Let's talk about..., The Worlds Out There, Λογοτεχνία

Η Μυστική Σκάλα των Μοναχών, Guigo II

Η Μυστική Σκάλα των Μοναχών θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά, κλασικά κείμενα. Συγγραφέας του είναι ο Γκουίγκο II ο Καρθουσιανός (12ος αιώνας), ένατος ηγούμενος του Μεγάλου Μοναστηριού των Καρθουσιανών (Grande Chartreuse), ένα από τα πιο ασκητικά μέρη της Καθολικής Εκκλησίας. Διαβάζοντας το κείμενο, ο σύγχρονος αναγνώστης ανακαλύπτει μια μυστική πνευματική άσκηση του μεσαίωνα, γνωστή με την ονομασία Lectio Divina (Θεϊκή Ανάγνωση), η οποία μέσα από τέσσερα στάδια ή σκαλοπάτια, χρησιμοποιώντας την ανάγνωση με έναν ειδικό τρόπο, οδηγεί στην αποκάλυψη των Θείων Αληθειών. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αρχικά θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εκδόσεις Αρχέτυπο που μου έστειλαν το συγκεκριμένο βιβλίο πριν κάποιους μήνες (μαζί με ακόμα ένα βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σε μερικές μέρες). Ο σχολιασμός του άργησε αρκετά να ανέβει λόγω του πολύ πιεσμένου προσωπικού προγράμματός μου τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους το Manwe Stories δεν ήταν τόσο ενεργό. Πλέον, όμως, έχω επιστρέψει για τα καλά και για το πρώτο βιβλιο-αφιέρωμα μετά από καιρό έχουμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία που έχουν παρουσιαστεί στο Manwe Stories.

45414953._UY630_SR1200,630_

Η Μυστική Σκάλα των Μοναχών (Scala Claustralium, Epistola de Vita Contemplativa), είναι ένα κλασικό κείμενο που γράφτηκε περί το 1150 από τον Γκουίγκο II τον Καρθουσιανό (1114- π. 1193). Ουσιαστικά το κείμενο είναι μία επιστολή στον Αδελφό Γερβάσιο, αγαπημένο φίλο του Γκουίγκο.  Γνωστή και ως Η Σκάλα του Παραδείσου, το κείμενο εμβαθύνει στη διαδικασία της προσευχής και στην έντονη πνευματικότητα της διαδικασίας, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με την κυριολεκτική και ιστορική προσέγγιση της εποχής. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάγνωση κατά την προσευχή και τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να οδηγήσει τον κάθε προσευχόμενο πιστό πιο κοντά στο Θεό. Η Σκάλα που οδηγεί την ψυχή στην αιωνιότητα αποτελείται από τέσσερα σκαλοπάτια, την ανάγνωση, το διαλογισμό, την προσευχή και το στοχασμό και ο ρόλος του κάθε σκαλοπατιού, αλλά και η μεταξύ τους σύνδεση, αναλύονται μέσα στις 80 σελίδες του βιβλίου.

«Ο Κύρος δεν είπε, Ευλογημένοι είναι εκείνοι των οποίων τα σώματα είναι αγνά, αλλά μάλλον εκείνοι που η καρδιά τους είναι καθαρή, αγνή»

Παρά το γεγονός πως το κείμενο είναι εσωτερικό και θρησκευτικό, μπορεί να διαβαστεί εύκολα από οποιοδήποτε αναγνώστη στις μέρες μας. Η πνευματική προσέγγιση της ανάγνωσης είναι εμφανής καθώς διαβάζει κανείς το βιβλίο, ενώ συγκεκριμένες έννοιες και ιδέες που αναλύονται έχουν σημασία και βρίσκουν βάσεις και σήμερα, παρά τα 869 χρόνια που χωρίζουν την εποχή μας από την εποχή που γράφτηκε το κείμενο. Προσωπικά απόλαυσα το βιβλίο περισσότερο απ’ ότι περίμενα και νομίζω πως αυτό έρχεται σε άμεση επαφή με την τελευταία πρόταση του παραρτήματος.

«Μπορεί τελικά το ιδανικό ανάγνωσμα να μην κρύβεται στις λέξεις, αλλά στα δικά μας μάτια και το τι αναζητούν στις σελίδες….»
Σοφία Ακριδέλη

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο, σε μετάφραση της Χριστίνας Λάσκη.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.