The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών, Νέα

Κριτική της ταινίας: It (2017)

Όταν μικρά παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται στην πόλη του Ντέρι, στο Μέιν, μια ομάδα παιδιών έρχεται αντιμέτωπη με τους μεγαλύτερους φόβους της, όταν θα τα βάλει με έναν κακό κλόουν, τον Πένιγουαϊζ, με ιστορικό φόνων και βίας που γυρίζει αιώνες στο παρελθόν. (πηγή: Odeon)

Το Αυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα βιβλία του Stephen King παγκοσμίως. Όπως ήταν λογικό, η φετινή ταινία ήταν μία από τις αναμενόμενες της χρονιάς, όμως το τελικό αποτέλεσμα δίχασε τη γνώμη του κοινού ενώ αναπόφευκτες ήταν οι συγκρίσεις με τη μίνι σειρά του 1990. Προτού γράψω τη δική μου γνώμη για την ταινία του Andy Muschietti, πρέπει να δηλώσω πως δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του Stephen King και για αυτό θα προσπαθήσω να κρίνω την ταινία για αυτό που είναι, χωρίς να έχω μεγάλη γνώση του υλικού από το οποίο πηγάζει.

IT-11951r-RzTS1kAAjjtLGgoZdF0UkvM-680x383 it-movie-stephen-king-3

Ήταν λοιπόν το It του 2017 μία καλή ταινία;
Σε αυτήν την τόσο τετριμμένη, μα τόσο σημαντική ερώτηση θα απαντήσω με ένα μεγάλο ΝΑΙ! Η ταινία είχε σωστό ρυθμό, εξαιρετικό κλίμα και αισθητική, ενώ προσωπικά δε βαρέθηκα ούτε στιγμή κατά τη διάρκεια της προβολής. Οι ηθοποιοί που επιλέχτηκαν να φέρουν εις πέρας το έργο με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο, ξεχωρίζοντας τον Bill Skarsgard (ο προτελευταίος ηλικιακά αδερφός της οικογένειας ηθοποιών Skarsgard ), ο οποίος ήταν εξαιρετικός ως Pennywise, το υπέροχα αστείο ταλέντο του Finn Wolfhard (aka. Ο μικρός από το Stranger Things) και τον Jaeden Lieberher, ο οποίος ήταν ότι έπρεπε ως αρχηγός των Losers. Επίσης, η σωστή προσέγγιση σημαντικών προβλημάτων, όπως η ενδοοικογενειακή βία και ο εκφοβισμός, καθώς και η τέλεια αποτύπωση των 80’s, είναι από τα στοιχεία που δεν περίμενα και με εντυπωσίασαν περισσότερο απ’ ότι περίμενα σε μία ταινία τρόμου.

Και με αυτή τη μαγική λέξη έρχεται το δεύτερο μεγάλο ερώτημα για το It.

Ήταν το It μία καλή ταινία τρόμου;
Μπορεί και όχι. Σίγουρα δεν ήταν η κλασική ταινία τρόμου που έχουμε συνηθίσει στην εποχή μας. Δεν στηριζόταν στις απότομες σκηνές, τα γνωστά jump scares, για να τρομάξει, δεν χρησιμοποιούσε καν τις τεχνοτροπίες που γνωρίζουμε από τις ταινίες τρόμου τις τελευταίας δεκαετίας. Το Αυτό ήταν μία ταινία τρόμου που την απασχολούσε περισσότερο ο τρόμος των πρωταγωνιστών της, παρά ο τρόμος του θεατή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε μία ομάδα «απροσάρμοστων» παιδιών να προσπαθούν, εκτός από τον μυστηριώδη κλόουν, να νικήσουν προπάντων τους δικούς τους φόβους. Ο Pennywise στέκει ως σύμβολο της προσωπικής φοβίας του κάθε μέλους των Losers και ακόμα και αν δεν τρομάζει το κοινό (εντάξει το κάνει σε μερικά jump scares- έχει και από και τέτοια), καταφέρνει να βγάλει κάτι πιο κατάφωρο και αποκρουστικό στο θεατή. Σίγουρα ο Pennywise του Tim Curry έχει γεννήσει πολλούς φόβους στα παιδιά που τον είδαν τότε στη μίνι σειρά του 1990, όμως θα ήταν απορίας άξιο να δούμε πως θα αντιδρούσαν οι παιδικοί εαυτοί μας στο θέαμα του Pennywise του Skarsgard. Προσωπικά, πιστεύω πως ο δεύτερος θα κέρδιζε τον τρόμο των περισσοτέρων.

it it_film_2017

Γενικά
Το Αυτό του 2017 είναι μία πολύ καλή ταινία. Προσωπικά, δεν τρόμαξα όπως περίμενα από ένα horror film, αλλά απόλαυσα μία ιστορία παιδιών που δεν κολλάνε με τον περίγυρό τους, μία ιστορία φιλίας και το πρώτο μέρος από κάτι μεγαλύτερο. Όσοι δεν έχουν τεράστια εμπειρία με τις ταινίες τρόμου θα τρομάξουν σίγουρα σε αρκετά σημεία. Οι υπόλοιποι (όσοι δεν την έχουν δει ακόμα) προτείνω να μην δώσουν μεγάλη σημασία στην κατάταξη της ταινίας ως ταινία τρόμου και να την απολαύσουν για αυτό που είναι. Θα γελάσετε πολύ, θα έρθετε κοντά με τους πρωταγωνιστές και σίγουρα θα βρείτε δυο- τρεις σκηνές πραγματικού τρόμου εκεί μέσα.

Γενική Βαθμολογία
8/10

Περισσότερες κριτικές ταινιών μπορείτε να βρείτε εδώ

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.