτογραφία0444Ο Συγγραφέας
Μηνάς Τσαμπάνης

Ο Μηνάς Τσαμπάνης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1980 και ζει στο Γέρακα της Αθήνας. Εργάζεται ως αποκλειστικός νοσοκόμος σε γνωστό μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα των Αθηνών και παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς στα σπίτια. Από μικρός λατρεύει την Επιστημονική Φαντασία. Έχει γράψει και έχει κυκλοφορήσει δύο βιβλία, Ο Πλανήτης Του Χαμένου Παραδείσου από τις Εκδόσεις Andy’s Publishers και το μυθιστόρημα φαντασίας Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.

Από τις Εκδόσεις Ανάτυπο κυκλοφορεί και μια ανθολογία ιστοριών Επιστημονικής Φαντασίας στα πλαίσια ενός διαγωνισμού. Ο Μηνάς συμμετέχει με το διήγημα Μάθημα Ζωής από ένα Ξένο και έχει κερδίσει το βραβείο Larry Niven 18 για κατηγορία Φαντασία με το διήγημα Φως στο Σκοτάδι το οποίο είναι και ένα κοινωνικό μήνυμα για το πώς θα πρέπει να προσεγγίζεται ένας παθόντας χρόνιας νόσου. Επίσης το διήγημα Μάρτυρες δημοσιεύτηκε στη συλλογή Έπος Της Φαντασίας ΙΙ: Ανάσταση που κυκλοφόρησε στα πλαίσια της διοργάνωσης Φαντασμαγόρια για το 2018 στη Θεσσαλονίκη, από τις εκδόσεις IWRITE.GR Puplications/Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Τη τρέχουσα περίοδο, είναι απασχολημένος με τη συγγραφή και τη προώθηση του μυθιστορήματος Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.