Στις 6 και 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης το 3ο Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria, μία εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός στη συμπρωτεύουσα. Πολλοί φίλοι του φανταστικού γέμισαν τους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου για το διήμερο, αποδεικνύοντας πως το φανταστικό έχει δύναμη και κόσμο που το αγαπάει στη χώρα μας και, μάλιστα, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι στηρίζουν τους Έλληνες συγγραφείς και δημιουργούς. Το Manwe Stories αποτέλεσε χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης και αυτό το άρθρο έρχεται ως αφιέρωμα και μία ανασκόπηση του φεστιβάλ όπως το έζησα εγώ.
Και εδώ ένα disclaimer (που λέμε και στο χωριό μου). Το άρθρο άργησε αρκετά γιατί τόσες μέρες προσπαθούσα να ανακτήσω τις φωτογραφίες που τράβηξα από το φεστιβάλ, αλλά εις μάτην, καθώς τα τεχνικά ζητήματα με την κάρτα μνήμης του κινητού μου δε λύθηκαν. Ευτυχώς, ανέβασα αρκετές φωτογραφίες στο facebook και στο instagram του Manwe Stories κατά τη διάρκεια του διημέρου και το άρθρο δεν κατέληξε να έχει μόνο κείμενο. Για πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να τσεκάρετε τα social media της εκδήλωσης. (https://www.facebook.com/fantasmagoriafest/). Και εγώ την επόμενη φορά θα φέρω κάμερα… #επαγγελματισμός #professionalblogger #ornot
Και τώρα πάμε στα του φεστιβάλ. Για άλλη μια χρονιά το Fantasmagoria αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή. Ένα διήμερο γεμάτο φαντασία, βιβλία, τέχνη και πάνω απ’ όλα αγάπη για το φανταστικό που συνεχώς εξελίσσεται στη χώρα μας. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άψογη εκδήλωση, αλλά και στους τόσους καλλιτέχνες και συγγραφείς που έδωσαν χρώμα και ζωή στο φεστιβάλ. Το θέμα της εκδήλωσης τόνιζε ακόμα περισσότερο το ελληνικό στοιχείο στο φανταστικό και το θεωρώ μία πολύ έξυπνη ιδέα που υλοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Προσωπικά, ξεκίνησα το διήμερο παρακολουθώντας την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού διηγήματος. Ήταν μεγάλη χαρά μου που το διήγημά μου, «Η Αναμέτρηση», συμπεριλήφθηκε μέσα στους διακριθέντες του διαγωνισμού και ακόμα μεγαλύτερη χαρά μου που τα πρώτα έξι βραβεία κατέκτησαν πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, με πραγματικά εξαιρετικά διηγήματα. Αυτό αποτελεί ακόμα μία απόδειξε πως το fantasy στην Ελλάδα έχει κόσμο που το αγαπά και μπορεί να το στηρίξει έμπρακτα.
Στη συνέχεια παρακολούθησα πολλά από τα events του φεστιβάλ. Από παρουσιάσεις βιβλίων, workshops και σεμινάρια, το πρόγραμμα ήταν τόσο γεμάτο, που πολλές φορές έπρεπε να τρέξεις από τη μία αίθουσα στην άλλη για να προλάβεις να δεις αυτά που είχες προγραμματίσει. Το πιο όμορφο, όμως, σημείο του διημέρου ήταν οι συναντήσεις με παλιούς και νέους φίλους, αλλά και με μερικούς από εσάς που διαβάζετε χρόνια τη σελίδα και βρεθήκαμε για πρώτη φορά. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν γνωρίζω από κοντά άτομα που επικοινωνούμε διαδικτυακά και σχολιάζουμε κοινά ενδιαφέροντα και αυτή πιστεύω είναι η μεγαλύτερη νίκη του Manwe Stories και ελπίζω αυτό να γίνεται πλέον συχνότερα τώρα που μένω μόνιμα στην Αθήνα. (τσέκαρε το άρθρο της Παρασκευής που θα τα πούμε όλα!).
Τέλος, θα ήθελα να δώσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συγγραφέα Χρήστο Αντώναρο που μου έδωσε την ευκαιρία να συμπαρουσιάσω το τρίτο βιβλίο της τριλογίας «Γεννημένη στης 13», «Στίγματα», όπως και στη Μαρία Κοτίβα, με την οποία πιστεύω κάναμε μία εξαιρετική παρουσίαση, παρά την απουσία τελευταίας στιγμής του Χρήστου (δυστυχώς οι φωτογραφίες χάθηκαν όλες). Τις επόμενες ημέρες θα ανέβει βιβλιοκριτική του «Στίγματα», όπως είχε γίνει και με τα δύο προηγούμενα βιβλία («Κάθαρση» και «Οβελάντουμ»).
Σε γενικές γραμμές το φετινό Fantasmagoria ήταν μία πολύ όμορφη μεγάλη γιορτή του φανταστικού, με έμφαση στο ελληνικό στοιχείο του. Το Fantasmagoria έχει γίνει πλέον θεσμός, είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας αφιερωμένο στη λογοτεχνία του φανταστικού και μας θυμίζει πως με μεράκι και όραμα όλα είναι εφικτά!
4o Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria, 25-26 Απριλίου 2020, Θεσσαλονίκη