Let's talk about..., Marvel, Marvel Cinematic Universe, Superheroes, The Worlds Out There

MCU: Phase 4 και το μέλλον…

Τέλος της χρονιάς. Σε λίγες ώρες αλλάζει ο χρόνος. Ένας χρόνος πολύ σημαντικός για μένα προσωπικά (κυκλοφορία του Αιθέριον) και αρκετά ιδιαίτερος για όσα αφορούσαν την pop culture, με την οποία ασχολούμαστε σε μεγάλο βαθμό εδώ στο Manwe Stories. Ταυτόχρονα το 2022 σηματοδότησε και την τελευταία χρονιά της 4ης φάσης του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Μάρβελ, την πιο αμφιλεγόμενη με διαφορά φάση του MCU από δημιουργίας του. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι έγινε στο Phase 4 και γιατί πιστεύω πως το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό, αλλά και ταυτόχρονα ίδιο σε πολλά σημεία.

To Phase 4 της κινηματογραφικής Marvel διήρκησε μόλις δύο χρόνια. Από τις 15 Ιανουαρίου 2021, όταν και κυκλοφόρησε το WandaVision στο Disney+, μέχρι πριν μερικές ημέρες με το Χριστουγεννιάτικο special επεισόδιο των Guardians of the Galaxy στο Disney+. Ώπα, επανάληψη λέξης. Δύο φορές Disney+ στην ίδια περίοδο. Κι όμως, αυτό έγινε ηθελημένα. Όλο το Phase ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα της Disney. Έτσι, παρόλο που είδαμε 7 συνολικά ταινίες, το μεγαλύτερο χρονικά μέρος της 4ης φάσης, βρισκόταν στις 8 σειρές (συν πόσα specials) του συνδρομητικού καναλιού.

Στο Disney+ είδαμε πολλές σειρές, εντελώς διαφορετικών ειδών μεταξύ τους. Από εφηβικές σειρές όπως το Ms. Marvel, μέχρι πλούσιες σε lore ιστορίες (Loki), παράπλευρες ιστορίες από άλλα σύμπαντα (What if…?), τρολοκωμωδίες (She-Hulk) κ.α. Στον τομέα των ταινιών πατήσαμε σε πιο σταθερές βάσεις, με έντονο το αίσθημα της νοσταλγίας (Spider-Man), κλασικές Waititi ταινίες, λίγες πρωτοτυπίες (Eternals?, Doctor Strange) και έναν ύμνο στον αδικοχαμένο Chadwick Boseman (Wakanda Forever).

Όπως είναι φανερό, στην 4η φάση είχαμε και το περισσότερο υλικό από κάθε άλλη φάση όσο και το πιο διαφορετικό και ποικίλο υλικό από την αρχή του MCU. Κάποιοι όντως έχασαν το ενδιαφέρον με μερικές σειρές (όπως και εγώ φυσικά), ενώ σε γενικές γραμμές θεωρείται το πιο αδύναμο Phase μέχρι στιγμής. Κι όμως, από επιχειρηματικής σκοπιάς βγάζει νόημα. Ας το εξηγήσω λίγο αυτό.

Όταν φτάνεις στο αποκορύφωμα του είδους (Endgame), όντας κυρίαρχος στη μεγάλη οθόνη επί πολλά χρόνια, είναι δύσκολο να συνεχίσεις στον ίδιο ρυθμό, ειδικά όταν το φινάλε του μεγαλύτερου saga στην ιστορία του κινηματογράφου είδε πολλούς αγαπημένους ηθοποιούς να ολοκληρώνουν τον Μαρβελικό κύκλο τους. Επίσης, θα ήταν αντικλιματικό να συνέχιζε το Phase 4 πάλι με κοσμική δράση, χωρίς να υπάρχει μια φυσιολογική ανάπαυλα στο ενδιάμεσο. Και ακριβώς με αυτή τη λέξη μπορώ να περιγράψω αυτό το Phase. Ανάπαυλα.

Ήταν η φάση δοκιμής. Πολλά projects, κάποια από τα οποία πήγαν εξαιρετικά και κάποια όχι και τόσο. Πολλές δοκιμές σε διαφορετικά στυλ αφήγησης, πάντα εννοείται με δοκιμασμένες Μαρβελικές συνταγές, και νέα πρόσωπα για να οδηγήσουν το MCU στη νέα εποχή. Και εδώ έγκειται και το περίεργο. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του MCU μέχρι το Phase 4 ήταν η ομοιογένειά του. Αν σου άρεσε μία ταινία, ήταν πολύ πιθανό να απολάμβανες όλο το σύμπαν στο σύνολό του. Κάτι τέτοιο δε συνέβη όμως με την 4η φάση.

Στο Phase 4 ήταν η πρώτη φορά που παράτησα κάτι Μαρβελικό στη μέση. Και αυτό δεν συνέβη επειδή δεν βλεπόταν, αλλά γιατί δεν ήταν για μένα. Η Marvel έδωσε τόσα διαφορετικά projects με σκοπό να ανοιχτεί στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην αρέσουν τα πάντα σε όλους. Και, ειλικρινά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Καθώς το MCU έχει γιγαντωθεί και μέσω Disney+ μπορούν να βγαίνουν τόσες πολλές σειρές, προσωπικά δεν έχω ούτε το χρόνο ούτε την όρεξη να δω τα πάντα. Θα επιλέξω τι να δω. Θα διαλέξω τις σειρές και τις ταινίες που ταιριάζουν περισσότερο στα γούστα μου, αλλά αν ένα Κυριακάτικο μεσημέρι έχω την όρεξη να δω κάτι από Marvel που δεν έχω ξαναδεί, αυτό θα βρίσκεται εκεί.

Τα τελευταία δύο χρόνια το MCU πέρασε από την κορυφή του είδους και την πιο άψογη εκτέλεση του οράματος του πριν χρόνια, σε μια μεταβατική περίοδο με σκοπό να βρει τις ιστορίες που θα μας συντροφέψουν για χρόνια. Στις επόμενες φάσεις τα πράγματα σοβαρεύουν. Το Quantumania έρχεται να μας εισάγει τον Kang και επισήμως στις ταινίες, έπειτα από την πρώτη εμφάνισή του στο Loki και το αντίστοιχο Thanos Saga με τον Κατακτητή, τώρα ξεκινά.

Εύχομαι πως η δοκιμαστική αυτή περίοδος έδειξε στους ιθύνοντες στη Marvel τι θέλει να δει ο κόσμος. Πολλά από αυτά τα project θα συνεχίσουν, ενώ μερικά δυστυχώς θα σταματήσουν εδώ. Ελπίζω, όμως, πως η 5η φάση που ξεκινά στις 17 Φεβρουαρίου 2023 θα επιστρέψει το epicness στη Marvel και δεν υπάρχει καλύτερος τυπάς για αυτό το ρόλο από αυτόν εδώ…

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.