Reviews Σειρών, Vikings, Σειρές

Vikings: Σεζόν 4Β

Το δεύτερο μισό της 4ης σεζόν των Vikings αποτέλεσε το πιο σημαντικό και το πιο ανατρεπτικό κομμάτι της σειράς μέχρι στιγμής.  Ξεκίνησε με την επάνοδο του Ράγκναρ στο Κάτεγκατ και τελείωσε με την ακμή και τη δύναμη που απέκτησαν οι γιοι του. Δεν υπάρχει σεζόν που να έχει επηρεάσει τόσο μια σειρά όσο αυτή που ζήσαμε φέτος και πέρσι και σίγουρα αυτό έχει να κάνει με το μεγαλύτερο γεγονός της σειράς και ένα από τα πιο σημαντικά μυθολογικά σημεία των Σκανδιναβών.

vr

Γιατί χάσαμε τον Ράγκναρ Λόθμπροκ, τον πρωταγωνιστή των Vikings και έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τηλεοπτικούς χαρακτήρες των τελευταίων χρόνων. Στο αφιέρωμά μου για το θάνατο του Ράγκναρ έγραψα:
“Στη ζωή του ανακάλυψε πως τελικά οι Θεοί δεν έχουν και μεγάλη σημασία για αυτόν και πως πάντα προσπαθούσε να είναι ο κύριος του πεπρωμένου του. Στο τέλος παρέμεινε το πιο ιστορικό πρόσωπο για το λαό του και αυτός που άλλαξε για πάντα τη ζωή πολλών βορείων και τους οδήγησε εκεί που κανείς δεν είχε ονειρευτεί” και πραγματικά δεν μπορώ να βρω καλύτερο λόγια για να περιγράψω τη ζωή και το έργο του. Μπορείτε να βρείτε το αφιέρωμα αυτό εδώ.

sons

Όταν όμως χάνεις ένα τέτοιο σημαντικό(και κατά πολλούς αναπόσπαστο) κομμάτι της σειράς, κάτι πρέπει να το αντικαταστήσει. Έτσι λοιπόν γνωρίσαμε, ακόμα καλύτερα, τους γιους του Ράγκναρ, οι οποίοι εκδικήθηκαν τον πατέρα τους μαζεύοντας το μεγαλύτερο στρατό στην ιστορία του λαού τους, διαλύοντας τους Άγγλους στο πέρασμα τους. Όμως, αν και αναφέρονται με τη συλλογική ονομασία Γιοι του Ράγκναρ, κάθε άλλο παρά ενωμένοι έδειξαν κατά την εισβολή τους στο νησί. Ο Μπγιορν είναι ίσως ότι πιο κοντινό έχουμε στο Ράγκναρ, ενώ και ο Ούμπε μοιάζει πολύ στον πατέρα του, κυρίως στην ορθολογική του σκέψη. Ο Βίτσερκ προσωπικά μου φαίνεται ουδέτερος(έως και βαρετός μερικές στιγμές) ενώ ο μακαρίτης  Σίγκουρντ ήταν κατ’ εμέ ο εκνευριστικότερος των αδερφών. Τελευταίο άφησα τον Άιβαρ, καθώς αποτελεί μακράν  τον πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα της σειράς. Παθιασμένος με τις Βίκινγκ αρχές, τον πόλεμο και την εκδίκηση, έδειξε απίστευτες στρατηγικές ικανότητες στην εισβολή στην Αγγλία, αλλά και μεγάλη δόση τρέλας. Αποκορύφωμα ήταν η δολοφονία του ίδιου του του αδερφού, γεγονός που πιστεύω πως θα διχάσει πολύ τα αδέρφια στην επόμενη σεζόν.

Εκτός όμως από τους γιους του Ράγκναρ, εξελίξεις είχαμε και για μερικούς από τους παλιότερους χαρακτήρες των Vikings. Η Λαγκέρθα σκότωσε επιτέλους την Άσλογκ(Ζήτω! Εντάξει δεν άντεξα) και στέφθηκε βασίλισσα του Κάτεγκατ, ενώ ο Ρόλο έδειξε πως  δεν ξέχασε ποτέ το παρελθόν του. Συνόδευσε τον Μπγιορν προς τη Μεσόγειο και μας έδειξε πως βαθιά μέσα του έχει καρδιά Βίκινγκ. Για το Ρόλο, θέλω να σταθώ στα λόγια του Φλόκι  όταν τον άφησαν να επιστρέψει στο παλάτι του. Ο Ρόλο, ιστορικά, όντως θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη υστεροφημία από όλους τους χαρακτήρες που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Ο λαός του ονομάστηκε Νορμανδοί(Norman: Norse+Man) και ένας από τους απογόνους, έμελλε να κατακτήσει το θρόνο της Αγγλίας. Ο άνδρας αυτός ονομάστηκε Γουλιέλμος ο Κατακτητής. Τέλος, ο Φλόκι απ’ ότι φαίνεται θα ακολουθήσει οριστικά το δρόμο των θεών. Η απώλεια του Ράγκναρ του στοίχησε πολύ, αλλά ο θάνατος της Χέλγκα πιστεύω πως θα τον επηρεάσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ένας αλλαγμένος Φλόκι μας περιμένει του χρόνου.

ecgbert

Στο αντίπερα στρατόπεδο, τα Αγγλικά βασίλεια δέχθηκαν πολύ μεγάλο πλήγμα από την εισβολή των Βίκινγκς. Ο Βασιλιάς Έιλα πέθανε με το ματωμένο αετό από τους γιους του Ράγκναρ, ενώ τέλος στη ζωή του έβαλε και Βασιλιάς Έκγμπερτ. Ο θάνατος του Έκγμπερτ μου θύμισε πολύ το θάνατο του Ράγκναρ. Οι δύο αυτοί άνδρες, όλη τους  τη ζωή, πολεμούσαν ισάξια. Ήταν και οι δύο πανέξυπνοι, οραματιστές και βρίσκονταν πάντα ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους. Στο τέλος κέρδισε ο ένας το σεβασμό του άλλου και αποφάσισαν και οι δύο τον τρόπο με τον οποίο θα πεθάνουν, μεταλαμπαδεύοντας τη φλόγα και τις σκέψεις τους στη νέα γενιά. Οι γιοι του Ράγκναρ και ο Άλφρεντ, ο γιος του Άθελσταν, τον οποίο αγαπούσε πολύ ο Έγκμπερτ, θα συγκρουστούν στο μέλλον και θα γράψουν άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο στους Βικινγκο-Σαξονικούς πολέμους.

Η 4η σεζόν λοιπόν τελείωσε και μαζί της τελείωσαν πολλές γνώριμες καταστάσεις. Πλέον, οι Βίκινγκς έχουν μεγάλη δύναμη και είναι στα χέρια των γιων του Ράγκναρ να τη διατηρήσουν. Και σε αυτό θα έχουν μεγάλο αντίπαλο, απ΄ ότι είδαμε στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελευταίου επεισοδίου, έναν ιερέα που παρηγορεί με σεξ με χήρες και έχει ένα σπαθί που γράφει: “Αποτάσσω το Σατανά δια της Βαπτίσεως”. Ιδιαίτερη εισαγωγή αν μη τι άλλο.

sword

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.