Let's talk about..., The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία

Βιβλιοκριτική: “Οι εφιάλτες του Άγκαρατ”, του Αριστείδη Νάστου

Βασίλειο της Φραγκίας 1346 μ.Χ. Οι εφιάλτες αναστατώνουν συχνά τις νύχτες του Αλβίν. Περίεργες, τρομακτικές φιγούρες και πλάσματα των θρύλων, τον κάνουν να αμφιβάλλει για την πνευματική του διαύγεια. Είναι επόμενο για έναν άνθρωπο με τέτοιο περιπετειώδες και σκοτεινό παρελθόν που ναι μεν το έχει εγκαταλείψει, αλλά αυτό συνεχίζει και τον στοιχειώνει. Τώρα, προσπαθεί να ζήσει μία ήσυχη ζωή με τη γυναίκα του και τη μικρή τους κόρη σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στον Βορρά του βασιλείου εν μέσω ταραγμένης περιόδου, καθώς ο πόλεμος με την Αγγλία βρίσκεται προ των πυλών και πάλι. Όταν το σκοτεινό αυτό παρελθόν, από το οποίο νόμιζε πως είχε απελευθερωθεί για πάντα, εμφανιστεί και πάλι μπροστά του, ο Αλβίν αναγκάζεται να ακολουθήσει ξανά τον δρόμο του αίματος προκειμένου να προστατέψει αυτούς που αγαπά. Στον δρόμο αυτό, οι εφιάλτες του θα έρθουν στην επιφάνεια και θα ενωθούν με την πραγματικότητα, δοκιμάζοντας το μυαλό και τις αντοχές του. Σύντομα, όσο το παρελθόν θα ξετυλίγεται, αυτός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη μάχη που έχει δώσει ποτέ.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Με το δεύτερο βιβλίο του, ο Αριστείδης Νάστος μας ταξιδεύει στη Μεσαιωνική Ευρώπη, πατώντας αυτή τη φορά σε πιο ιστορικά και όχι τόσο μυθολογικά μονοπάτια όπως στο πρώτο του έργο, “Ίβαρ ο Νεκρός Πολεμιστής”. Το ταξίδι του Αλβίν στο Βασίλειο της Φραγκίας, όπου ο ήρωας προσπαθεί να πολεμήσει με το πεπρωμένο και τα δεινά που μαστίζουν τη ζωή του, αποτελεί μια καθηλωτική περιπέτεια που κάνει αυτό που υπόσχεται από τις πρώτες σελίδες της. Κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όσο η μυστηριώδης πλοκή της εξελίσσεται και φέρνει τόσο αυτόν όσο και τους ήρωες του βιβλίου αντιμέτωπους με απόκοσμες δυνάμεις.

Μπορεί οι “Εφιάλτες του Άγκαρατ” να είναι βασισμένοι σε ιστορικά γεγονότα, όμως το στοιχείο της φαντασίας δεν εκλείπει καθόλου. Οι επιλογές ορισμένων ιστορικών προσώπων για τα οποία δε γνωρίζουμε πολλά, φέρνουν στην επιφάνεια πλάσματα βγαλμένα από τα όνειρα, ή για την ακρίβεια, τους εφιάλτες των ανθρώπων της εποχής. Ο κεντρικός ήρωας, Αλβίν, βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της σύγκρουσης. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στο σκοτάδι του παρελθόντος του και τις εξελίξεις που τρέχουν γρηγορότερα απ’ ότι μπορεί αυτός να ακολουθήσει, ο Αλβίν χάνει αυτό που πάσχιζε να κερδίσει όλη του τη ζωή. Χάνει την ηρεμία του, την οικογενειακή θαλπωρή και τη σιγουριά του για το μέλλον. Το παρελθόν του εμφανίζεται ξανά εμπρός του και δεν έχει παρά να επιλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές. Να πολεμήσει ή να αγκαλιάσει το σκοτάδι που κρύβει μέσα του.

Παρόλο που ο Αλβίν είναι ένας larger than life ήρωας και πολεμιστής, με τρομακτικές ικανότητες που θα ζήλευε ο καθένας, είναι πολύ εύκολο να ταυτιστείς μαζί του. Βαθιά μέσα του αναζητά τη γαλήνη, όμως η ζωή του δείχνει το σκληρό της πρόσωπο σε κάθε νέο του βήμα. Η επιτυχία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός πως μπορείς τόσο να θαυμάσεις και να απολαύσεις τις εξαιρετικές σκηνές μάχης στις οποίες ο ήρωας κυριολεκτικά κατακερματίζει τους εχθρούς του, όσο και να νιώσεις λύπη και συμπόνοια για τα δεινά που έρχονται συνεχώς στο διάβα του. Ο Αλβίν είναι ένα ταιριαστό παράδειγμα καλογραμμένου τραγικού ήρωα και η ακριβής εξέλιξη του χαρακτήρα του αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του βιβλίου. Το ίδιο ενδιαφέροντες είναι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να βρει κανείς ισχυρούς συμμάχους, εντυπωσιακές και δυναμικές γυναικείες παρουσίες, μα και κρυφούς εχθρούς που εμφανίζονται από εκεί που δεν το περιμένεις.

Μπορεί το “φανταστικό” στοιχείο του έργου να είναι αρκετά συχνό και γνωστό για το είδος, ο συγκερασμός του όμως με την κεντρική πλοκή το καθιστά άκρως ενδιαφέρον. Ο απόκοσμος εχθρός αν και αποτελεί κλασικό είδος εχθρού σε έργα τρόμου και φαντασίας, παραμένει εκεί περισσότερο ως μια εσωτερική πάλη του Αλβίν με τον εαυτό του. Όλο αυτό έρχεται σε αποκορύφωμα στην “τρίτη πράξη” του βιβλίου, κομμάτι το οποίο αποτελεί με μεγάλη διαφορά ένα από τα πιο “πορωτικά” -ας μου επιτραπεί η έκφραση- κείμενα που διάβασα τελευταία. Ένας συνδυασμός εσωτερικής διαμάχης και μιας επικής μεσαιωνικής σκηνής με πολεμιστές, ιερείς και θυσίες μέσα σε ένα κάστρο με ανατριχιαστικό παρελθόν, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει το βιβλίο. Φυσικά και υπήρχαν και τα γνωστά “κλισέ”, όμως ο συγγραφέας πέτυχε τα μέγιστα με τη σωστή χρήση τους στην επική φύση της σκηνής.

Στα αρνητικά του βιβλίου μπορώ να πω πως εντόπισα μόνο ελάχιστες γλωσσικές αστοχίες, καθώς και πολύ μικρά θέματα επιμέλειας, τα οποία όμως αποτελούν λεπτομέρειες μπροστά στο συνολικό έργο. Θα μπορούσαν επίσης να αποφευχθούν ίσως τα συνεχόμενα ταξίδια των ηρώων από μέρος σε μέρος και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην περιγραφή των πιο μεγαλοπρεπών Μεσαιωνικών πόλεων, αλλά καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο έγιναν αυτά, εξυπηρετώντας στα μέγιστα την πλοκή που δεν άφηνε ούτε τον αναγνώστη ούτε τους ήρωες του βιβλίου να πάρουν ανάσα.

Σε γενικές γραμμές “Οι Εφιάλτες του Άγκαρατ” είναι ένα βιβλίο που προτείνεται σε όλους τους λάτρεις της ιστορικής μυθοπλασίας, της φαντασίας, του τρόμου και της περιπέτειας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα διαβαστεί γρήγορα, άνετα και θα σου δώσει όλα αυτά που περιμένεις από μία ιστορία του είδους. Και… ίσως… να έχει και συνέχεια, αν κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω σωστά τη θέληση του συγγραφέα με το φινάλε…!

Μπορείτε να βρείτε εδώ τη σελίδα του βιβλίου και του συγγραφέα.

Ο Συγγραφέας
Αριστείδης Νάστος

Ο Αριστείδης Νάστος γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1986 και κατάγεται από τον Κερασώνα Φιλιππιάδος του Νομού Πρεβέζης. Ενώ αρχικά πέρασε ένα διάστημα συνεχών μετακινήσεων , μεγάλωσε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Σπούδασε Γεωγραφία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και αποφοίτησε το 2010. Ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή και τη μουσική, όπου εκτός από παράδοση μαθημάτων κιθάρας, συνθέτει και παίζει με ένα πλήθος εγχόρδων, από Ηλεκτρική κιθάρα μέχρι Ιρλανδικό Μπουζούκι και μαντολίνο, προσανατολιζόμενος στον χώρο της Μέταλ αλλά και της μεσαιωνικής Ευρωπαϊκής παραδοσιακής μουσικής. Επίσης, είναι λάτρης της Ιστορίας με προτίμηση την ύστερη Ρωμαϊκή, τη Μεσαιωνική εποχή, καθώς και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Συγγραφικά, το είδος του είναι κυρίως το ιστορικό μυθιστόρημα φαντασίας.  Οι ‘’Εφιάλτες του Άγκαρατ’’ είναι το δεύτερο πόνημά του και μπορείτε να το αποκτήσετε άμεσα μέσω του site του συγγραφέα: www.aristidesnastos.com.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.