The Worlds Out There

Halloween: Αυτή η παράξενα όμορφη γιορτή!

«Και γιατί γιορτάζεις το Halloween, το είχες και στο χωριό σου;»

Η παραπάνω ερώτηση είναι μία από τις συχνότερες (και σπαστικότερες) ερωτήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι θαυμαστές αυτής της γιορτής στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως το Halloween δεν ανήκει στην Ελληνική παράδοση, όμως αποτελεί μια παγκόσμια γιορτή, η οποία γιορτάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με πολλές και ενδιαφέρουσες παραδόσεις να τη συνοδεύουν, ενώ η έρευνα της προέλευσης της έχει τεράστιο λαογραφικό ενδιαφέρον.

halloween_2015_by_unidcolor-d9d4246

Τι είναι όμως το Halloween;

Το Halloween γιορτάζεται ετησίως στις 31 Οκτωβρίου. Η γιορτή έχει σχέση με το θάνατο, καθώς οι άνθρωποι τον χλευάζουν, αλλά ταυτόχρονα τιμούν τους νεκρούς τους. Το όνομα Halloween προέρχεται από τη φράση «All-hallow-even» (All Hallows Eve είναι η παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων), όμως, αν και φαίνεται χριστιανική γιορτή, έχει έντονες παγανιστικές ρίζες.  Ουσιαστικά αποτελεί μία εξέλιξη της κέλτικης γιορτής Samhain (Σόουιν), η οποία σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του νέου έτους. Σύμφωνα με τους Κέλτες την 31 Οκτωβρίου, τη νύχτα του Σόουιν, τα πνεύματα έρχονταν πιο εύκολα στη γη και τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του πνευματικού κόσμου ήταν πιο αδύναμα από ποτέ.  

halloween-wallpaper-widescreen-For-Desktop-Wallpaper

Μετά τον ερχομό του Χριστιανισμού, η γιορτή διατήρησε τις ίδιες πρακτικές, οι οποίες παντρεύτηκαν με τη νέα αυτή θρησκεία και έτσι δημιουργήθηκε ο εορτασμός που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Μεγάλο ρόλο στη διάδοση του Halloween έπαιξε η μαζική μετανάστευση Ιρλανδών και Σκοτσέζων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά τον 19 αιώνα. Εκεί, αν ξεκίνησε ως μία βίαιη γιορτή, έγινε μία από τις δημοφιλέστερες εποχές του έτους και εντάχθηκε στον κινηματογράφο και στην ποπ κουλτούρα αποκτώντας έτσι αμέτρητους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Πλέον είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής γιορτή στις ΗΠΑ, μετά τα Χριστούγεννα, και γιορτάζεται μαζικά στον Καναδά, σε πολλές χώρες τις Ασίας και της Ευρώπης καθώς και στην Ωκεανία.

halloween_2017_by_unidcolor-dbrkcy0

Το Halloween σήμερα

Στις ημέρες μας το Halloween έχει γίνει μία πολύ εμπορική γιορτή. Κολοκύθες, σκελετοί, γλυκά , τρομακτικές στολές και άλλα πολλά συνθέτουν την τωρινή μορφή του. Κάθε ένα από αυτά τα έθιμα βασίζεται σε παραδόσεις και δίνει τον δικό του ξεχωριστό τόνο στην ομορφιά της γιορτής. Χαρακτηριστική είναι η προέλευση του εθίμου της κολοκύθας, ενός εκ των συμβόλων του Halloween. Προέρχεται από τον Ιρλανδικό μύθο του τσιγκούνη και πειραχτηριού Τζακ. Σύμφωνα με το μύθο ο τσιγκούνης Τζακ κατάφερε να ξεγελάσει εις διπλούν το διάβολο, όμως, όταν πέθανε ο ίδιος δε έγινε δεκτός ούτε στον παράδεισο ούτε και στην κόλαση. Ο διάβολος είπε στον Τζακ να φύγει μακριά, δίνοντας του ένα αναμμένο κάρβουνο για να πορευθεί τη νύχτα. Έτσι, το πειραχτήρι τοποθέτησε το κάρβουνο σε ένα ραπάνι που πάντα κουβαλούσε μαζί του, αφού το χάραξε πρώτα. Ο Τζακ περιπλανιέται ακόμα και σήμερα χωρίς να μπορεί να αναπαύσει την ψυχή του και οι Ιρλανδοί κάθε Halloween σκάλιζαν ραπάνια, κολοκύθες , πατάτες και έβαζαν μέσα τους ένα κερί για να απομακρύνουν τον Τζακ και τα υπόλοιπα κακά πνεύματα.

apple-halloween-wallpapers

 Ίσως η πιο γνωστή από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν μέρος κατά τους εορτασμούς, είναι το Trick or Treat (Φάρσα ή Κέρασμα). Παιδιά ντυμένα με τρομακτικά κοστούμια τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι «απειλώντας» τους ενοίκους και διεκδικώντας το κέρασμα, το οποίο συνήθως είναι κάποια μορφή γλυκίσματος. Πέρα από το Trick or Treat οι εορτάζοντες συνηθίζουν να συμμετέχουν σε Halloween μασκέ πάρτι, να επισκέπτονται απόμερα και «στοιχειωμένα» μέρη ή πολύ απλά να μαζεύονται στο σπίτι παρακολουθώντας αγαπημένες ταινίες τρόμου. Σε γενικές γραμμές το Halloween μοιάζει έντονα με τις δικές μας Απόκριες, όμως με θεματικό και creepy ντύσιμο και έντονο μυστικισμό.  

Εσείς τι θα κάνετε απόψε το βράδυ, απόψε που ξυπνάνε τα πνεύματα; Προσωπικά, λέω περάσω τη σημερινή νύχτα παρέα με τα τρελά παιδιά του Stranger Things, του οποίου η δεύτερη σεζόν τοποθετείται χρονικά στο Halloween του 1984.
Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο σωστά;

halloween_by_sandara-d2c6p0w

 

 

Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Halloween

https://en.wikipedia.org/wiki/Samhain

https://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_Halloween

Art Sources:

https://www.deviantart.com/art/halloween-141400112

https://www.deviantart.com/art/Halloween-2017-711427464

https://www.deviantart.com/art/Halloween-2015-566219958

http://longwallpapers.com/halloween-wallpaper-widescreen/

http://longwallpapers.com/happy-halloween-wallpaper-for-android/

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.