Let's talk about..., The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Βιβλιοκριτική: “Ίβαρ, ο Νεκρός Πολεμιστής”, του Αριστείδη Νάστου

Ο Ίβαρ είναι ένας νεαρός κάτοικος ενός ειρηνικού χωριού στον ζοφερό Βορρά της Ευρώπης κατά την αυγή του 1ου αιώνα μ.Χ. Εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους φιλήσυχους συγχωριανούς του, ο Ίβαρ διαθέτει καρδιά και ψυχή πολεμιστή και το ειρηνικό του χωριό δεν μπορεί να του προσφέρει ό,τι επιζητά.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, προκειμένου να αποκτήσει δόξα και φήμη μέσω του σπαθιού, αποφασίζει ενάντια στις συμβουλές των οικείων του να εγκαταλείψει το χωριό και τη ζωή του όπως την ήξερε. Σύντομα, μόλις στην αρχή της περιπέτειάς του, θα συμμετάσχει σε μια μάχη όπου χαρούμενος θα προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τον πολεμοχαρή θεό του. Η έκβαση της μάχης αυτής, όμως, θα έχει τελείως απρόοπτα αποτελέσματα για τον ίδιο και τη μετέπειτα πορεία του. Μια πορεία γεμάτη θάνατο, εκπλήξεις και ηθικά σταυροδρόμια, υπό το πέπλο του υπερφυσικού, που ξαφνικά καλύπτει τη νέα πραγματικότητα του πολεμιστή.

Μπορεί ο Ίβαρ να βρει το πεπρωμένο του μετά από εμπειρίες που θα λύγιζαν και τον πιο δυνατό πολέμαρχο, θεούς και δαίμονες; (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ibar-nekros-polimistiscoverΤο βιβλίο Ίβαρ, Ο Νεκρός Πολεμιστής του Αριστείδη Νάστου είναι ένα από τα λίγα βιβλία εδώ και αρκετά χρόνια που διάβασα δύο φορές και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Την πρώτη το απόλαυσα, αλλά οι συνεχείς διακοπές λόγω φόρτου εργασίας με έκαναν να θέλω να το διαβάσω άλλη μία φορά, όπως του αρμόζει.
Και αυτή τη δεύτερη φορά η εμπειρία ήταν αξέχαστη!

Η ιστορία του Ίβαρ είναι μια χαοτική περιπέτεια δράσης, περιπέτειας, πτώσης και εξιλέωσης και σίγουρα αποτελεί ένα από τα κορυφαία βιβλία φαντασίας που έχω διαβάσει από Έλληνα συγγραφέα τελευταία. Ακολουθεί τον Ίβαρ, ένα νεαρό των Σκανδιναβικών χωρών που το μόνο που θέλει είναι να δοξάσει τους Θεούς. Έτσι, αφήνει την ειρήνη και τη γαλήνη του χωριού του και ορμάει στη μάχη με συνέπειες που θα αλλάξουν τη ζωή του ολοκληρωτικά και θα τον κάνουν να περπατήσει σε ένα δρόμο ανάμεσα σε ζωντανούς και νεκρούς.

Το βιβλίο έχει πολλά δυνατά σημεία και θα προσπαθήσω να αναφερθώ στα περισσότερα. Αρχικά, είναι εξαιρετικά γραμμένο. Η γλώσσα είναι πιστή στην εποχή που παρουσιάζει, ωστόσο είναι αρκετά σύγχρονη, χωρίς υπερβολές και με αρκετές και πλούσιες περιγραφές. Μου άρεσε πολύ πως, παρά το γεγονός ότι έχει ένα μόνο πρωταγωνιστή, γίνεται εξαιρετική δουλειά στην ανάπτυξη όλων χαρακτήρων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Λάτρεψα και γέλασα με τον Άρνε, εντυπωσιάστηκα με τη μαγευτική αύρα που εξέπεμπε η Ρούνα, ενώ οι μεταφυσικοί εχθροί των ηρώων ήταν απειλητικοί και έκαναν την εμφάνιση τους ακριβώς στα σημεία που έπρεπε. Έτσι, η ιστορία προχωρούσε χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη.

Το μυστήριο παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του βιβλίου και ο συνδυασμός του με μύθους της Σκανδιναβικής Μυθολογίας δίνει μια απόκοσμη ατμόσφαιρα στην ιστορία. Υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές, σωστά τοποθετημένες στη γενικότερη πλοκή, χωρίς να γίνονται αυτοσκοπός, ενώ μερικά άλυτα μυστήρια μας κλείνουν το μάτι για μια επερχόμενη συνέχεια της ιστορίας του Ίβαρ. Από τα ελάχιστα αρνητικά του βιβλίου είναι οι λίγο πιο αδύναμοι διάλογοι στις σκηνές χωρίς δράση κυρίως προς τη μέση του, ωστόσο αυτό φαίνεται αμελητέο λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει στους διαλόγους στις σημαντικές σκηνές του βιβλίου.

Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο  Ίβαρ, Ο Νεκρός Πολεμιστής προτείνεται σε όλους τους φίλους της ηρωικής φαντασίας, αλλά και των ιστοριών και των μύθων που σχετίζονται με το μαγευτικό Ευρωπαϊκό Βορρά των πρώτων αιώνων μ.χ. Μια εξαιρετική ιστορία, την οποία προσωπικά θα ήθελα να τη δω να συνεχίζεται σε ένα επόμενο βιβλίο.

Το βιβλίο Ίβαρ, Ο Νεκρός Πολεμιστή, του Αριστείδη Νάστου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

 

Ο Συγγραφέας
Ο Αριστείδης Νάστος γεννήθηκε στα Ιωάννινα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1986. Κατάγεται από τον Κερασώνα Φιλιππιάδος του Νομού Πρεβέζης, κι ενώ αρχικά πέρασε ένα διάστημα συνεχών μετακινήσεων, μεγάλωσε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Σπούδασε Γεωγραφία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2010, αλλά ασχολείται με τη μουσική. Εκτός από παράδοση μαθημάτων κιθάρας, συνθέτει και παίζει ένα πλήθος εγχόρδων, από ηλεκτρική κιθάρα μέχρι ιρλανδικό μπουζούκι και μαντολίνο, προσανατολιζόμενος στον χώρο της μέταλ, αλλά και της μεσαιωνικής ευρωπαϊκής παραδοσιακής μουσικής.

Επίσης, ασχολείται με την Ιστορία και τη Γεωπολιτική, όπου ειδικεύεται στο φάσμα της ύστερης Ρωμαϊκής και της Μεσαιωνικής Εποχής, καθώς και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, γράφοντας κατά καιρούς σχετικά άρθρα και ιστορικές ερευνητικές εργασίες. Στον τομέα της λογοτεχνίας, είτε συγγραφικά είτε ως αναγνώστης, το είδος ενδιαφέροντός του είναι κυρίως αυτό της επικής φαντασίας, της Ιστορίας και του ιστορικού μυθιστορήματος.

Τέλος, γράφει κριτικές κινηματογραφικών έργων και τηλεοπτικών σειρών, καθώς και μουσικών δίσκων σε διαδικτυακά blogs. Σήμερα ζει στην Καλλιθέα Αττικής.

 

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.