DC, Superheroes, The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών, Νέα

Κριτική της ταινίας “Aquaman”

O μισός Ατλάντειος Άρθουρ Κέρι ξεκινά για το υποθαλάσσιο ταξίδι της ζωής του- μία επική διαδρομή που δεν θα τον αναγκάσει απλώς να αντικρίσει τον πραγματικό του εαυτό, αλλά να ανακαλύψει αν είναι άξιος να πραγματοποιήσει αυτό για το οποίο ήταν προορισμένος από τότε που γεννήθηκε… Να γίνει ο άξιος βασιλιάς της Ατλαντίδας που θα σώσει τον λαό και θα γίνει ήρωας!

Μισός άνθρωπος, μισός Ατλάντειος, ο Aquaman είναι ένας κολοσσιαίος πολεμιστής που μαθαίνει ότι δικαιούται τον θρόνο του υποθαλάσσιου βασιλείου της Ατλαντίδας, αλλά την ίδια στιγμή είναι στο περιθώριο από επιλογή. Ζει ως Άρθουρ Κέρι, μεγαλωμένος από τον πατέρα του, Τομ, στην ξηρά, παρόλο που είναι ο πρωτότοκος γιος της Βασίλισσας Ατλάνα. Η ίδια του η ύπαρξη γεφυρώνει τους κατοίκους της ξηράς με αυτούς της θάλασσας και μια μέρα θα πρέπει να τους ενώσει.

Αυτή η μέρα έχει φτάσει. (πηγή: Village)

aquaman

Όσοι διαβάζετε καιρό το Manwe Stories, γνωρίζετε πως πολλές φορές έχω «κράξει» την DC για τις επιλογές στο κινηματογραφικό κομμάτι του σύμπαντος της. Αν και από μικρός είμαι φαν του υπερηρωικού είδους χωρίς να μπω ποτέ στη σύγκριση μεταξύ των δύο μεγάλων εταιριών του χώρου (έχοντας φυσικά αγαπημένους ήρωες και ιστορίες και από τις δύο μεριές), αυτό έγινε αναπόφευκτα με την τρελή επιτυχία της κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, εν αντιθέσει με τη μετριότητα στην οποία έχει κινηθεί μέχρι στιγμής η DC στο σινεμά τα τελευταία χρόνια. Με μία εξαιρετική ταινία (Wonder Woman), μία καλή ταινία (Man of Steel) και αρκετές αποτυχίες το DCEU (DC Extended Universe) έδειχνε να δυσκολεύεται να ορθοποδήσει. Ωστόσο, η ελπίδα ήρθε από την πιο απρόσμενη μεριά του κόσμου. Από τον βυθό της θάλασσας!

Ο Aquaman, του James Wan (Insidius, Conjuring, Furious 7 κ.α.) είναι η ταινία που πιστεύω οι περισσότεροι οι λάτρεις των υπερηρώων ζητούσαν για να αναζωπυρωθεί το πάθος τους για το DCEU. Μια κλασική superhero ταινία, με τα κλισέ και την αναμενόμενη πλοκή, η οποία όμως είχε κάτι που έλειπε από τις προηγούμενες προσπάθειες της εταιρίας. Ήταν διασκεδαστική στο μέγιστο βαθμό!

aquaman2

Τι εννοούμε λοιπόν διασκεδαστική και που ξεχώρισε το Aquaman;

Εκτός από την προφανή αρτιότητα στα ειδικά εφέ, την οποία μπορώ να πω πως περίμενα, αλλά και πάλι εντυπωσιάστηκα, έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετική για το είδος ταινία. Η ιστορία ακολουθεί τον Arthur Curry στην προσπάθεια του να κερδίσει τον θρόνο της Ατλαντίδας και να σώσει τον κόσμο και μας προσφέρει μία περιπέτεια με δράση, σασπένς και εξαιρετικές ερμηνείες. Χρώματα, υπέροχες εικόνες και τοπία δίνουν πνοή στον μαγικό κόσμο του βυθού, ενώ οι σκηνές μάχης είναι εκπληκτικές, απίστευτα χορογραφημένες και δεν κουράζουν ποτέ παρά την ασταμάτητη δράση της ταινίας.

Οι επικές συγκρούσεις των στρατών του βυθού, είναι οι κορυφαίες σκηνές που ξεχωρίζουν τόσο σκηνοθετικά, όσο και στην τελειότητα των CGI, καθιστώντας το Aquaman ένα πραγματικό έπος. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα φιλμ του DCEU, το Aquaman είναι πιο ανάλαφρο και διασκεδαστικό. Το μετρημένο χιούμορ δεν υπερκαλύπτει τον ηρωικό τόνο της ταινίας και έρχεται να προσθέσει μικρά διαλείμματα στην ατελείωτη ένταση της ταινίας, δίνοντας μας έτσι ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

aquaman fight

Στο καστ συναντούμε μια πληθώρα καταξιωμένων ηθοποιών (βλ. Amber Heard, Willem Dafoe, Nicole Kidman κ.α.), αλλά εδώ ξεχωρίζει, όπως και έπρεπε, ο πρωταγωνιστής. Ο Jason Momoa ήταν ιδανικός για το ρόλο, έδωσε σκληράδα και «baddasιλίκι» σε έναν από τους πιο υποτιμημένους ήρωες στην ιστορία των κόμικς και έδειξε πως ο ρόλος του ανήκει. Δεν ήταν ο Khal Drogo του Game of Thrones, αν και του έμοιαζε, αλλά πρόσθεσε ένα προσωπικό στίγμα στο βασιλιά του βυθού.

Το μοναδικό ίσως ξεκάθαρο αρνητικό της ταινίας, είναι η ποσότητα. Τα 143 λεπτά θα μπορούσαν να είναι λιγότερα και να εστιάσουν στα σημαντικότερα σημεία της πλοκής, αλλά δεν μπορώ να πω πως βαρέθηκα σε κανένα σημείο. Τέλος, θεωρώ λίγο βιαστική την παρουσίαση του Black Manta, αν και σίγουρα θα δούμε περισσότερα από τον χαρακτήρα στο μέλλον.

Aquaman trailer

Γενικά
Το Aquaman είναι η κορυφαία ταινία του DCEU μαζί με την Wonder Woman. Μια απολαυστική ταινία, γεμάτη δράση, περιπέτεια και εξαιρετικά εφέ, η οποία καταφέρνει να διασκεδάσει και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το κινηματογραφικό σύμπαν της DC. Φαίνεται πως στη μεγάλη εταιρία έχουν κατανοήσει τα λάθη του παρελθόντος και πως πλέον μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα.

Γενική Βαθμολογία
8/10

aquaman1

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.