The Worlds Out There, Toplists, Λογοτεχνία, Σειρές Άρθρων

Top 5: Συγγραφείς του Φανταστικού

Γενικά, τα toplists είναι κάτι που λατρεύω να απεχθάνομαι. Η ιδέα μίας συγκεντρωτικής λίστας των αγαπημένων μου πραγμάτων είναι κάτι που με εξιτάρει αλλά και με εκνευρίζει ταυτόχρονα, αφού «ποτέ δεν χωράνε τα πάντα». Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω μία λίστα -με πολλή προσπάθεια και αρκετές θυσίες- για τους πέντε αγαπημένους μου συγγραφείς του φανταστικού, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχομαι απ’ όταν ξεκίνησα το Manwe Stories. Προσπάθησα να συμπεριλάβω συγγραφείς και από τις τρεις μεγάλες υποκατηγορίες του φανταστικού (φαντασία, επιστημονική φαντασία και τρόμος) αλλά τελικά δεν τα κατάφερα. Όσοι διαβάζετε τακτικά το blog πιστεύω πως έχετε μία ιδέα για το τι θα διαβάσετε παρακάτω, ενώ η συμβουλή μου για τους νέους φίλους της σελίδας είναι «να μην περιμένετε τρόμο». Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε κάποιους συγγραφείς τρόμου –ένα είδος το οποίο αρχίζω να αγαπώ όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό- στα honorable mentions στο τέλος του άρθρου

joe_abercrombie_by_lou_abercrombie5. Joe Abercrombie
Ο νεότερος συγγραφέας της λίστας είναι ο Βρετανός Joe Abercrombie. Γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1974 στο Lancaster της Αγγλίας και είναι γνωστός για τις δύο μεγάλες τριλογίες του, Ο Πρώτος Νόμος (First Law) και τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας (Shattered Sea). Μπορεί να είναι ένας σχετικά καινούριος συγγραφέας –ειδικά αν αναλογιστούμε τα επόμενα ονόματα της λίστας- αλλά προσωπικά τον έχω ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους σύγχρονους συγγραφείς του φανταστικού, κυρίως λόγω της γραφής του, η οποία ταιριάζει πολύ στα προσωπικά μου γούστα. Όσοι δεν έχετε πιάσει στα χέρια σας κάποιο βιβλίο του, σας προτείνω να το κάνετε άμεσα.

jules-verne4. Jules Verne (Ιούλιος Βερν)
Κάποτε είχα ακούσει τη φράση «οι κλασικοί συγγραφείς είναι αυτοί που όλοι τους γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν τους διαβάζει». Μετά από καιρό κατάλαβα τη σημασία της, ωστόσο ο Ιούλιος Βερν παραμένει ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς όσο χρόνια κι αν έχουν περάσει απ’ όταν πρωτόπιασα στα χέρια το βιβλίο «20.000 λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα» (σε μία τέλεια εικονογραφημένη έκδοση παρακαλώ πριν τα δέκα μου!). Ο Γάλλος θρύλος της παγκόσμιας λογοτεχνίας γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1828 και απεβίωσε 24 Μαρτίου του 1905. Θεωρείται από πολλούς ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας ενώ τα έργα του «20.000 Λεύγες κάτω από τη Θάλασσα, «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» και «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» αποτελούν μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία στον κόσμο.

Michael-Moorcock-0093. Michael Moorcock
Ο συγγραφέας του Έλρικ του Μελνιμπονέ, αποτελεί σίγουρα έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς φαντασίας στον κόσμο. Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1939 ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως έναν κακό συγγραφέα με μεγάλες ιδέες. Και αυτές οι ιδέες είναι που τον οδήγησαν στη δημιουργία του πολύ γνωστού πλέον πολυσύμπαντος (multiverse) του, με τους Αιώνιους Προμάχους, τους Θεούς του Νόμου και του Χάους και τους ήρωες που πάντοτε πρέπει να γίνονται κύριοι του εαυτού τους και όχι των κοσμικών δυνάμεων που προσπαθούν να τους ελέγξουν. Από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και πένες του φανταστικού.

rowling2. J. K. Rowling
Harry Potter
. Ίσως το πιο γνωστό μη υπαρκτό όνομα της νέας χιλιετίας. Η J.K. Rowling, η συγγραφέας της σειράς φαινόμενο, η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα μου. Πριν τα βιβλία Harry Potter διάβαζα αρκετά, αλλά η ιστορία του μικρού Harry, ο οποίος μεγάλωσε μαζί μας, ήταν αυτή που με έκανε να αγαπήσω όσο ποτέ τη λογοτεχνία του φανταστικού. Η Rowling κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο στη σύγχρονη εποχή. Να στρέψει τα παιδιά προς τη χαρά του βιβλίου και τη λογοτεχνία και αυτή πιστεύω πως αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο ρεκόρ που έχει σπάσει η σειρά Harry Potter.

tolkienhed1. J.R.R. Tolkien
Εντάξει το περιμένατε. Όσοι με διαβάζετε καιρό, γνωρίζετε τη λατρεία μου για τη Μέση Γη, το Μπελέριαντ και τις ιστορίες των χόμπιτ, των ξωτικών και όλων των υπόλοιπων πλασμάτων που έπλασε το μυαλό του Καθηγητή. Ο γεννημένος το 1892 Τόλκιν, στα 81 χρόνια ζωής του, πολέμησε στον παγκόσμιο πόλεμο, έγινε ένας απόλυτα επιτυχημένος καθηγητής και έγραψε το σημαντικότερο βιβλίο φαντασίας όλων εποχών. Η έκδοση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (1954-1955) αποτελεί ίσως το πιο κομβικό σημείο του περασμένου αιώνα για τη φανταστική λογοτεχνία και καθιέρωσε τον Τόλκιν ως τον μεγαλύτερο εκπρόσωπό της. Το έργο του επηρέασε όσο τίποτα άλλο τους συγγραφείς που ήρθαν μετά από αυτόν και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να εμπνέει, να προκαλεί θαυμασμό και να παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Honorable Mentions
Stephen King, Brandon Sanderson, Patrick Rothfuss, C.S. Lewis, Neil Gaiman, G.R.R. Martin, H. P. Lovecraft.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.