Let's talk about..., The Worlds Out There, Λογοτεχνία

“Νίκολα Τέσλα: Τα Δώρα του Κεραυνού”, της Χριστίνας Λάσκη

Ο Νίκολα Τέσλα παραμένει ένας από τους πιο αινιγματικούς επιστήμονες των δύο περασμένων αιώνων. Κάποιοι τον αποκάλεσαν «μάγο του ηλεκτρισμού», άλλοι «σύγχρονο Προμηθέα» και «προφήτη του εικοστού πρώτου αιώνα». Όπως και να αποκαλείται, όμως, σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι το έργο του διαμόρφωσε με εκατοντάδες τρόπους τον σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό. Εκτός όμως από ιδιοφυής εφευρέτης, ο Τέσλα υπήρξε ένας φιλόσοφος της επιστήμης, ένας ιδιαίτερα διορατικός στοχαστής πάνω στη φύση και στις δυνατότητες του ανθρώπου, στις προκλήσεις και τους κινδύνους της τεχνολογικής προόδου, αλλά και πάνω στην τέχνη, την πολιτική, την ηθική και τη θρησκεία.

Μίλησε για το μέλλον με την ίδια σιγουριά, με την οποία έβλεπε μπρος του, τρισδιάστατες και ήδη ολοκληρωμένες, τις εφευρέσεις του. Κανείς δεν είναι πιο κατάλληλος να μας μεταβιβάσει τα λόγια του, από εκείνον τον ίδιο, μέσα από άρθρα του και συνεντεύξεις του, που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο, αποτελώντας ενός είδους «πνευματικής του κληρονομιάς» του. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

nikola-tesla-9789604212590-1000-1355388Το βιβλίο «Νίκολα Τέσλα: Τα Δώρα του Κεραυνού», της Χριστίνας Λάσκη, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που διάβασα τελευταία. Και αυτό γιατί καταφέρνει να ζωντανέψει στο αναγνωστικό κοινό μία ιδιόρρυθμη προσωπικότητα ενός ερευνητή που κατά πολύ σχημάτισε τον κόσμο που ζούμε σήμερα, ενώ παράλληλα δεν εγκλωβίστηκε στα στεγανά ενός δοκιμίου, καταφέρνοντας έτσι να αποτελεί ένα όμορφο λογοτεχνικό έργο που δεν κουράζει και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο παρουσιάζεται μια μικρή βιογραφία του Νίκολα Τέσλα, από τη γέννηση του το 1856, την κόντρα του με τον Τόμας Έντισον η οποία έμεινε γνωστή ως ο «Πόλεμος των Ρευμάτων», μέχρι και το τέλος της ζωής του, εστιάζοντας αρκετά και στον «άνθρωπο» πίσω από το μεγάλο ερευνητή. Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένας από τους πιο αινιγματικούς επιστήμονες όλων των εποχών, ένας ερευνητής που ίσως ο κόσμος δεν ήταν ακόμα έτοιμος για αυτόν, μα κυρίως ένας αναζητητής της γνώσης και της αλήθειας, ο οποίος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται εν συντομία, δίνοντας όμως το έναυσμα για περαιτέρω ανακάλυψη της ιδιόρρυθμης ιδιοσυγκρασίας του.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται κείμενα του ίδιου του Τέσλα και το κουβάρι της προσωπικότητας του αρχίζει να ξετυλίγεται. Εκτός από μεγάλος ερευνητής, ο Τέσλα ήταν ένας φιλόσοφος της επιστήμης, ένας άνθρωπος με ακραίες πολλές φορές απόψεις, που το μυαλό του δε συμβάδιζε με τις κοινωνικές νόρμες της εποχής του. Ωστόσο, ήταν αυτό το μυαλό του που τον έκανε να βλέπει προς το μέλλον, να σχεδιάζει εφευρέσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα κατά κόρον και έχουν αλλάξει την πραγματικότητα της ανθρωπότητας. Μέσω λοιπόν των ίδιων του των κειμένων, μαθαίνουμε για τα οράματα που έβλεπε, τις παράλληλες πραγματικότητες που ονειρευόταν, μα και τον τρόπο με τον οποίο σχηματοποιούσε στην σκέψη του τις μελλοντικές του εφευρέσεις.

Το βιβλίο «Νίκολα Τέσλα: Τα Δώρα του Κεραυνού» είναι μια καλή αφετηρία για μια πρώτη επαφή με τον ιδιόρρυθμο επιστήμονα που σχημάτισε το σύγχρονο κόσμο. Η εξαιρετική γραφή του κειμένου, η εστίαση στο φιλοσοφικό υπόβαθρο της σκέψης του και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε αυτό το μοναδικό μυαλό, θα δώσουν το έναυσμα σε πολλούς αναγνώστες να γνωρίσουν ακόμα περισσότερα για τον Τέσλα και τα «Δώρα του Κεραυνού» που μας χάρισε.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μου έστειλαν το βιβλίο πριν κάποιους μήνες. 

Η Συγγραφέας
Χριστίνα Λάσκη
Η Χριστίνα Λάσκη είναι Φιλόλογος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Συγκριτική Γραμματολογία. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως μεταφράστρια και εμιμελήτρια κειμένων,  ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και την αρθρογραφία πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, εσωτερισμού και πολιτισμού. 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.