The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών, Νέα

Κριτική της ταινίας “Bohemian Rhapsody”

To Bohemian Rhapsody είναι μια ωδή στους Queen, τη μουσική τους και τον ξεχωριστό τραγουδιστή τους Φρέντι Μέρκιουρι. O Φρέντι αψήφησε τα στερεότυπα και τους συμβιβασμούς για να γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του πλανήτη. Η ταινία ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο της μπάντας μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο. Γνωρίζουν απαράμιλλη επιτυχία, αλλά σε μια απροσδόκητη τροπή ο Φρέντι, περιτριγυρισμένος από κακές επιρροές, παρατάει τους Queen για να κάνει σόλο καριέρα. Έχοντας υποφέρει πολύ χωρίς τους Queen, καταφέρνει να επανενωθεί μαζί τους λίγο πριν τη συναυλία «Live Aid». Ενώ έχει μόλις διαγνωσθεί ως φορέας του AIDS, ο Φρέντι οδηγεί με γενναιότητα την μπάντα σε μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι Queen αφήνουν μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τους ασυμβίβαστους, τους ονειροπόλους και τους λάτρεις της μουσικής μέχρι και σήμερα. (πηγή: Village)

Ο Φαρόκ Μπουλσάρα ήταν ένας πρόσφυγας από τη Ζανζιβάρη που από μικρός απαρνήθηκε τα πολύ συγκεκριμένα πρότυπα της οικογένειας του. Το εκκεντρικό του στυλ και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του τον οδήγησαν στο μοναδικό δρόμο που πίστευε πως έπρεπε να ακολουθήσει. Έπιασε το μικρόφωνο, έγινε μέλος της μπάντας που ονομάστηκε Queen και από τότε το όνομά του γράφτηκε με τα πιο χρυσά γράμματα στην ιστορία της μουσικής.

 Ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι, ένας από τους μεγαλύτερους ροκ σταρ όλων των εποχών!

download

 

Το Bohemian Rhapsody ακολουθεί τον Μέρκιουρι από τα πρώτα του κιόλας βήματα. Η είσοδος του στη μουσική σκηνή, η επιτυχία, ανακάλυψη της σεξουαλικότητας του και η πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη μοναδική του αγάπη(όπως δήλωσε και ο ίδιος γράφοντας το τραγούδι “The Love of my Life”) Μέρι Όστιν, καθώς βέβαια και η αντιμετώπιση της ασθένειας του όταν έμαθε πως είναι φορέας του ιού HIV, είναι όλα θέματα λίγο πολύ γνωστά τόσο στους θαυμαστές του συγκροτήματος όσο και στο ευρύ κοινό. Η ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ –ο οποίος βέβαια αντικαταστάθηκε από τον Ντέξτερ Φλέτσερ, αλλά πήρε το κύριο credit για το έργο- μας παρουσιάζει την επεισοδιακή ζωή του Φρέντι με έναν πολύ συναισθηματικό τρόπο, δείχνοντας την ανθρώπινη πλευρά του μεγαλύτερου ίσως showman που γνώρισε ο κόσμος.

09-bohemian-rhapsody-film-press-2018-billboard-1548.jpg

Μπορεί ο συναισθηματισμός να είναι έντονος καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ, δεν παύουν όμως να υπάρχουν αρκετά ιστορικά λάθη. Θεωρώ μη αναγκαίο να τα αναλύσω ένα προς ένα, απλά μιλάμε για πολύ σημαντικές ανακρίβειες, όπως το χρονικό πλαίσιο που ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε με AIDS, καθώς και ατοπήματα γύρω από την εποχή που κυκλοφόρησαν και γράφτηκαν κάποια από τα πιο σημαντικά τραγούδια του συγκροτήματος. Βέβαια, σεναριακά οι αλλαγές έχουν λογική καθώς έστρεψαν όλη την προσοχή στη συναυλία των Queen στο Live Aid, μπλέκοντας όμως καταστάσεις και γεγονότα γύρω από την καλύτερη live εμφάνιση όλων των εποχών. Πράγματι, τα 20 λεπτά των Queen στο Live Aid, είναι κατά πολλούς η κορυφή στιγμή της Ροκ εν Ρολ, και ο Φρέντι Μέρκιουρι έγινε μύθος μετά από αυτή τη συναυλία. Στην ταινία, είδαμε ένα μεγάλο απόσπασμά της να εκτελείται από τους ηθοποιούς και αυτό είναι το κορυφαίο σημείο του Bohemian Rhapsody.

Οι Queen ζωντάνεψαν πραγματικά μέσα από το φιλμ και δόθηκε τεράστια προσοχή στη μεταφορά της ατμόσφαιρας της εποχής στη μεγάλη οθόνη. Εδώ όμως ξεχώρισε ο Ράμι Μάλεκ, που υποδύθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τον εικονικό ερμηνευτή, φέρνοντας το πνεύμα του Φρέντι Μέρκιουρι στις κινηματογραφικές αίθουσες και στους θεατές του σήμερα. Ο Μάλεκ ήταν πραγματικά εκπληκτικός από την αρχή μέχρι και την τελευταία σκηνή, με αποκορύφωμα την συναυλία στο Live Aid. Μακράν μία από καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς.

queen-bohemian-rhapsody-clip-e1539790681776-701x308

Γενικά
Το Bohemian Rhapsody είναι περισσότερο μία συναισθηματική παρά μια βιογραφική ταινία, η οποία πέτυχε στο να αναπαράξει την ατμόσφαιρα της εποχής, αλλά είχε αρκετές ανακρίβειες σε σχέση με την κανονική ιστορία. Παραμένει, βέβαια, μια υπέροχη και συγκινητική ταινία, η οποία λάμπει από το αστέρι του Φρέντι Μέρκιουρι, το οποίο ζωντάνεψε ξανά ο Ράμι Μάλεκ.

Γενική Βαθμολογία
8,2/10

Και να θυμάστε
Fearless Live Forever

 

Περισσότερες κριτικές ταινιών μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.