Anime/Manga, The Worlds Out There, Νέα, Σειρές

My Hero Academia: O “Shounen Βασιλιάς” της νέας εποχής!

Τα shounen είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία anime, τόσο στην Ιαπωνία όσο και παγκοσμίως. Σε γενικές γραμμές, shounen λέγονται τα anime που προορίζονται για εφήβους και νέους, συμπεριλαμβάνοντας μία ευρεία γκάμα διαφορετικών ειδών, από σειρές δράσης, μυστηρίου μέχρι και αθλητισμού.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν μερικές από τις πιο αγαπημένες σειρές Ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων, όπως το Dragonball, το One Piece, το Full Metal Alchemist ,το Naruto, το Bleach, το Hunter X Hunter και πολλές ακόμα, οι οποίες συνθέτουν ένα τεράστιο δημογραφικό είδος.

Τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις σειρές έχουν πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο τους, με νέα anime να έρχονται να τις αντικαταστήσουν. Τα My Hero Academia, Seven Deadly Sins και Black Clover, αποτελούν τα shounen της νέας γενιάς που ήρθαν για να μείνουν και προσωπικά θεωρώ πως ανάμεσά τους υπάρχει ένας ξεκάθαρος βασιλιάς.

Boku-no-Hero-Academia

Το My Hero Academia μας εισάγει σε έναν κόσμο ηρώων, στον οποίο η πληθώρα των ανθρώπων κατέχει κάποιο είδος υπερδύναμης. Η ανάδυση των υπερδυνάμεων, που ονομάζονται Quirks, έφερε στην επιφάνεια νέα επαγγέλματα, με χαρακτηριστικότερο αυτό του Ήρωα. Ωστόσο, υπάρχουν και οι νέοι που δεν εμφανίζουν ποτέ κάποιο Quirk, όπως ο Midoriya Izuku. Αν και το να γίνει ήρωας αποτελεί το όνειρό του, η έλλειψη ενός Quirk τον εμποδίζει από να το πραγματοποιήσει. Όλα όμως αλλάζουν όταν συναντά τυχαία τον μεγαλύτερο ήρωα της Ιαπωνίας, τον All Might, κληρονομώντας από αυτόν τον Quirk του, One for All. Ένα Quirk με μεγάλη ιστορία και τεράστια ευθύνη, το οποίο και του δίνει μία θέση στην καλύτερη ακαδημία εκπαίδευσης ηρώων!

Τι είναι όμως αυτό που καθιστά το My Hero Academia ξεχωριστό;

Το anime του Studio Bones, το οποίο έχει βασιστεί στο ομώνυμο manga του Kohei Hikorishi, είναι μία από τις αρτιότερες Ιαπωνικές σειρές των τελευταίων χρόνων. Με μία κλασική μα συνάμα εξαιρετική πλοκή, πατάει σε όλα τα καλά στοιχεία των Ιαπωνικών shounen, συνδυάζοντας τα με την αισθητική των Αμερικανικών υπερηρωικών κόμικς. Δύο κόσμοι που γίνονται ένα χωρίς εξαναγκασμό, δίνουν στο My Hero Academia το δικό του μοναδικό στυλ, το οποίο αναδεικνύεται φανταστικά από την εγγυημένη ποιότητα animation του Studio Bones.

Τα εφέ είναι εξαιρετικά, ενώ ο ήχος δένει τη σειρά πανέμορφα, ειδικότερα στις πολλές μάχες της σειράς. Και τι είναι μία υπερηρωική σειρά χωρίς υπέροχες μάχες; Και εδώ το My Hero Academia παίρνει άριστα. Τα Quirks, τα περισσότερα από τα οποία είναι βασισμένα σε γνωστές υπερδυνάμεις από κόμικς και manga, είναι πολυσύνθετα και ταιριαστά με τον χαρακτήρα του κάθε ήρωα. Ο τρόπος χρήσης τους και οι στρατηγικές στη μάχη παίζουν μεγάλο ρόλο στη σειρά, αλλά και στην εξέλιξη των χαρακτήρων της και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύχρωμο, ζωντανό και διασκεδαστικό υπερηρωικό σόου.

1394249_Latvian_ShowMasterKeyArt_0d8869a2-2716-e711-8175-020165574d09

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο Quirk του Midoriya, το One For All και τη σχέση με το αντίθετο έτερον του ήμισυ, All For One, η θεμελιώδης ουσία των οποίων παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Δε θέλω να αναφέρω παραπάνω σεβόμενος όσους δεν έχουν ακόμα παρακολουθήσει τον δεύτερο κύκλο της σειράς, αλλά όσοι το έχετε κάνει αντιλαμβάνεστε τον όμορφο τρόπο που η πλοκή δένει με την υπερδύναμη που αποτελεί την ψυχή του σόου.

Κι αν στον τεχνικό τομέα το My Hero Academia παίρνει πολύ μεγάλο βαθμό, πρέπει να του δώσουμε ακόμα μεγαλύτερα εύσημα για τους χαρακτήρες του. Εκτός από τον Midoriya, στον οποίο προφανέστατα πέφτει το μεγαλύτερο βάρος ως πρωταγωνιστή, η σειρά μας γνωρίζει μία πληθώρα χαρακτήρων, συμμαθητών, δασκάλων και εχθρών του, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν το δικό τους χρόνο για να λάμψουν στις μέχρι τώρα δύο σεζόν του anime. Είναι αρκετά δύσκολο να εισάγεις τόσους χαρακτήρες και να μπορέσεις ταυτόχρονα να τους αναπτύξεις, κρατώντας παράλληλα αμείωτη τη δράση. Κι όμως, στο My Hero Academia αυτό γίνεται με πολύ ωραίο τρόπο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη διαδικασία των αγώνων (U.A. Sports Festival), κάτι που έχουμε δει και σε παρόμοια shounen όπως το Naruto (Chunnin Exams) και Hunter X Hunter (Hunter Exam), δίνοντας έτσι χρόνο σε πολλούς χαρακτήρες σε σχετικό μικρό αριθμό επεισοδίων. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε δει πολλά για την εχθρική ομάδα της σειράς (League of Villains), όμως το τελευταίο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν μας προϊδέασε για αυτά που έρχονται, δείχνοντας μας λίγο από την ψυχολογία και την ιδιοσυγκρασία του αρχηγού της, Shigaraki Tomura.

Αν μη τι άλλο, στην επόμενη σεζόν θεωρώ πως θα εμβαθύνουμε περισσότερο στο μεγαλύτερο ερώτημα της σειράς, το οποίο παράλληλα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα με τα οποία ασχολείται το υπερηρωικό είδος. Ποια είναι η σημασία του ηρωισμού και ποια χαρακτηριστικά καθιστούν κάποιον ήρωα.

Το My Hero Academia δείχνει πως έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει το μεγαλύτερο shounen της νέας εποχής. Η 3η σεζόν της σειράς ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες και δε μένει παρά να δούμε το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία του Midoriya και των υπολοίπων φιλόδοξων ηρώων της ακαδημίας!

Boku-no-Hero-Academia-2-21-26-1280x720

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.