Fantasmagoria, Fantasmagoria 2018, Let's talk about..., Εκδηλώσεις, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία, Νέα

Fantasmagoria 2018: Ανασκόπηση της μεγάλης γιορτής του Φανταστικού!

Το ελληνικό φανταστικό έχει ψυχή, έχει δύναμη και ένα ένθερμο κοινό. Το ελληνικό φανταστικό έχει, όμως, και ανθρώπους με μεράκι και αστείρευτη διάθεση να προσφέρουν και να ανεβάσουν αυτήν την πανέμορφη κοινότητα σε επίπεδα που δεν είχε γνωρίσει προηγουμένως στη χώρα μας. Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με το 2ο Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria!

Η μεγάλη γιορτή του φανταστικού, της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, επέστρεψε για άλλη μια χρονιά και χιλιάδες θαυμαστές της φαντασίας, του τρόμου και της επιστημονικής φαντασίας, έσπευσαν στους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου της Συμπρωτεύουσας το διήμερο 21 και 22 Απριλίου, στηρίζοντας τις δράσεις του. Το Manwe Stories αποτέλεσε και φέτος χορηγό επικοινωνίας του φεστιβάλ και, μαζί με την κοπέλα μου, Χριστίνα, περάσαμε ένα εξαιρετικό διήμερο στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη.

IMG_20180421_135157 IMG_20180422_131215

 

Αρχικά, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή του Fantasmagoria, στους/στις, Γιώργο Δάμτσιο, Μάριο Δημητριάδη, Ευαγγελία Παπανίκου και Ευλαμπία Τσιρέλη, που έφεραν εις πέρας άλλο ένα “φαντασμαγορικό” φεστιβάλ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ψυχή της γιορτής, τους αμέτρητους εθελοντές, που βοηθούσαν αδιάκοπα και αγόγγυστα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δημαρχιακού Μεγάρου. Ειδική αναφορά θέλω να κάνω στον καλό φίλο και συνεργάτη Κωνσταντίνο Ζαφείρκο, τον GameMaster του φεστιβάλ. Με τον Κωνσταντίνο γνωριστήκαμε στα πλαίσια της συγγραφής του συλλογικού μυθιστορήματος «Τα χρονικά της καταραμένης Γης: Η πτώση της ανθρωπότητας», από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, και έχουμε την καλή συνήθεια σε όλα τα φεστιβάλ να μην βγάζουμε μια κοινή φωτογραφία. Αλλά, σε αυτό τον δικαιολογώ, καθώς προλάβαμε και είπαμε τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, λόγω των υποχρεώσεων του στο φεστιβάλ. Χαλάλι η φωτογραφία!

Εκδοτικοί και εκθέτες γέμισαν το φουαγιέ και τις αίθουσες του μεγάρου. Φυσικά, οι εκδόσεις iWrite αποτέλεσαν και πάλι το μεγάλο χορηγό του φεστιβάλ. Επίσης, σχεδόν όλοι εκδοτικοί που ασχολούνται με τη φαντασία στη χώρα μας είχαν το δικό τους πάγκο, παρουσιάζοντας μια μεγάλη γκάμα βιβλίων, που μας θυμίζει πως οι Έλληνες γράφουν fantasy και, μάλιστα, γράφουν καλό fantasy! Η τέχνη του φανταστικού είχε την τιμητική της, καθώς αμέτρητοι καλλιτέχνες έδωσαν χρώμα και ζωή στο κτίριο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δουλειά της Ζωής Ευσταθίου (aka The Craft of Raven), που ανέλαβε το στολισμό ολόκληρου του Δημαρχιακού Μεγάρου .

IMG_20180421_135233_HDR IMG_20180421_134233_HDR

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στις δυο πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του φετινού Fantasmagoria. Πρώτον, η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού, το θέμα («ressurection=ανάσταση») του οποίου είχε διαλέξει ο επίτιμος καλεσμένος της διοργάνωσης, ο μεγάλος μετρ του τρόμου, Graham Masterton. Tο νικητήριο διήγημα, του Δημήτρη Δελαρούδη, με τίτλο «Ούτε μία λέξη», είχε θέμα μια απάντηση του μεγάλου συγγραφέα σχετικά με τη γυναίκα του στο ελληνικό site Nyctophilia.gr.


 

Μια τελευταία ερώτηση: αν είχατε δέκα λεπτά πριν αφήσετε αυτόν τον κόσμο, ποιο θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα κάνατε;

Θα έγγραφα ένα γράμμα στην Wiescka, την εκλιπούσα σύζυγό μου, και θα της έλεγα πως αν το τίμημα για να την έχω πίσω αυτά τα δέκα λεπτά ήταν να μην έχω γράψει ούτε λέξη στη ζωή μου, θα το πλήρωνα με μεγάλη μου χαρά.


 

Ο Δημήτρης Δελαρούδης μετέτρεψε αυτήν την απάντηση σε διήγημα, κέρδισε το πρώτο βραβείο και η απονομή αποτέλεσε μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές των τελευταίων χρόνων για το ελληνικό φανταστικό.

Η δεύτερη μεγαλύτερη στιγμή θεωρώ πως ήταν το υπέρτατο σεμινάριο από τον ίδιο τον Graham Masterton. Ο Masterton είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος και μας προσέφερε ένα απολαυστικό δίωρο, με γέλιο, άβολες στιγμές (kudos στην Ιλέην Ρήγα για την μετάφραση ακόμα και των πιο περίεργων δηλώσεων του συγγραφέα!) και γνώση, από έναν από τους πιο πετυχημένους συγγραφείς τρόμου παγκοσμίως. Όσοι βρεθήκατε στο σεμινάριο πιστεύω πως καταλαβαίνετε καλύτερα από οποιονδήποτε.

IMG_20180422_191033 IMG_20180421_191312_HDR

Το φανταστικό στην Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του. Τα δύο μεγάλα φεστιβάλ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (Φantasticon, Fantasmagoria), οι αμέτρητοι νέοι τίτλοι που εκδίδονται, αλλά, κυρίως, το πάθος και η αγάπη που δείχνει το αναγνωστικό κοινό στο είδος -που παλιότερα αγνοούταν επιδεικτικά στη χώρα μας- δείχνουν πως έρχονται ακόμα πιο όμορφες στιγμές. Το Fantasmagoria 2018 ολοκληρώθηκε και με την παρέα στη Θεσσαλονίκη ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου!

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.