Let's talk about..., Tales from Middle-Earth, The Worlds Out There, Tolkien Legendarium, Εκδηλώσεις, Ελληνικό Fantasy, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον εικαστικό Σπύρο Γελέκα

Σε λίγες μέρες, από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και το διήμερο 6-7 Οκτωβρίου στην Αθήνα (στα πλαίσια του Φantasticon V) , θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά τα έργα του καταξιωμένου εικαστικού Σπύρου Γελέκα, τα οποία είναι αφιερωμένα στο μαγευτικό κόσμο της Μέσης-Γης. Με την έκθεση “Tales from Middle-Earth” να είναι λοιπόν προ των πυλών, μιλάμε σήμερα με το Σπύρο Γελέκα, σε μια συνέντευξη αφιερωμένη στην τέχνη, το Φανταστικό και φυσικά στο μαγευτικό έργο του J.R.R. Tolkien. 

fields of the white city

  • Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο για τη σημερινή συνέντευξη, λίγες μέρες πριν την έναρξη της έκθεσης «Tales from Middle-Earth». Ξεκινώντας, θα ήθελα να μας περιγράψεις το Σπύρο Γελέκα με μόνο τρεις λέξεις.

Εγώ ευχαριστώ τόσο για την συνέντευξη αλλά και για την υποστήριξη ως ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας! Όσο για το πώς θα περίγραφα τον εαυτό μου, θα είμαι ειλικρινής. Ντροπαλός, Ονειροπόλος και απαιτητικός σε όλα.

  • Ποια είναι η πρώτη σου επαφή με τη ζωγραφική και τι σε ενέπνευσε να κυνηγήσεις επαγγελματικά την τέχνη σου;

Από πολύ μικρός θυμάμαι τον πατέρα μου να μου φέρνει comics της Marvel κυρίως και κάποια DC. Γύρω στα 6-7 χρονών ανακάλυψα και τους Thundercats. Ξεκίνησα λοιπόν να φτιάχνω δικά μου κόμικς, δανειζόμενος όλους τους παραπάνω ήρωες σε μπλοκ. Όταν λέω κόμικς, εννοώ με εξώφυλλο, τετράγωνες εικόνες με συννεφάκια και διαλόγους. Μόνο που οι ιστορίες ήταν δικές μου. Γύρω στα 12 ανακάλυψα τον Roger Dean. Ενθουσιάστηκα με την απεικόνιση του φανταστικού κόσμου που είχε φιλοτεχνήσει σε ροκ καλλιτέχνες. Έτσι προχώρησα κι εγώ με την σειρά μου να δημιουργώ διάφορες εικόνες και δικούς μου ήρωες. Στα 15 διάβασα για πρώτη φορά το Silmarillion. Τότε ήταν που άλλαξε ο κόσμος για μένα. Ένωσα τις ζωγραφιές μου με μια δική μου «όπερα», με την οποία θα σας απασχολήσω στο μέλλον, ίσως με κάποιο βιβλίο. Μετά έπρεπε να διαλέξω μια «σωστή δουλειά» οπότε για 15 περίπου χρόνια δούλεψα ως διακοσμητής. Πριν 3 χρόνια πήρα την απόφαση και ίσως το ρίσκο να κάνω αυτό που ήθελα από μικρός. Πλέον ζω καθαρά από την ζωγραφική και με ένα «δύσκολο» είδος, το Φανταστικό. 

  • Όντας ένα επαγγελματίας πλέον καλλιτέχνης, πως οργανώνεις το χρόνο της δουλειάς σου;

Θα έλεγα ότι αυτή με οργανώνει. Τα τελευταία δύο χρόνια ειδικά, υπάρχει προγραμματισμός για όλο τον χρόνο. Κάτι που δεν το είχα τόσο εύκολα με προηγούμενες δουλειές. Αυτό σου δίνει μια ασφάλεια αλλά παράλληλα και περισσότερη πίεση.

  • Έχεις βρεθεί ποτέ στο σημείο να στερεύουν οι ιδέες σου μα εσύ να πρέπει να συνεχίσεις;

Ποτέ.  Έχουν βοηθήσει τα δεκάδες προσχέδια και ζωγραφιές που έχω από μικρός. Επίσης για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον έχω δρομολογήσει ήδη τα θέματα των εκθέσεων μου.

  • Χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου λάτρη του φανταστικού. Πόσο σε έχουν επηρεάσει καλλιτεχνικά οι αγαπημένες σου ιστορίες και ποιες άλλες πηγές έμπνευσης χρησιμοποιείς;

Υπάρχει θα έλεγα ένας άπειρος θησαυρός στο φανταστικό. Σίγουρα, όσο ανακαλύπτεις καθημερινά νέα πράγματα, εξελίσσεις την τεχνική αλλά και την θεματική σου. Η εξέλιξη είναι κάτι που αναζητώ συνεχώς άλλωστε. Πέρα από την φανταστική λογοτεχνία σίγουρα ισάξια πηγή έμπνευσης είναι η μουσική, κυρίως ροκ όπερες και concept άλμπουμ. 

  • Ποια είναι η σχέση σου με το έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν και ποια ιστορία της Μέσης Γης θα χαρακτήριζες ως αγαπημένη σου;

Θα λεγα ότι έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή μου. Από τότε που γνώρισα τον μαγικό αυτό σύμπαν που μας χάρισε, έβαλα κώδικες στην ζωή μου, όπως την φιλία, την αφοσίωση, τον σεβασμό στην αγάπη, την υπομονή και την επιμονή. Υπάρχουν στιγμές στην καθημερινότητα που παρομοιάζω καταστάσεις  και ανθρώπους  σαν να ζούσα στην Μέση-γη. Όσο για την αγαπημένη μου ιστορία, θα ξεχωρίσω αυτή του Beren και της Luthien.

the misty mountains

  • Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις μια έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στη Μέση Γη;

Όφειλα να κάνω ένα φόρο τιμής στον Καθηγητή. Το όφειλα και στον εαυτό μου. Είναι ένα όνειρο ζωής και μια δουλειά χρόνων. Περίμενα πως και πώς να φτάσω στο σημείο να αποδώσω τεχνικά τα μέρη έτσι όπως τα είχα φανταστεί διαβάζοντας τις ιστορίες του.

  • Μίλησε μας περισσότερο για την έκθεση «Tales from Middle-Earth». Μετά από πολλή δουλειά και κόπο πως νιώθεις για το αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν την έναρξη της;

H έκθεση“Tales from Middle-Earth” ουσιαστικά είναι το πρώτο μέρος που θα δείτε σε λίγο καιρό, καθώς ετοιμάζω και δεύτερο, έτσι ώστε να καλύψω όσα περισσότερα συμβάντα υπάρχουν από το Silmarillion, μέχρι το Lord of the Rings.Σε ένα από τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να υπάρξει και μια θεματική μόνο με χαρακτήρες της Μέσης-Γης, ουσιαστικά μια εικονογράφηση των ηρώων που συνέλαβαν σημαντικό ρόλο στις ιστορίες του Καθηγητή.

  • Πρώτα Θεσσαλονίκη και μετά Αθήνα. Το ταξίδι όμως στη Μέση Γη δε σταματά τον Οκτώβριο. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Στο ενδιάμεσο θα υπάρξει και ένα ταξίδι στο Λονδίνο, καθώς ένα από τα έργα μου από την Μέση-Γη είναι φιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό του Γαλλικού οίκου Pebeo για τα 100 χρόνια του. Οπότε θα έχω την ευκαιρία για 4 ημέρες, όσο είναι ουσιαστικά το κενό στις ημερομηνίες από Θεσσαλονίκη – Αθήνα να εκθέσω και να διαγωνιστώ στον τελικό. Για το 2020 υπάρχουν ήδη συμβόλαια αλλά και προτάσεις για Ευρώπη και Ασία. Θα κλείσω αυτόν τον πρώτο κύκλο της Μέσης-Γης στο νησί μου την Κέρκυρα, τον Δεκέμβρη του 2020.

  • Και μια τελευταία ερώτηση. Αν μπορούσες να γυρνούσες το χρόνο πίσω και να συναντούσες τον έφηβο Σπύρο Γελέκα, τι συμβουλή θα του έδινες;

«Συνέχισε αυτό που κάνεις και μην αφήσεις κανέναν να σε επηρεάσει. Θα πετύχεις…»

  • Σε ευχαριστώ πολύ και την επόμενη φορά θα τα πούμε ζωντανά με φόντο τη Μέση Γη.

Εγώ σε ευχαριστώ. Καλή αντάμωση λοιπόν.

the misty mountains

Ο Σπύρος Γελέκας

Γεννημένος το 1979 στο νησί της Κέρκυρας, με έδρα τα Βραγκανιώτικα (όπου διατηρεί εργαστήρι και γκαλερί), ο Γελέκας πρωτοήρθε σε επαφή με τα εικαστικά το 1987, δίπλα στον Σπύρο Αλαμάνο.

Με τα ρεύματα του σουρεαλισμού και της μοντέρνας τέχνης να κερδίζουν γρήγορα την προτίμησή του κι αφού το 2002 συμμετείχε στην πρώτη του ομαδική έκθεση, στα «Μελίτεια» (φιλοτέχνησε και την αφίσα του Φεστιβάλ), το 2016 αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τέχνη, καθώς η μέχρι τότε επαγγελματική του πορεία (2002-2015) είχε ως αντικείμενο τη  διακόσμηση και τη φιλοτέχνηση καταστημάτων και ιδιωτικών χώρων σε όλη την Ελλάδα.

Η εμφάνιση της πρώτης του ατομικής έκθεσης, «FantasyLandscapes»,στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας (Δεκέμβριος 2016) τράβηξε το ενδιαφέρον από Ελλάδα κι εξωτερικό (αφιερώματα σε περιοδικά τέχνης, προσκλήσεις, socialmedia κ.λπ.). Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγής Καλλιτεχνών (IAE), που εκπροσωπείται αποκλειστικά από τηMO2art (Μicro-Οxygenatedart).

Ακολούθησαν  δύο συνεχόμενες sold-out ατομικές εκθέσεις: «DreamsintheOcean» (Δεκέμβρης 2017 – Γενάρης 2018) στο GuestHousePuppetκαι «ImaginationsThroughaPaintedCanvas» (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2018), στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και την έκθεση «Η Τέχνη Δίνει Χαμόγελα» υπέρ του Χαμόγελου του Παιδιού στο TheAtticGallery (Ιανουάριος 2019).

Οι εμφανίσεις της έκθεσης «TalesfromMiddleEarth» σηματοδοτούν μια επιστροφή στην Ελλάδα για τον καλλιτέχνη καθώς το  2018 του έφερε διεθνείς εμφανίσεις και καταξίωση με την επιτυχημένη παρουσίαση έργων του, δίπλα σ’ αυτά των SalvadorDali και PabloPicasso στην Ασία, και την είσοδό του στη λίστα των 100 καλύτερων, του παγκόσμιου διαγωνισμού «TheGlobalArtAwards», και στην ένταξη των «εκλεκτών» εικαστικών για το 2019 στην εγκυκλοπαίδεια «GlobalArtFreaks».

official poster

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.