DC, Superheroes, The Worlds Out There, Ιστορίες Κόμικς, Κόμικς

(Ιστορίες Κόμικς) The Death of Superman

Ο τίτλος «Ο Θάνατος του Σούπερμαν» μοιάζει αντιφατικός σε σχέση με το εύρος της δύναμης του Κλαρκ Κεντ. Μπορεί να πεθάνει ο Σούπερμαν και αν ναι, από ποιον; Τι τέρας μπορεί να νικήσει τον άνδρα από ατσάλι και κυρίως, γιατί αποφάσισε η DC να σκοτώσει το δυνατότερο χαρακτήρα της; Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη θρυλικό status και την απίστευτη επιτυχία που γνώρισε το Death of Superman, με έκαναν να διαλέξω αυτό το γεγονός του 1992 για το 3ο μέρος των Ιστοριών Κόμικς. Η ιστορία επινοήθηκε από τον Mike Carlin και ήρθε σε πέρας από τη συγγραφική ομάδα του Superman, Dan Jurgens, Roger Stern, Louise Simonson, Jerry Ordway και Karl Kesel.

Πλοκή
Το ευρύτερο εύρος των ιστοριών που αφορούν το θάνατο και την επιστροφή του Σούπερμαν μπορεί να χωριστεί σε 3 arcs. Στο πρώτο από αυτά, το Doomsday”, βλέπουμε τη σύγκρουση του Κλαρκ με το μυστηριώδες τέρας που λέγεται Doomsday. Η Λεγεώνα των Υπερηρώων, που τότε αποτελούνταν από λιγότερο δημοφιλείς χαρακτήρες, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή. Η μάχη κορυφώνεται με μια σύγκρουση τεράτων καθώς ο Superman και ο Doomsday, νικούν ο ένας τον άλλον και ο ήρωας υποκύπτει στα τραύματά του. Τα επόμενα δύο arcs Funeral for a Friend”, Reign of the Supermen” περιγράφουν την αντίδραση του κόσμου στο θάνατο του Supes , την εμφάνιση τεσσάρων ατόμων που επιδιώκουν να πάρουν τη θέση του, καθώς και την οριστική επιστροφή του αγαπημένου ήρωα.

sups DOS03 Doomsday_005

Το “Death of Superman” αποτέλεσε φαινόμενο και τεράστια επιτυχία για την DC. Έγινε best- seller, έπιασε την κορυφή των πωλήσεων κόμικς και έφερε στα κόμικς του Σούπερμαν παγκόσμια αναγνωσιμότητα. Το τεύχος Superman #75 έγινε το πιο πουλημένο τεύχος κόμικς όλων των εποχών και η ιστορία καλύφθηκε από πολλά μέσα παγκοσμίως. Πρώτη φορά μια ιστορία κόμικς αντιμετωπίστηκε σαν τεράστιο γεγονός στην Αμερική και καθιέρωσε το θρύλο του Σούπερμαν.

Το 1992 δεν ήταν συνηθισμένοι οι θάνατοι υπερηρώων, πόσο μάλλον αν μιλάμε για τον πιο σημαντικό χαρακτήρα του είδους. Πολλοί θεώρησαν το θάνατο του Κλαρκ ως κάτι μόνιμο, ως κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ και βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν αυτός επέστρεψε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ως ένα τρικ για να ανεβούν οι πωλήσεις της εταιρίας, αλλά μέχρι και σήμερα παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα κόμικς παγκοσμίως.   

Στην ουσία, αυτό που κάνει πετυχημένη τη συγκεκριμένη ιστορία, που στη βάση της είναι τραγικά απλοϊκή, είναι πως υπογραμμίζεται η τρωτή υπόσταση του Σούπερμαν. Μπορεί να βγαίνει εκεί έξω και έχει την ικανότητα να νικήσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο, να υπερβεί οποιαδήποτε εμπόδια, αλλά παραμένει θνητός. Για πρώτη φορά στην ιστορία ο Σούπερμαν βρήκε κάποιον ίσο και στο τέλος θυσιάστηκε για να σώσει τον κόσμο. Απομακρύνθηκε από το θεϊκό status του και απέκτησε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, η οποία αναπτύχτηκε με τα χρόνια.

Ο Σούπερμαν δε δείχνει μόνο το άπιαστο, το τέλειο και το ανίκητο, αλλά είναι ένα πρότυπο για μικρούς και μεγάλους. Ένας ήρωας που όλοι, φανταστικοί χαρακτήρες και αναγνώστες, θα κοιτάζουν με δέος, καθώς θα υψώνεται στον ουρανό για να σώσει τον κόσμο για άλλη μια φορά. Ακόμα κι αν αποτέλεσε εμπορικό τρικ, το Death of Superman δούλεψε και άφησε ένα θρύλο πίσω του.

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.