The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών, Νέα

Κριτική της ταινίας: The Shape of Water

Εγκλωβισμένη σε μια μοναχική, μονότονη ζωή, η Ελάιζα (Σάλι Χόκινς) εργάζεται ως καθαρίστρια σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο υψηλής ασφαλείας. Η ζωή της αλλάζει δραματικά όταν η ίδια και η συνάδελφός της, η Ζέλντα (Οκτάβια Σπένσερ), ανακαλύπτουν μία αυστηρά απόρρητη κυβερνητική υπόθεση: ένα αμφίβιο πλάσμα (Νταγκ Τζόουνς) που είναι καταδικασμένο να μείνει φυλακισμένο στις εγκαταστάσεις ώσπου να αρχίσουν τα πειράματα πάνω του. Η Ελάιζα θα νιώσει έναν ισχυρό δεσμό με το αλλόκοτο πλάσμα και θα αποφασίσει να το σώσει, ενάντια στις προσπάθειες του αδίστακτου πράκτορα Στρίκλαντ (Μάικλ Σάνον), σε μια υπέροχη ιστορία αγάπης που εξερευνά τις φαντασιώσεις που δημιουργούμε, τα μυστήρια που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τα τερατουργήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. (Πηγή: Village)

To The Shape of Water ήταν η ταινία που περίμενα περισσότερο από οποιαδήποτε τη φετινή χρονιά. Μία ταινία φαντασίας διαφορετική από τις άλλες. Μία ταινία η οποία μιλά για την αγάπη, τον έρωτα αλλά και τη διαφορετικότητα, καθώς ένα απροσδόκητο love story εκτυλίσσεται στις οθόνες μας από τον μετρ του είδους Guillermo Del Toro και καταλήγει σε μία από τις πιο δυνατές και συγκινητικές κινηματογραφικές φετινές εμπειρίες.

image-ab8b4ea4-8a8a-4408-9fad-fe44303c32a1-759x500 shape1

Στη βάση του το Σχήμα του Νερού, είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, μία πολύ όμορφη ιστορία αγάπης η οποία θα μπορούσε να σταθεί και να μείνει στην ιστορία ως η Πεντάμορφη και το Τέρας της νέας χιλιετίας. Όμως, καταφέρνει να είναι πολλά περισσότερα. Η δύναμη της ταινίας είναι οι πολλές ερμηνείες που μπορούν να τις προσαφθούν. Εκτός από love story, είναι και μία ταινία γροθιά στις προκαταλήψεις, στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία, καθώς οι κεντρικοί πρωταγωνιστές είναι η μουγκή Ελάιζα, η μαύρη φίλη της στη δουλειά, Ζέλντα, αλλά και ένας γκέι άντρας μεγαλύτερης ηλικίας ο οποίος ζει τη μοναξιά και γνωρίζει πως δύσκολα θα βρει τον έρωτα στη ζωή του. Και όλα αυτά εκτυλίσσονται μάλιστα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όπου και το αμφίβιο πλάσμα που ερωτεύεται η Ελάιζα πέφτει στα χέρια των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο. Η φαντασία ενώνεται με τον έρωτα και ο έρωτας με τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και όλο αυτό γίνεται με το φιλμ να διατηρεί την προσωπική ταυτότητα από την αρχή μέχρι το τέλος.

the-shape-of-water-review-19-720x720 gsqpymaxoncyipizzrcm

Η ατμόσφαιρα και η αισθητική της ταινίας ήταν ότι ακριβώς περίμενα και κάτι παραπάνω. Τα υπέροχα πλάνα που θύμιζαν σε πολλά σημεία νουάρ φιλμ, έρχονταν σε αντίθεση με το δυστοπικό και πολεμικό κλίμα που επικρατούσε στο εργαστήριο όπου δούλευε η Ελάιζα, ενώ το ποιητικό και αισθαντικό soundtrack κρατούσε όλο αυτό το σύνολο δεμένο και ομοιογενές. Ο Guillermo Del Toro δε θεωρείται αδίκως ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του και το απέδειξε περίτρανα για άλλη μια φορά με το The Shape of Water.

Τέλος, οι περισσότεροι ηθοποιοί της ταινίας ήταν εξαιρετικοί στο ρόλο τους, φυσικά όμως ξεχωρίζει η πρωταγωνίστρια, Σάλι Χόκινς. Υποδυόμενη μια μουγκή γυναίκα πνιγμένη στη μιζέρια της ζωής της, η Σπένσερ μας έδωσε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κεντρικές ερμηνείες στον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μη μίλησε ποτέ, όμως το πρόσωπό της κατάφερε να μεταφέρει όλη τη σύνθετη ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα που της ανατέθηκε. Στα φετινά Όσκαρ θα γίνει μεγάλη μάχη για το Βραβείο του Α’ Γυναικείου ρόλου. Επίσης, εξαιρετική ήταν η ήδη κάτοχος του χρυσού αγαλματιδίου, Οκτάβια Σπένσερ, η οποία γίνεται και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που προτείνεται ξανά για δεύτερη ενώ έχει ήδη αποσπάσει ένα βραβείο όσκαρ.  Τέλος, εξίσου υπέροχοι ήταν και οι Ρίτσαρντ Τζένκινς και Μάικλ Σάνον, σε δύο εντελώς αντιδιαμετρικούς ρόλους.

the-hand-drawn-journey-of-the-shape-of-water-poster

Γενικά
Το The Shape of Water είναι ένα υπέροχο παραμύθι, μία φανταστική ιστορία που δίνει το κάτι παραπάνω. Ο Guillermo Del Toro γυρνά στα γνωστά λημέρια των τεράτων και της φαντασίας στα οποία μεγαλούργησε με τον Λαβύρινθο του Πάνα και η επιστροφή αυτή σηματοδοτεί ίσως την καλύτερη ταινία της φετινής χρονιάς.

Γενική Βαθμολογία
9/10

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.